BBC: Autoilija ajoi päin Ranskan bensaprotestoijia, yksi mielenosoittaja kuoli

Pariisi
17.11.2018, 12:33

Ulkomaat

Ranskan bensaprotestointiin osallistunut mielenosoittaja on kuollut, uutisoi BBC. Nainen sai surmansa auton osuttua häneen. Autoilijan kerrotaan panikoineen ja ajaneen päin mielenosoittajia.
Viranomaisten mukaan mielenilmauksiin on kokoontunut noin 50 000 keltaliiveiksi kutsuttua protestoijaa, BBC kertoo. Heitä on kokoontunut noin 1 000:lle paikalle.
Ranskan teillä on varauduttu tänään liikennekaaokseen. Korkeaan bensan hintaan tyytymättömät autoilijat aikovat järjestää protesteja, joiden pelätään puurouttavan liikenteen.
Liike on saanut liikanimen ”keltaliivit”, koska sen kannattajat käyttävät keltaisia huomioliivejä. Mielenosoittajat pyrkivät aiheuttamaan maanteille tukoksia ja estämään pääsyn kaupunkien keskustoihin ja lentokentille.
Moottoritieoperaattorit ovat kehottaneet, että ne ranskalaiset, joilla ei ole pakollista asiaa liikenteeseen, pysyisivät kotona.
Bensakapinan kärki suuntautuu presidentti Emmanuel Macroniin. Autoilijoiden mielestä hän on syypää määräämiensä verojen vuoksi. Verotuksen toivotaan vähentävän saasteita.

Pyöräilijöiltä tukea Macronin polttoaineveroille

Etenkin pikkukaupunkien ja maaseudun väki on suivaantunutta, koska julkinen liikenne on kehnoa.
– Kukaan ei ajattele kaupunkien laitamilla, maakunnissa ja maaseudulla asuvaa väkeä, sanoo Pariisin esikaupunkialueella asuva Priscillia Ludosky.
Hän aloitti toukokuussa online-vetoomuksen. Siinä on nyt yli 850 000 nimeä.
– Ihmisiä käsketään käyttämään vaihtoehtoisia liikennevälineitä, mutta todellisuudessa tämä ei ole mahdollista. Heillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin maksaa, Ludosky arvostelee.
Bensakapina heijastaa laajemminkin tyytymättömyyttä Macronin politiikkaan. Arvostelijat syyttävät häntä köyhien ja maakuntien unohtamisesta, jotta rikkaiden veroja voidaan laskea ja vauraita seutuja muutoinkin suosia.
Macron tai hallitus ei ole osoittanut kiistassa taipumisen merkkejä. Hallitus ilmoitti, että mahdollisten häiriöiden varalta valmiudessa on noin 30 000 poliisin lisäjoukko.
Tukea kiistassa hallitus saa pyöräilyn kannattajilta. Useat ryhmät suunnittelevat järjestävänsä mielenilmauksia, joilla kannatetaan korkeampia polttoaineveroja.

https://www.bbc.com/news/world-europe-46233560

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic