Lounais-Häme

Biotus muutti Jokioisilta Forssaan

 

Suomen ainoa biologisia torjuntaeliöitä kasvattava Biotus oy on muuttanut entisen Nokan sairaalan tiloista Tiilenlyöjänkadun varrelle aiempaa suurempiin tiloihin.

Muutto tehtiin ennen kuin Kaarnakoti oy hankki omistukseensa lisää jo aiemmin omistuksessaan olleita tiloja entisen Nokan sairaalan kiinteistöstä.

Nyt Biotuksella on vuokrattuna Tiilenlyöjänkatu 5:ssä noin 850 neliömetrin tilat, joista noin puolet on eliötuotannon piirissä.

Biotus kasvattaa ja markkinoi pääasiassa ammattilaisviljelijöiden kasvihuoneiden, mansikkaviljelmien ja tunneliviljelmien tarpeisiin viittä petopunkkilajia. Lisäksi eliöiden ruuaksi kasvatetaan kahta ruokapunkkilajia.

Kesäkuun alussa alkavalla mansikkaviljelmien suojelussa Forssasta toimitetaan mansikanviljelijöille useita kymmeniä miljoonia petopunkkeja. Ne myydään viiden litran pahvipöntöissä, joissa kussakin on 250000 petopunkkia leseiden joukossa. Yhden mansikkahehtaarin suojelemiseksi tarvitaan neljä pönttöä.

-Kotimaisena yrityksenä kykenemme toimittamaan petopunkit perille viljelijälle yhden vuorokauden aikana. Euroopasta tuotuna eliöt joutuisivat matkaamaan 3-4 päivää, mikä vaikuttaa jo niiden toimintakykyyn ja paras isku on poissa. Lisäksi voimme tarjota ammattiviljelijöille heidän kaipaamaansa neuvontaa, mihin ulkomaiset toimijat eivät kykene. Myös ajoitus on torjunnassa tärkeää, sanoo yksi Biotuksen perustajista, toimitusjohtaja Jan Hulshof.

Ympäri vuoden torjuntaeliöitä käyttävät torjunnassaan salaatti- ja yrttiviljelijät.

Summamutikassa ei petopunkkeja tai kirvavainokaisia kannata kirvojen perään päästää. On tiedettävä mikä kirvalaji kasveja uhkaa ja valittava eliö sen mukaan. Tämä edellyttää melkoista tietämystä niin peto- kuin saaliseläimen käyttäytymisestä.

Biologinen torjunta on tullut yhä suositummaksi ammattiviljelijöiden joukossa, koska biologisen torjunnalla voidaan korvata torjunta-aineiden käyttöä.

Petopunkkien kasvatus vaatii niin lämpötilaltaan kuin kosteudeltaan vakioidut kasvatustilat.

Hulshof kehuu Tiilenlyöjänkadun tiloja myös siksi, että nyt toiminta on voitu sijoittaa yhteen kerrokseen katutasossa.

Oman eliötuotannon lisäksi Biotus tuo maahan esimerkiksi sukkulamatoja.

Lisäksi Biotus vie yhtä petopunkkilajia Hollantiin, jossa sitä ei sen aggressiivisuuden takia kasvateta. Forssassakin kyseinen petopunkkkilaji kasvatetaan ja käsitellään erillään muista petopunkeista.

Hulshof arvioi, että 98 prosentti yrityksen tuotannosta päätyy ammattiviljelijöille.

Toimitukset tapahtuvat suoramyyntinä. Myös harrastelijaviljelijät ovat olleet kiinnostuneita biologisista torjuntakeinoista. Harrastajia pyritään palvelemaan lähinnä netin kautta.

Tällä hetkellä Biotus työllistää seitsemän henkilöä ja yhden harjoittelijan.

Tämän vuoden liikevaihdoksi Hulshof ennakoi kertyvän noin 1,3 miljoonaa euroa, kun viime vuonna liikevaihtoa kertyi noin 1,1 miljoonaa euroa.

Hulshof sanoo kiinnostuksen biologiseen torjuntaan olevan melkoisessa kasvussa, koska sillä voidaan korvata kemiallista torjuntaa.

Erityisesti kuluttajat ovat kiinnostuneita mahdollisimman luonnonmukaisesta hedelmien ja kasvien tuotannosta. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti