Lounais-Häme Somero

Badding, M.A. ja Mononen tapaavat – Näytelmässä somerolaislegendat kohtaavat Esakallion lavalla

Oi, jospa kerran -näytelmä kokoaa somerolaislegendat Esakallion lavalle kuvitteellisiin kohtaamisiin.
Jani Forsman eläytyy Rauli ”Badding” Somerjoeksi Esakallion lavalla. Kuva: Tapio Tuomela
Jani Forsman eläytyy Rauli ”Badding” Somerjoeksi Esakallion lavalla. Kuva: Tapio Tuomela

Paikkakuntaan yhdistettävät musiikkilegendat nauttivat Somerolla arvostusta. Havainto on saamassa jälleen vahvistusta estraditaiteen saralla. Oi, jospa kerran -näytelmä niputtaa Esakalliolla yhteen koko Unto Mononen, M.A. Numminen ja Rauli Badding Somerjoki -kolmikon.

Huomenna, torstaina ensi-iltaansa tulevan produktion idut juontavat kesän 2017 Badding-musiikkinäytelmään. Se sai osakseen huippusuosion ja samalla kävi selväksi, että Esakallio soveltuu hyödynnettäväksi suurimuotoisemmissakin näyttämöesityksissä.

Niinpä Someron sekä pitkäaikaisiin että tunnettuihin ja arvostettuihin kulttuurivaikuttajiin lukeutuva Kaija Parko innostui asiasta ja on vastannut suunnittelijana sekä ohjaajana Oi, jospa kerran -produktion syntyyn.

Oi,jospa kerran…musiikkinäytelmä

Näytelmän nimitäydennys Kuvitteellisia kohtaamisia somerolaismusiikin alkujuurilla havainnollistaa tiivistetysti, mistä kysymys.

– Nimensä mukaisesti Unto Mononen, M.A. Numminen ja Rauli Badding Somerjoki kohtaavat tunnetuissa paikoissa Somerolla ja Helsingissä, Kaija Parko valottaa.

Kuviteltuja kohtaamisia taustoittaa tiedossa oleva asia, että Mononen ja Numminen kuten myös Badding ja Numminen tapasivat toisiaan oikeassakin elämässä. Sen sijaan Badding:in ja Monosen kesken näin ei tiedetä tapahtuneen.

Rooleissa nähdään Petri Koivula Monosena, Jani Forsman Baddinginä ja Samuel Shipway Nummisena.

Esakallion lavaisäntä Matti Oksanen kiittelee lavalle saadun runsaasti myös somerolaisia teatteriharrastajia ja apujoukkoja. Näyttämölle nousevat muun muassa Miia Raivikko-Alhoranta, Tonja Jalli, Linne Varjus ja Hannu Nokka.

M.A.Numminen (Samuel Shipway) naisensa (Miia Raivikko-Alhoranta) kanssa eduskuntatalon puistossa.

Musiikkinsa osalta Oi, jospa kerran-näytelmä perustuu käsittelemäänsä kolmikkoon yleisesti yhdistettäviin lauluihin.

– Niitä kyseisillä herroilla riittää niin, että musiikkia ei ole tarvinnut ruveta tätä tarkoitusta varten säveltämään, vaikka sille aika iso osuus esityksessä kuuluukin, Oksanen määrittelee.

Hän huomauttaa asiaan kuuluvan, että myös suuren yleisön vähemmän tuntemia kappaleita näytelmässä kuullaan. Musiikin tulkinnoista kantaa orkesterina päävastuun Jari ”Heinä” Niemisen kokoama orkesteri. Toisena bändinä esityksiin luo tunnelmaa Vesa Toukkarin luotsaamaa somerolaiskokoonpanona Aerodynaaminen jazzyhtye.

Lavalla kuullaan livenä naisäänenä Jonna Tervomaata ja Mr-tangona Kimmo Lindegreniä.

Tunnetta on pelissä, kun Jani Forsman tulkitsee Baddinginä Baddingin musiikkia, kitaristina Jari ”Heinä” Nieminen.

Koko Lounais-Hämeessä, Somero mukaan lukien, tunnettuihin näyttelijäkasvoihin lukeutuva Sonja Priimägi esiintyy Esakallion estradilla yhdessä tämän kesän rippikoululaisiin lukeutuvan poikansa Oliverin kanssa.

Molemmat kehuvat yhteistä mukanaoloa hienoksi asiaksi. Täysin uutta avausta Oi, jos kerran-produktio ei heille kuitenkaan tarkoita. Somerniemen musiikkiteatterissa äiti ja poika muistavat näytelleensä sekä Kaksipäisen kotkan varjossa että Onnenmaa -esityksissä.

Kaksi vuotta sitten Esakalliolla Badding-näytelmässäkin nähty Sonja Priimägi valmistautuu tällä kertaa Unto Monosen vaimon rooliin.

– Näin ammattilaisten kanssa toimiessa pääsee harrastajakin maistamaan, kuinka asioita hoidetaan ammattimaisella otteella.

– Huomattua on tullut kuinka tärkeä esimerkiksi asianmukaisen ruokahuollon järjestäminen on jaksamisen kannalta pitkien harjoitusten yhteydessä.

Kaksi sukupolvea Oi, jospa kerran-näytelmässä. Äiti Sonja Priimägi eläytyy näyttämöllä Unto Monosen vaimoksi ja poika Oliver Priimägi runoilija Jarkko Laineeksi. Kuva: Tapio Tuomela
Kaksi sukupolvea Oi, jospa kerran-näytelmässä. Äiti Sonja Priimägi eläytyy näyttämöllä Unto Monosen vaimoksi ja poika Oliver Priimägi runoilija Jarkko Laineeksi. Kuva: Tapio Tuomela

Runoilija Jarkko Laineeksi ja nuoreksi pojaksi sonnustautuva Oliver Priimägi pitää teatterituntuman saamista äidin kanssa pelkästään positiivisena mahdollisuutena.

– Äiti on tukena ja turvana niin tähän liittyvissä kuljetuksissa kuin kaikessa muussakin.

Oliver myöntää tuntevansa teatterikärpäsen purevan. Niin se teki hänen äidilleenkin jo pikkutyttönä ja vaikutukseltaan pysyväksi osoittautuneella tavalla.

– Kovasti tämä kiinnostaa. Sitä en osaa vielä sanoa riittääkö innostus ammattiuralle asti, mutta ainakin harrastajana tulen omistautumaan teatterille, Oliver Priimägi toteaa. FL

Oi, jospa kerran-näytelmä saa ensi-iltansa torstaina 18.7. Somerolla Esakallion lavalla kello 19. Muut esitykset ovat la 20.7 ja su 21.7. kello 14 ja 19 sekä la 27.7. ja 28.7. kello 14 ja 19.

 

Fingerpori

comic

Uusimmat