Lounais-Häme

Bocciassa lentää kuula ja huuli

Tarkka käsi ja maltti olivat valttia, kun Forssan kaupungin avoimet boccian mestaruuskilpailut alkoivat tiistaina salibandyhallilla.

Kaksipäiväisissä kisoissa mestaruudesta taistelee seitsemän joukkuetta. Voittaja on selvillä keskiviikkona puolilta päivin.

-Joskus on mukana ollut enemmänkin joukkueita, parhaimmillaan näihin kisoihin on tainnut osallistua 11 joukkuetta. Tähän osui nyt vähän päällekkäisyyksiä, kun Forssan Eläkkeensaajillakin oli juhlat samaan aikaan, kertoo kilpailujen johtajana toimiva Jaakko Arvela.

Forssan mestaruuskilpailuihin osallistuu lähinnä eläkeläis- ja invalidijoukkueita, vaikka kisat ovat kaikille avoimet.

-Työporukoita on kovasti toivottu mukaan, mutta tietenkin osallistuminen voi olla hankalaa, kun kisat ovat keskellä päivää, Arvela tuumi.

 

Bocciakisoissa taistellaan tiukasti voitosta, mutta samalla päästään vaihtamaan kuulumisia tuttujen kanssa.

-Tämä on samalla sosiaalinen tapahtuma. Eläkeläisyhdistysten jäsenet pääsevät tapaamaan toisiaan ja juttelemaan. Sen takia täälläkin oli kahvitauko, ettei tapahtuma mene pelkäksi pelaamiseksi, Arvela sanoi.

Sosiaalinen puoli on tärkeä myös 20 vuotta bocciaa harrastaneelle Raimo Kivimäelle.

-Täällä näkee kavereita. Huuli lentää – ja joskus ei, Kivimäki naurahtaa.

-Enimmäkseen tämä on suulasta ja ymmärtäväistä porukkaa, mies lisää.

Kivimäen mukaan hyvältä bocciapelaajalta vaaditaan tarkkaa kättä ja taktista tajua. Kokemuksesta on apua, tässäkään lajissa ei tulla hetkessä hyväksi.

Myös malttia kysytään, sillä herpaantua ei kannata, koska silloin heitot karkaavat helposti harakoille.

Arvelan mukaan leppoisa laji sopii kaikenikäisille ja monenkuntoisille pelaajille.

-Tämä ei ole rasittava peli, mutta tässä saa kuitenkin jonkin verran liikuntaa. Sopiva peli eläkeläisille, Forssan Ukkokerhoon kuuluva Arvela tuumi.

 

Forssassa järjestetään myöhemmin keväällä vielä Forssan mestaruuskilpailuja suurempi turnaus. 28. huhtikuuta Forssan Eläkeliitto isännöi Kartanokeskuksessa Eläkeliiton Etelä-Hämeen piirin, Pirkanmaan piirin ja Satakunnan piirin yhteistä bocciaturnausta.

-Ensimmäisessä turnauksessa Pirkanmaalla oli mukana 15 yleistä joukkuetta ja 8 naisten joukkuetta, Arvela kertoi. FL

 

Petankille sukua oleva kuulapeli
Kuulapeli, joka kehitettiin 1900-luvun loppupuoliskolla Pohjois-Euroopassa.Vammaisurheilulaji, joka soveltuu myös vammattomille. Paralympialaisten ohjelmassa vuodesta 1984.Muistuttaa petankkia. Pelissä pyritään saamaan mahdollisimman monta omaa palloa maalipallon lähelle, lähemmäksi kuin vastustajan paras pallo.Ulkopelissä käytetään kovamuoviosia palloja, joiden läpimitta on noin 83–88 millimetriä. Maalipallona valkoinen pallo. Toinen joukkue pelaa punaisilla, toinen sinisillä palloilla. Sisäpelissä käytetään vastaavankokoisia joko pehmeästä muovista tehtyjä tai nahkapäällisteisiä palloja.

Uusimmat

Fingerpori

comic