Lounais-Häme

Bertta karkasi vankilasta, pyrki Pikku-Eeroon, rellesti läpi yön teillä tietämättömillä ja päätyi lopulta poliisien pelastamana linnaan

Hämeenlinnan kaduilla jolkotellut lammas käänsi kaupunkilaisten päät ja sai somen laulamaan.
Bertta-lammas ehti taivaltaa karkuretkellään myös Saaristenkadun ja Lukiokadun risteyksen alueella Hämeenlinnassa. Kuva: Miia Kareinen/ Lukijan kuva

Mitä ihmettä? Moni hämeenlinnalainen hieraisi torstaiaamupäivällä silmiään, kun kaupungin keskustassa jolkotteli valkoinen lammas autojen ja jalankulkijoiden keskellä.

Sosiaalisessa mediassa asiaan herättiin Facebookin Hämeenlinna-ryhmässä, kun keskustelun aloittaja laittoi kuvan Saaristenkadun ja Lukiokadun nurkilla pyörineestä eläimestä.

Juttu sai runsaasti kommentteja ja tykkäyksiä, ja huolestunut lampuri Mira Heinonen ilmoittautui somessa lampaan omistajaksi. Hän kertoi sen karanneen läheisestä ”työsiirtolasta” eli Ojoisten avovankilasta, jossa hänen lampaansa laiduntavat ”kesätöissä” jo toista kesää torjuen eli syöden vieraslajina tunnettua jättipalsamia.

Omistaja helpottunut, kun lammas löytyi

Hämeen Sanomien toimittajan ja valokuvaajan kiiruhdettua havaintopaikalle lammas oli jo saatu kiinni ja viety paikalta, ja karkulaisen etsimiseen osallistuneet vartijat ja vangit olivat vähäpuheisia.

– Tuntuu, että koko kaupunki osallistui sen kiinni saamiseen, iloitsi puhelimitse pian tavoitettu Mira Heinonen, joka odotti puheluhetkellä Kanta-Hämeen keskussairaalassa pääsyä röntgeniin ja lääkärille nuljahtaneen nilkkansa takia.

Bertta otti ritolat vankilasta

Kun Heinonen lähtee avaamaan karkurilammas Bertan seikkailuja, on välillä naurussa pitelemistä.

Bertta oli karannut keskiviikkoiltana, kun kolmea viimeistä lammasta oli tultu hakemaan takaisin kotitilalle.

– Se vain karkasi ja juoksi täysillä Tampereentielle, kiersi aitauksen ja katosi metsään. Siitä se suuntasi Ojoisille, jossa se yritti sisään Pikku-Eeroon (pubi) ja jatkoi matkaansa sen taakse kerrostaloalueelle ja sittemmin omakotialueelle, Heinonen kertoo.

Poliisikin etsinnöissä lämpökameran kanssa

Bertan jahtaamiseen osallistui myös kaksi poliisipartiota, ja poliisi etsi illan pimeydessä lammasta jopa lämpökameralla.

– Iltayhdeksän aikaan lopetimme kolme tuntia kestäneen haravoinnin. Minäkin siellä nilkutin kyynärsauvoilla murtuneen nilkkani kanssa. Nyt pelkään, että joudun sen takia leikkauspöydälle, Mira Heinonen toteaa.

Poliisi pelasti lampaan viimein vallihaudasta

Bertan seikkailut päättyivät torstaina aamupäivällä yhdentoista maissa, kun poliisi sai lampaan kiinni sen pudottua Hämeen linnan vallihautaan.

– Neljästä kuuteen poliisia oli nostanut Bertan vallihaudasta. He olivat linnan työntekijöiden mukaan suojautuneet mellakkakilvillä, kun olivat raahanneet sitä, Mira Heinonen kertoo.

Lammas oli laitettu Hämeen linnan yösäilöön, jossa linnalla maisemointia tehneitä, eri lampurille kuuluvia lampaita pidetään.

– Elämäni on ihan täyttä lammasdraamaa! nauraa Mira Heinonen, jonka Pässinpää-yrityksellä on noin 170 lammasta.

Uusimmat

Fingerpori

comic