Lounais-Häme

Brexit-neuvottelujen valmistumiselle ei voi antaa aikataulua, sanoi EU:n pääneuvottelija Barnier Helsingissä

Helsinki
07.11.2018, 16:41

Kotimaa

Suomessa vieraileva EU:n pääneuvottelija Michel Barnier ei pysty antamaan arviota siitä, milloin Britannian EU-eroneuvotteluissa saadaan valmista. Barnierin mukaan brexit-neuvotteluissa on meneillään intensiivinen vaihe. Keskiössä on edelleen Irlannin rajakysymys.
– Kuten sanottua, kello käy neuvotteluissa. En aio enkä voi antaa teille (määrä)päivää, Barnier sanoi keskiviikkona iltapäivällä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.
EU ja Britannia ovat yrittäneet neuvotella ratkaisusta, jolla varmistettaisiin poliittisesti hyvin herkän Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisen rajan pysyminen avoimena.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) painotti keskiviikkona, että Suomi on täysin Irlannin tukena brexitiin liittyvässä rajakysymyksessä. Hän kommentoi asiaa tavattuaan Irlannin pääministerin Leo Varadkarin.
– Tämä on erityisen tärkeä kysymys Irlannille. Suomi tukee Irlantia 100-prosenttisesti, Sipilä sanoi englanninkielisessä tiedotustilaisuudessa.

Ratkaisu ennen vuoden loppua?

Britannian EU-eron on määrä tulla voimaan 29. maaliskuuta. Juuri Irlannin rajakysymys on noussut keskeiseksi kysymykseksi EU-eroneuvotteluissa, jotka ovat edelleen kesken.
– Toivottavasti ratkaisu voitaisiin löytää ennen vuoden loppua, Sipilä sanoi keskiviikkona Kesärannassa.
– Se on mahdollista marraskuussa, mutta arvioin, että viimeistään joulukuussa löytäisimme ratkaisun, hän jatkoi.
Sipilän vieraaksi tullut Irlannin pääministeri oli samoilla linjoilla. Varadkar toivoo hänkin pikaista ratkaisua, mutta ei pidä mahdottomana, että sellaisen löytyminen venyy joulukuulle.
– Mitä enemmän päiviä kuluu, sen epätodennäköisemmäksi käy, että erityinen kokous asiasta voisi olla marraskuussa, Varadkar sanoi Helsingissä.

Sipilällä joukko EU-tapaamisia

Keskiviikon aikana Sipilä isännöi isoa joukkoa EU-johtajia. Vieraslistalla olivat muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel, Unkarin pääministeri Viktor Orban, Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz sekä huippukokouksia johtava Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.
Sipilän isännöimissä tapaamisissa on pohjustettu Suomen EU-puheenjohtajuuskautta, joka alkaa ensi vuoden heinäkuussa. Lisäksi keskustellaan ajankohtaisista EU-asioista.
Torstaina Sipilän ohjelmassa ovat vielä Bulgarian pääministerin Boiko Borisovin sekä EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin tapaamiset.
Korkean tason EU-vaikuttajien vierailut ajoittuvat eurooppapuolue EPP:n jättikokouksen yhteyteen. EPP:n kokous jatkuu Helsingissä vielä torstaina.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti