Lounais-Häme

Boreal pysyttelee eturintamassa

Boreal Kasvinjalostus oy harjoittaa kasvinjalostusta Suomessa varsin kattavalla lajivalikoimalla: kotimaisilla viljoilla, nurmikasveilla, palkokasveilla ja öljykasveista rypsillä.

Peltokasvien jalostuksen päämääränä on varma sadontuottaja monenlaisissa oloissa. Jalostus vaatii vuosien työtä. Risteytyksestä lajikkeen tuloon markkinoille kestää 10–15 vuotta lajista riippuen.

Uusia lajikkeita tulee vuosittain kasvilajikeluetteloon, koska jalostushan on jatkuvaa. Kun Borealilla on jalostuksessa useita vilja- ja nurmilajeja sekä rypsiä ja palkokasveja, joka lajista nousee vuosittain yksi tai kaksi entistä parempaa uutuutta. Vanhoja lajikkeita jää vastaavasti pois käytöstä.

 

Kasvinjalostuksessa on tärkeää varautua ilmastonmuutokseen, joka on tuomassa Suomeen sään ääri-ilmiöitä rankkasateista kuivuuteen saakka sekä entistä enemmän tauteja ja tuholaisia. Vankka korsi on hyvä apu lakoontumista vastaan ja pitkät juuret kuivuutta vastaan.

-Herkät lajikkeet täytyy sulkea pois. Testaamme koko Suomessa ja monen vuoden ajan, jotta löydämme lajikkeet, jotka pärjäävät oloissamme parhaiten, sanoo Borealin jalostusjohtaja Merja Veteläinen.

-Ilmastokestävyyden eteen tehdään töitä, viljojen on kestettävä tauteja ja tuholaisia.

Entistä lauhemmat talvet eivät paljon jarruta tauteja ja tuholaisia, jotka muhivat lämpimänkosteina kesinä.

Tämän alkukesän ja kevään poikkeuksellinen kuivuus vaikeutti koetoimintaa, koska osa jalostuskasveista ei edes itänyt. Tasaiset olosuhteet edesauttavat vertailua.

 

Satoisuus on tärkeä tavoiteltava ominaisuus. Suomi on maana sen verran pitkä, että jalostuksessa on huomioitava, miten lyhyt kasvukausi vain lyhenee etelästä pohjoiseen.

Esimerkiksi Borealin uusi, jo laajasti viljelty Niklas-kaura on hyvin satoisa ja aikainen myllykaura, joka sopii rehukäyttöönkin.

Palkokasvit kiinnostavat, koska Suomi pyrkii valkuaisomavaraisuuteen. Härkäpavuissakin tavoitteena on yhä satoisampi lajike, joka kukkii ja tuleentuu entistä aikaisemmin.

Borealin uusi aikainen härkäpapulajike Sampo on jo myynnissä. Vire-härkäpapu ehtii viljelyyn muutaman vuoden päästä.

 

Kasvinjalostus nojaa Borealilla perinteisiin risteytyksiin, joiden avulla luodaan uutta perinnöllistä vaihtelua. Jälkeläisistä seulotaan parhaat jalostuslinjat haluttujen ominaisuuksien edistämiseksi. Apuna on niin tilasto- kuin perinnöllisyystiedettäkin.

Genomivalinnan avulla jalostusarvo, vaikkapa taudinkestävyys, voidaan ennustaa perimän perusteella ripeämmin kuin pelkkiä kasvijälkeläisiä tutkimalla.

Genomivalinta ei ole geenimuuntelua, koska sillä ei muuteta geenien perimää eikä siirretä geenejä lajista toiseen.

-Se on kasvien perimän lukemista. Se nopeuttaa prosessia, Veteläinen sanoo.

Borealin väelle kesä on monipolvista aikaa kylvöstä kasvitautien ja kokeiden havainnointiin ja korjuuseen, kun talvisin työ on rauhallista analysointia ja satodatan käsittelyä tietokoneella.

-Meillä riittää osaamista joka lähtöön, Veteläinen kiittää paikallisen jalostustoiminnan pitkiä juuria. FL

 

Borealilla on pitkät juuret Jokioisilla
Boreal Kasvinjalostus oy on kasvinjalostusta harjoittava yhtiö, jonka kotipaikka on Jokioinen.Boreal on maailman pohjoisin kasvinjalostaja.Yhtiöllä on kotinurkillaan koetoimintaa ja siementuotantoa tällä hetkellä liki 120 hehtaarilla ja muualla Suomessa noin 30 hehtaarilla.Kasvinjalostustoiminta alkoi Suomessa 1900-luvun alussa.Toimijat karsiutuivat 1930-luvulle tultaessa kahteen: valtion ja Hankkijan kasvinjalostuslaitoksiin.Boreal Kasvinjalostus perustettiin pari vuotta Hankkijan konkurssin jälkeen vuonna 1994. Hankkijan kasvinjalostuksen lisäksi siihen koottiin Maatalouden tutkimuskeskuksen MTT:n kasvinjalostuslaitos ja Jokioisten siemenkeskus.Valtio omistaa Boreal Kasvinjalostus oy:n osakkeista 60 prosenttia, koska suomalaista kasvinjalostusta pidetään strategisesti tärkeänä.Yhtiö jalostaa pohjoisiin kasvuolosuhteisiimme soveltuvia lajikkeita tärkeimmistä viljelykasvilajeistamme.Boreal on vahva markkinajohtaja Suomessa.Yrityksen lajikkeilla viljellään kaksi kolmasosaa suomalaisista pelloista.Yhtiö myy lajikeoikeuksia ja toimii liiketaloudellisin perustein.Henkilöstöä on noin 70.

Uusimmat

Fingerpori

comic