Lounais-Häme

Betonivaluun voi villiintyä

 

Arja Perälä on pyyhkinyt tarkalla katseellaan tavarakasoja, kirpputoreja ja vanhan tavaran kauppoja jo vuosikymmenen ajan.

-Vuonna 2006 aloin harrastaa betonin valantaa, ja siitä asti olen etsinyt koko ajan uusia muotteja. Sitä ei vaan voi lopettaa, hän nauraa.

Perälä näyttää aikansa palvellutta vaaleansinistä, virtahevon muotoista pottaa, jonka avulla saa tehtyä sympaattisia kukkarenkaita puutarhaan.

-Vanhimmat ovat jo sammaloituneetkin mukavasti. Betonin sammaloitumista voi edistää piimäkastelulla, hän lisää.

Hänellä on pari erilaista pilaria, joista saa kauniita kukkapylväitä puutarhaan. Musta, kaiverruksin koristeltu on varsin haasteellinen ja vielä testaamatta: sen ornamentiikkaa pitää loiventaa savella ennen kuin sen päälle ryhtyy sivelemään maitoliimaa. Lukuisista liimakerroksista syntyy lopulta muotti.

-Se pitää myös tukea ennen valamista.

Perälä on ohjannut betonivalannan kursseja kansalaisopistoissa, ja hän neuvoo lähtemään alkuun helpoimmista malleista.

-Siitä klassisesta raparperin lehdestä vaikkapa. Öljyä lehdelle, siihen betoniseosta ja tukirautoja tai kananverkkoa mokon sisään. Reunojen betonia kannattaa lykkiä paksummaksi, että se ei niin helposti murru.

Toinen helppo tekniikka on pitsiliinojen betonointi.

-Ne on nyt ihan hittijuttuja. Otetaan pitsiliina tai vaikkapa froteepyyhe ja se upotetaan perusteellisesti betoniin. Märkä liina laitetaan muovitetun ja öljytyn muotin päälle kuivumaan. Niistä tulee kivoja ruukunsuojia tai ruukkuja, hän neuvoo.

Betoniseoksen tekemiseen kannattaa keskittyä. Aineet kannattaa mitata eikä heitellä seokseen summittain. Säkilliseen kuivabetonia lisätään 3–4- litraa vettä. Yhdestä säkillisestä saa valmista massaa 12 litraa. Esimerkiksi yhteen 30×30 -kokoiseen laattaan kuluu noin 9 kiloa kuivabetonia eli vajaa kolmannes säkistä. Erivärisillä pigmenteillä sävyä voi muuttaa, jos niin haluaa.

-Sekoittaminen on tärkeää. Sellaisen 10 minuuttiakin kun seosta vaivaa, siihen saan hyvän sitkon. Sitä pitää vaivata samasta syystä kuin pullataikinaakin: Mokko muotoutuu ja on sileämpää. Se myös kestää paremmin.

Perälä neuvoo paneutumaan myös muotteihin. Ämpärit ja yleensä muoviastiat ovat hyviä. Maitopurkistakin saa tehtyä tiiliä tai koristeellisista kuramatoista levyn päällä laattoja.

-Se kannattaa muistaa, että öljyää muotin pinnan hyvin. Muuten esinettä ei saa irti ja muotti menee rikki irrotettaessa. Muotit voi käyttää uudelleen, kun niistä pitää huolta. Minusta paras öljy voiteluun on oliiviöljy, sen ei tarvitse olla extra vergineä, hän lisää.

Esineiden päälle voi myös tehdä muotin monella maitoliimakerroksella. Lasten muovilelusta voi syntyä pupu puutarhaan.

-Muotti pitää vahvistaa vaikkapa kipsikerroksella ennen betoninvalamista, muuten se löpsähtää. Betoni on raskasta. Samoin voi käydä esimerkiksi kumisaappaille, jos ne valaa täyteen. Niiden nilkat ja varret kannattaa vahvistaa vaikkapa ilmastointiteippikerroksilla.

Betoniesineet kannattaa myös ryhdistää tukiraudoin.

-Sinne valuun voi sitten upottaa verkkoa tai sitä kierrätysmetallia mitä nyt nurkista löytyy, Perälä neuvoo.

 

Betonimyllärin niksit
Valitse vahva muurarinämpäri ja nosta se pöydälle sekoittamista ja valamista varten. Selkä kiittää.Käytä hengityssuojainta sekoitusvaiheessa.Sekoita mieluummin monta pientä erää kuin yksi iso.Betoni on valmista valettavaksi, kun siitä saa pyöritettyä sellaisen pallon, joka ravistettaessa hajoaa.Löysästä betonista tulee vaaleampaa ja sileämpää kuin kuivasta.Käytä käsineitä. Sementti voi ärsyttää ihoa.Muista öljytä muotti, jotta saat sen valoksesta irti.Ravistele tai tärytä muottia, jotta ilmakuplat poistuvat ja betoni valuu tasaisesti kaikkialle.Jos betonia roiskuu käsille, pese ne heti etikalla ja sitten lämpimällä vedellä ja saippualla.Puhdista välineet töiden jälkeen huolellisesti. Älä kaada betoninsekaista vettä viemäriin.Hitaasti kuivuen valoksesta tulee vahvempi. Voit kastella sitä välillä.Lähde: Tammisaaren Martat ry

Uusimmat

Fingerpori

comic