Lounais-Häme

Brexit-neuvotteluiden eteneminen epäilytti EU-johtajia - ei kokousta marraskuulle

Bryssel
18.10.2018, 00:41

Ulkomaat

EU-johtajat eivät ainakaan vielä kutsu koolle ylimääräistä huippukokousta marraskuussa. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan marraskuun kokouksesta ei sovittu, koska sitä olisi turha pitää ilman edistymistä.
Neuvotteluita on hänen mukaansa tarkoitus jatkaa, ja EU-johtajat palaavat asiaan, kun tuloksia on saatu.
EU-johtajilla oli hänen mukaansa vahva usko siitä, että neuvotteluissa päästään maaliin.
– Viimeistään joulukuussa käydään seuraavan kerran läpi, Sipilä kertoi suomalaistoimittajille huippukokouksen illallisen jälkeen.
Britannian pääministeri Theresa May kertoi muille EU-johtajille maan kannoista.
Sipilä kertoo, että EU odottaa Britannian selvittävän kantojaan sisäisesti. Ratkaistavana on ennen kaikkea Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisen rajan pitäminen avoimena.
– Britanniassa on sisäpoliittisesti suurin piirtein kolme erilaista mielipidettä ja nyt pitäisi tietää, minkä mukaan lähdetään etenemään. Kun päätös on tehty, etenemispolku hahmottuu siitä eteenpäin.
Mitä tapahtuu, jos erosopimusta ei ole syntynyt edes joulukuun loppuun mennessä? Siitäkin EU-johtajien illallispöydässä Sipilän mukaan keskusteltiin.
– Jos joulukuun lopussa ei ole ratkaisua niin eihän me lopeteta kolmeksi kuukaudeksi ja pudoteta kintaita. Totta kai silloinkin jotakin tehdään.
Aikataulua sanelevat kuitenkin EU:n ja Britannian parlamentit, jotka tarvitsevat noin kolme kuukautta erosopimuksen käsittelyyn. Ero astuu voimaan 29. maaliskuuta.

STT

Uusimmat

Fingerpori

comic