Brexit-sopimuksen kohtalonhetket ovat käsillä

Lontoo
14.11.2018, 15:21

Ulkomaat

Britannian hallitus kertoo tänään, hyväksyykö se sopimusluonnoksen EU-erosta. EU:n ja Britannian neuvottelutiimit pääsivät aiemmin sopuun luonnoksesta, mutta sopimus tarvitsee vielä poliittisen hyväksynnän.
Britannian pääministerin Theresa Mayn mukaan hallitus päättää kokouksessa seuraavista askelista. Hallitus kokoontuu iltapäivällä Suomen aikaa.
– Olen vakuuttunut, että tämä vie meidät merkittävästi lähemmäs sen toteuttamista, mistä Britannian kansalaiset äänestivät kansanäänestyksessä.
– Me otamme takaisin kontrollin rajoistamme, laista ja rahoistamme, jätämme yhteisen kalastuspolitiikan ja maatalouspolitiikan samalla, kun suojelemme työpaikkoja, turvallisuutta ja Britannian yhtenäisyyttä, May sanoi maan parlamentissa.
Britannia ei hänen mukaansa järjestä uutta kansanäänestystä.
EU on varautunut pitämään ylimääräisen huippukokouksen 25. marraskuuta, jos Britannian hallitus hyväksyy sopimuksen. Irlannin pääministeri Leo Varadkar kertoi asiasta muun muassa AP:n mukaan maan parlamentissa.

Ratkaisu Irlannin rajakysymykseen

Sopimusluonnoksen sisältöä ei ole vielä julkaistu, mutta tietoja on vuotanut julki.
Financial Timesin mukaan kysymys Irlannin rajasta ratkaistaisiin pitämällä koko Britannia tulliliitossa EU:n kanssa siihen saakka, että pysyvämmästä ratkaisusta sovitaan. Näin ratkaistaisiin Pohjois-Irlannin vaatimus pitää kiinni saarivaltion yhtenäisyydestä.
FT kuvaa tämänpäiväistä kokousta Mayn pääministerikauden vaarallisimmaksi hetkeksi.
EU:lle jäisi lehden tietojen mukaan päätäntävaltaa siihen, milloin Britannia lopulta jättäisi tulliliiton.
BBC:n mukaan osa EU-eron kannattajista pelkää, että luonnoksessa esitetty ratkaisu sitoisi Britannian EU:n kauppasääntöihin vuosiksi eteenpäin.
Britannia jättää unionin 29. maaliskuuta ensi vuonna. Erosopimuksessa on tarkoitus sopia vajaan kahden vuoden siirtymäajasta, joka päättyisi vuoden 2020 loppuun.
Euroopan komissio ei kommentoinut päivällä juuri mitenkään herkkää tilannetta brexit-neuvotteluissa.
EU:n ja Britannian neuvottelutiimit ovat neuvotelleet komission tiedottajan mukaan tiiviisti viime päivinä. Johtava tiedottaja Margaritis Schinas sanoi, että komissio kommentoi asiaa, kun on jotain sanottavaa. Prosessi on hänen mukaansa yhä kesken.
Ratkaisun syntyminen jo nyt voisi periaatteessa tarkoittaa, että EU-johtajat kokoontuisivat ylimääräiseen huippukokoukseen marraskuussa. Normaalin aikataulun mukainen huippukokous on vasta joulukuun puolivälissä.

https://www.ft.com/content/ee55d6e8-e761-11e8-8a85-04b8afea6ea3
https://www.bbc.com/news/uk-politics-46203425

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic