Lounais-Häme

Badding herää uudelleen eloon Somerolla

Somerolaisen laulajan Rauli ”Badding” Somerjoen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Esakallion huvikeskuksessa nähdään Baddingin elämästä kertova musiikkinäytelmä.

Baddingin rooleissa nähdään Kummelistakin tuttu Heikki Hela, Jani & Jetsetters -yhtyeen solisti Jani Forsman sekä muun muassa Risto Räppääjänäkin tunnettu Samuel Shipway.

Näytelmän ohjaa Timo Suomi ja käsikirjoituksesta vastaa Heikki Metsämäki. Näytelmää säestää kitaristi Jari ”Heinä” Nieminen yhdessä orkesterinsa kanssa.

-Näytelmä on kolmen Baddingin tarina, joka menee hieman kerroksittain. Näytelmässä käsitellään Baddingin lapsuutta, rokkitähti-aikaa sekä myöhäisemmän iän Baddingia, eikä tarina ehkä pääty niin kuin ihmiset odottavat, Suomi paljastaa.

Suomen mukaan näytelmä kuvaa Baddingin elämää ehkä hieman eri tavalla kuin aikaisemmin on nähty.

-Emme käsittele niinkään sitä, mistä ihmiset ovat Baddingin julkisuudessa tunteneet eli niitä viinanhuuruisia hetkiä joilla myytiin lehtiä. Totta kai nekin on mukana, mutta se ei ole näytelmän pääpointti, Suomi kertoo.

-Näytelmä ei etene kronologisesti eikä mene myöskään loppuun, jääköön se sitten arvoitukseksi mitä se tarkoittaa, Suomi hymähtää.

Baddingin musiikki on vaikuttanut moneen suomalaiseen, kuten myös Suomeen itseensä.

-Eihän siitä mihinkään pääse, että musiikki on myös minua koskettanut. Eniten tykkään hänen asenteestaan, jolla hän pystyi tekemään mitä musiikkia tahansa uskottavasti ja sydän auki, Suomi kehuu.

Myös pääosaa näyttelevät Jani Forsman ja Samuel Shipway arvostavat Baddingissa juuri hänen taitojaan sopeutua eri musiikkigenreihin.

-Eniten viehätti Baddingin monipuolisuus, kun hän pystyi laulamaan humppaa, tangoa sekä rokkia. Kuten idolini Haaviston Marko on sanonut, niin Badding laittoi koko sielunsa ja elämänsä mikrofonin taakse ja niin ajattelin itsekin tässä näytöksessä tehdä, ”rokkitähti-Baddingia” esittävä Forsman sanoo.

-Minullahan ei varsinaisesti muistoja Baddingista olekaan, koska olen niin nuori, mutta eniten pidän hänen laajuudestaan laulajana. Lempikappaleeni on Kuihtuu kesäinen maa, nuorta Baddingia esittävä Shipway toteaa.

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki toimii esityksen suojelijana ja ajatus näytelmään lähtikin Kaurismäeltä.

-Heinäkuussa 2015 täällä Esakalliolla järjestettiin konsertti Badding-pysäkin pystytyksen yhteydessä. Kutsuvieraina oli Kaurismäki ja näytelmän käsikirjoittaja Metsämäki.

-Sitten baarin puolella tuli puheeksi, että Somerolla ei ole tehty näytelmää Unto Monosesta tai Baddingista. Kaurismäki siinä sitten heitti Metsämäelle, että sinähän sellaisen kirjoitat ja sen jälkeen ruvettiin sopimaan käsikirjoituksesta ja hakemaan yhteistyökumppaneita, Esakallion Matti Oksanen paljasti eilen näytelmän tiedotustilaisuudessa.

Baddingin esitykset käynnistyvät Esakalliolla lauantaina 22. heinäkuuta kello 14.00 ja 19.00. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic