Lounais-Häme

Bisnesenkelit kiinnostuivat forssalaiskolmikon peliyhtiöstä – lupaava startup sai alkunsa Forssan yöelämässä

Pelialalla lähes kaikki on mahdollista.

Yksi onnistunut peli voi kasvattaa nuoren yrityksen liikevaihdon useisiin miljooniin euroihin.

Sen tietää myös forssalaistaustainen Tomi Toikka.

Hänen tuore peliyhtiönsä Catland hakee parhaillaan 300 000 euron rahoitusta uusien pelien ja virtuaalimaailmaan liittyvien innovaatioiden kehittämiseen.

300 000 on kuitenkin vasta alku.

Toikan visiossa puolentoista vuoden päästä aletaan puhua jo seitsennumeroisesta summasta.

 

Mutta mikä on peliyhtiö Catlandin tarina?

Yrityksen syntyyn ei tarvittu muuta kuin intohimoa, osaamista, vähän tuuria ja paljon rohkeutta.

Intohimo ja osaaminen kehittyivät jo Toikan ollessa lapsi.

Hän teki ensimmäisen tietokonepelinsä korpulle 8-vuotiaana. Pelien teko jatkui pitkään pelkkänä harrastuksena, kunnes vuonna 2015 mukaan tuli vähän tuuria.

Tomi Toikka vietti iltaa Forssan Irlannin Setterissä, jossa hän tutustui sattumalta Tommi Vuoreen ja Anssi Koskenrantaan. Silloiset forssalaiset osoittautuivat intohimoisiksi pelaajiksi ja taitaviksi koodareiksi. Kolmikko alkoi ideoida omaa peliä vielä saman illan aikana.

Paras idea syntyi kello 1 yöllä.

-En muista, olimmeko yhä Irlannin Setterissä vai siirryimmekö välillä Hukkaan, mutta sen muistan, että yö oli baarissa kaaos. Baarimikon kasvoilla oli niin väsynyt ilme, että minun alkoi käydä häntä sääliksi. Siitä syntyi idea. Voisimme tehdä pelin baarimikon arjesta.

 

Nyt Toikka käynnistää Taphouse VR -pelin ja pukee virtuaalilasit silmilleen. Hän valitsee ruudulta, mihin baariin haluaa mennä töihin. Yksi baareista muistuttaa ulkonäöllisesti Irlannin Setteriä, toinen Hukkaa.

Toikka astelee virtuaalimaailmassaan baaritiskin taakse ja alkaa tehdä asiakkaille näiden toivomia drinkkejä. Välillä baarimikolle tulee kiire ja toisinaan baarissa syntyy juuri sellainen kaaos, jonka Toikka muistaa Forssan yöelämästä.

Kun peliä on kulunut viisi minuuttia, kone arvioi Toikan baarimikkotaidot.

Arvioksi tulee C, tyydyttävä. Neljä asiakasta suuttui liian hitaasta tarjoilusta.

-Voi voi, en osaa pelata omaa peliäni, Toikka huokaa.

 

Taphouse on käyttäjille maksuton peli, jonka tarkoituksena on tehdä nuori yritys tunnetuksi ja houkutella pelaajia sekä rahoittajia. Peli on kerännyt tähän mennessä 10 000 käyttäjää.

Tämän kuun lopussa Catland julkaisee trailerin ensimmäisestä maksullisesta pelistään. 1980-luvulle sijoittuva agenttiseikkailu julkaistaan loppukesästä. Siitä alkaa yrityksen liikevaihto.

-Tavoitteena on julkaista vielä kolmaskin peli kesän jälkeen, Toikka sanoo.

Hän uskoo, että tavoite on pienelle firmalle mahdollinen.

Taphouse VR valmistui vain neljässä kuukaudessa, kun sitä alettiin tosissaan työstää.

-Pieni yritys on notkea ja nopea liikkeissään. Isot firmat saattavat tehdä yhtä peliä useita vuosia.

Samalla, kun Catland tekee pelejä, se hakee rahoitusta myös virtuaalimaailman tutkimiseen.

-Amerikassa virtuaalilaseihin tehdään nyt miljoonasijoituksia. Virtuaalitodellisuus on todella kuuma trendi, jossa haluamme olla mukana.

 

Mutta entä se rohkeus? Mikä on ollut sen rooli Catlandin perustamisessa?

Yritys ei muodostunut pelkän baaritapaamisen aikana.

Tarvittiin yli vuosi hauduttelua, ennen kuin Tomi Toikka otti uudestaan yhteyttä Vuoreen ja Koskenrantaan. Siinä vaiheessa hänellä oli pelisuunnitelma jo pitkällä, mutta pätevät koodarit puuttuivat.

Vuori ja Koskenranta lupautuivat mukaan yritykseen. Toikka alkoi luottaa ideaansa niin paljon, että haki mukaan yrityskiihdyttämöön.

-Sieltä tuli yllättäen myöntävä vastaus. Soitin Tommille ja Anssille uudestaan ja sanoin, että nyt perustetaankin osakeyhtiö ja lähdetään Helsinkiin.

Se oli iso harppaus tuntemattomaan.

Yrityshautomo järjesti nuorelle yritykselle lakimiehen ja kirjanpidon, opetti pitsaamaan ja hankki liput Slushiin.

Vuoden 2017 Slush oli Catlandille menestys.

Tapahtuman jälkeen sijoittajilta on tullut useita yhteydenottoja. Toikka on sopinut tapaamisia bisnesenkeleiden kanssa moneksi viikoksi eteenpäin.

-Nyt tilanne näyttää todella hyvältä, koska kiinnostusta riittää, hän tuumaa.

 

Mikä on peliyhtiö Catland?
Kolmen forssalaistaustaisen miehen yritys.Perustettiin vuonna 2017.Toimii tällä hetkellä Tampereella.Toimitusjohtaja Tomi Toikka.Julkaisi vuoden 2017 lopulla baarimikkopelin nimeltä Taphouse.Julkaisee seuraavan pelin loppukesästä.Pelien tekemisen lisäksi haluaa tutkia virtuaalimaailmaa ja sen mahdollisuuksia.Sai alun toiminnalleen Nordic VR Startups -yrityskiihdyttämöstä.Osallistui vuoden 2017 Slushiin ja herätti sijoittajissa kiinnostusta.Etsii nyt 300 000 euron rahoitusta toiminnalleen.

Uusimmat

Fingerpori

comic