Lounais-Häme

Bloomberg: Trump pitää EU:n tarjousta autotullien poistosta riittämättömänä - "Euroopan unioni on melkein yhtä paha kuin Kiina, vain pienempi"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo Bloombergin haastattelussa, että Euroopan unionin tarjous autotullien poistosta ei ole tarpeeksi hyvä. EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström ilmoitti eilen, että EU on valmis vastavuoroisiin autotullien poistoihin Yhdysvaltojen kanssa.

Trumpin mukaan eurooppalaiset kulutustottumukset ovat sellaiset, että he ostavat omia autojaan, eivät yhdysvaltalaisia.

– Euroopan unioni on melkein yhtä paha kuin Kiina, vain pienempi, Trump sanoi.

Trumpin kritiikin kärki on kauppapolitiikassa kohdistunut Kiinaan, ja maat ovat ajautuneet voimistuvaan vastatullien kierteeseen. Yhdysvaltain kauppasuhteet myös EU:n kanssa ovat pahasti tulehtuneet Trumpin asettamien teräs- ja alumiinitullien ja niitä seuranneiden vastatoimien jäljiltä.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi perjantaina, että EU vastaa samalla mitalla, jos Trump lyö uusia tulleja autoille.

Juncker kertoo hänen ja Trumpin sopineen ”tulitauosta” uusien autotullien kohdalla. Juncker totesi saksalaiskanava ZDF:lle, että jos Yhdysvallat perääntyy sopimuksesta, EU toimii samoin.Trump uhkasi vetäytyä WTO:staHeinäkuussa jännitteitä lievitti Trumpin ja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin tapaaminen, jossa kerrottiin osapuolten pyrkivän poistamaan tullit Atlantin yli käytävältä kaupalta. Autosektori jätettiin tuolloin sopimuksen ulkopuolelle. Suunniteltu sopimus olisi paljon rajallisempi kuin laaja transatlanttinen vapaakauppasopimus, jonka neuvottelut ovat jäissä Trumpin vastustuksen takia.

Trump uhkasi Bloombergin haastattelussa, että hän voi vetää Yhdysvallat Maailman kauppajärjestöstä WTO:sta, ellei sitä uudisteta. Trump on pidempään arvostellut WTO:ta ja katsonut, että se pitää yllä Yhdysvalloille epäreilua kauppajärjestelmää.

EU puolestaan on puolustanut monenkeskistä sääntöihin pohjaavaa kauppaa ja pitänyt Trumpin asettamia tullikorotuksia WTO:n sääntöjen vastaisena.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-08-30/trump-says-eu-offer-for-no-auto-tariffs-is-not-good-enough

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic