Lounais-Häme

BR-lelujen ja Toys 'R' Usin konkurssi voi aiheuttaa taloudellisia menetyksiä asiakkaille – Lahjakortteja ei voi lunastaa myymälöissä

Osa BR-lelukaupoista on auki vielä viikonlopun ajan ja maanantaina. Kuva Hämeenlinnan myymälästä. Kuva: Pekka Rautiainen

Pohjoismaissa BR- ja Toys ’R’ Us -lelukauppaketjut omistavan Top-Toy -yhtiön konkurssi on sulkenut jo osan BR-lelukaupoista Suomessa.

Toys’R’Us-ketjun asiakaspalvelusta kerrotaan, että avoinna Suomessa on kaikkiaan kahdeksan liikettä.

Hämeenlinnan liikkeen myymäläpäällikkö Tiia Hagelberg kertoo saaneensa perjantaina iltapäivällä tiedon, että myymälä pidetään auki viikonlopun ajan ja uudenvuodenaattona.

Tieto konkurssista tuli täytenä yllätyksenä henkilöstölle.

-Tästä ei annettu mitään ennakkovaroitusta, ja ainakin meille Hämeenlinnan myymälään tuli normaalisti tavaraa joulumyyntiin ja varastoon tuli vielä täydennystä vielä tänään lauantaina, Hagelberg kertoo.

 

BR-lelut päivitti lauantaina verkkosivuilleen tiedotteen, jossa kerrotaan asiakkaan heikentyneistä oikeuksista.
Yhtiö lupaa vaihtaa jo ostetut tuotteet toisiin 31. joulukuuta asti niissä liikkeissä, jotka ovat avoinna. Rahoja jo ostetuista tuotteista ei voi saada takaisin.

Hämeenlinnan myymälään toimitettiin uusia tuotteita myyntiin vielä lauantaina. Eniten asiakkaissa turhautumista on aiheuttanut se, että konkurssin johdosta lahjakortteja ei hyväksytä ketjun myymälöissä maksuvälineinä.

-Tämä on ymmärrettävästi sapettanut joitakin asiakkaita, sillä jotkut olivat ostaneet tai saaneet melko arvokkaitakin lahjakortteja. Toisaalta moni on ymmärtänyt henkilökunnan tilanteen, meille on tuotu tänne esimerkiksi suklaata ja kuohuviiniä, Tiia Hagelberg kertoo.

Ylen tavoittaman Top Toy -yhtiön mediayhdyshenkilön Lars Bo Kirkin mukaan yhtiö päättänyt hyvittää 30. marraskuuta jälkeen ostetut lahjakortit. Päätös ei kuitenkaan koske sitä aiemmin hankittuja lahjakortteja.

Lahjakorttien lunastaminen pitää tehdä yhtiön verkkosivujen kautta.

Yhtiö julkaisi lauantaina ainakin Toys ’R’ Us -myymälöiden Facebook-sivulla ohjeet lahjakorttien lunastamisesta. Päästäksesi lukemaan tiedotteen tästä linkistä, sinun pitää kirjautua tunnuksillasi Facebookiin.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan konkurssipesällä on oikeus kieltäytyä vastaanottamasta lahjakortteja, jotka on ostettu ennen konkurssin alkamista.

-Lahjakortin omistajan kannattaa kuitenkin ilmoittaa kirjallisesti pesänhoitajalle saatavansa, jotta ne otettaisiin huomioon konkurssipesän varojen jaossa, Kuluttajaviraston verkkosivuilla todetaan.

 

Top-Toy hakeutui velkasaneeraukseen 30.11.

Yrityksen tilanteen taustalla ovat yhtiön mukaan digitalisaation kasvu, kilpailun lisääntyminen sekä lasten muuttuneet leikkitottumukset.

Ketjun tiedotteen mukaan konkurssiin johti muun muassa huono joulumyynti, minkä vuoksi yrityssaneerauksen jatkaminen ei ole enää mahdollista.

Hagelberg sanoo, että joulun alla kauppa kävi hiljaisesti.

-Tänään (lauantaina) asiakkaita on ollut todella paljon, oikeastaan kuin enemmän kuin ennen joulua.

Hämeenlinnan myymälässä on puolenkymmentä koko- ja osa-aikaista työntekijää, sekä kaksi joulusesongin ajaksi palkattua apulaista.

-Meillä ei ole mitään tietoa, mihin asti työt jatkuvat ja osallistummeko esimerkiksi myymälän purkamiseen.

Myymäläketju aloitti joulun jälkeen normaalin alennusmyynnin. Mahdollisista konkurssialennusmyynneistä ei ole tietoa. BR-lelukauppoja on Suomessa ollut 25 ja Toys’R’Us-myymälöitä kahdeksan. HäSa–STT

 

Juttu päivitetty kokonaisuudessaan 29.12. klo 15.30. Korjattu 29.12. klo 15.45 Hämeenlinnan myymälän henkilöstön määrä, sekä muokattu otsikkoa. Aikaisemmin otsikossa luki, että konkurssi aiheuttaa taloudellisia menetyksiä lahjakortin ostaneille. Yhtiö tiedotti lauantaina, että joulukuun aikana ostetuista lahjakorteista voi saada hyvityksen.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic