Lounais-Häme

Berliinin turma-auton hinaus keräsi yleisöä kadunvarsille

Rami Nieminen

Berliini

Maanantai-illan iskussa käytetty kuorma-auto hinattiin tiistaiaamupäivällä poliisisaattueessa pois Berliinin Breitscheidplatzilta. Musta nuppi ja yhtä tummanpuhuva perävaunu kuljetettiin erikseen hinausautojen vetäminä.

Poliisin eristysnauhojen takana ihmisjoukko kerääntyi kadunvarrelle seuraamaan hiljaista näytöstä. Turma-auto oli odottanut paikallaan jyräämiensä myyntikojujen kyljessä koko aamun. Auton siirron jälkeen poliisin tutkijat jatkoivat työtään turmapaikalla. Tuhoutuneista torin rakenteista saattoi päätellä, että kuorma-auto ei ollut päässyt etenemään väkijoukossa muutamaa kymmentä metriä enempää.

Suomen Berliinin-suurlähetystössä työskentelevä lehdistö- ja kulttuurineuvos Merja Sundström seurasi väkijoukossa kuorma-auton poistumista. Sundström oli joulutorilla myös maanantai-iltana iskun tapahtuma-aikaan.

– Olimme ystävien kanssa glögillä vain noin neljänkymmenen metrin päässä sieltä, missä kuorma-auto ajoi torille, Sundström kertoo.

– Emme nähneet tilannetta, mutta kuulimme sen äänen. Se oli jotenkin sekava.

Sundströmin mukaan heti iskun jälkeen ihmisiä alkoi juosta paniikissa poispäin paikalta. Hän ei kuitenkaan osannut vielä tuolloin aavistaa mitä oli tapahtunut.

– Ensimmäisenä tulevilla oli kasvoillaan kauhistunut ilme. Mutta ajattelimme, että on sattunut onnettomuus. Itse asiassa luulin tähän aamuun asti, että kyse oli onnettomuudesta. Poliisikaan ei sanonut mitään iskuun viittaavaa illalla, Sundström muistelee tiistaina.

Sundströmin mukaan poliisit olivat tapahtumapaikalla välittömästi. Keisari Wilhelmin kirkko torin keskellä on poliisin vartioima ympäri vuoden. Joulumarkkinoiden vuoksi poliiseja oli paikalla vielä normaalia enemmän. Kaiken lisäksi yksi Berliinin poliisiasemista sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä torilta.

Sundströmin mukaan poliisi tyhjensi torin ja eristi alueen hyvin nopeasti. Seuraavaksi alkoi kuulua ambulanssien ääniä. Sundströmin seurue päätti lähteä koteihinsa. Monien muiden paikalla olleiden tavoin hän kuitenkin palasi katsomaan tuhon jälkiä seuraavana aamuna.

Berliiniläinen Peter Sabisch kävi tiistaiaamulla Breitscheidplatzilla sytyttämässä kynttilän uhrien muistolle. Kuten niin usein ennenkin viime aikojen terrori-iskujen jälkeen, myös Berliinissä poliisin asettamien barrikadien eteen alkoi pian syntyä kukkien, kynttilöiden ja surullisten viestien saarekkeita.

– Tietenkin olen hyvin surullinen, kuten varmasti me kaikki, Sabisch sanoo.

Hänen mukaansa Berliinissä on osattu varautua siihen, että jotain tällaista tapahtuu ennemmin tai myöhemmin.

– Iskuja on ollut Ranskassa monta kertaa, miksei niitä tulisi siis tännekin, hän järkeilee.

Hän kuitenkin sanoo, ettei pelkää asua suurkaupungissa. Hän myös toivoo, ettei joulutapahtumia peruta iskun vuoksi.

– Joulu on perinteinen juhla ja tärkeä osa kristillisyyttä. Siksi joulumarkkinoistakaan ei pidä luopua.

Sabisch uskoo, että isku ei vie tunnelmaa berliiniläisten joulunvietosta.

Breitscheidplatz ei ole Berliinin suurimpia markkinapaikkoja jouluisin, vaikkakin suosittu sekä paikallisten että turistien keskuudessa. Sabisch kertoo itsekin käyvänsä markkinoilla usein. Lähempänä keskustaa isku olisi voinut aiheuttaa vielä enemmän tuhoa. Sabisch kuitenkin arvelee tekijän valinneen kohteensa huolella.

– Uskon, että hän valitsi tämän paikan liikenneyhteyksien vuoksi. Tänne on helppo ajaa, hän pohtii.

Joulutori on suurten, suorien ja monikaistaisten katujen risteyskohdassa. On helppo kuvitella kuorma-auton kuljettajan pystyneen kiihdyttämään vauhtia ennen kuin käänsi painavan autonsa kohti väkijoukkoa.

Viime kesänä Nizzassa tehty kuorma-auto isku tapahtui hieman samanlaisella alueella. Tuolloin terroristi ajoi vauhdilla pitkää suoraa rantakatua pitkin kohti Ranskan kansallispäivää juhlineita ihmisiä. Berliinissä osa paikallisista ihmetteleekin, miksei joulutorin eteen oltu asennettu betoniporsaita tai muita hidasteita. Varsinkin kun poliisi oli selvästi luokitellut kirkon alueen riskialttiiksi kohteeksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic