Brexit-sopimuksen pureskelu jatkuu Britanniassa - hallitus näytti vihreää valoa eilisiltana

Bryssel
15.11.2018, 02:29

Ulkomaat

Britannian ja EU:n eroneuvottelut pääsivät eilen yli isosta karikosta, kun Britannian hallitus hyväksyi neuvotellun erosopimuksen.
Erosopimuksen pureskelu jatkuu tänään maan parlamentissa, jossa pääministeri Theresa May antaa siitä lausunnon.
EU:ssa pohditaan tänään puolestaan ylimääräisen huippukokouksen järjestämistä.
EU-johtajat kutsutaan todennäköisesti koolle ylimääräiseen huippukokoukseen myöhemmin tässä kuussa. Huippukokouksia johtava Donald Tusk tapaa aamulla brexit-neuvottelija Michel Barnierin.
Barnier suositti eilen, että EU-huippukokous päättäisi eroneuvottelut ja siirtyisi eteenpäin.

Irlannin rajakysymykseen palataan kesällä 2020

EU:n pääneuvottelijan Barnierin mukaan Britannia ja EU ovat sopineet kokonaisuudesta, jolla varmistetaan, ettei Irlannin saaren sisälle synny kovaa rajaa. Kysymys on ollut eroneuvottelujen murheenkryyni, joka on hiertänyt neuvotteluja pitkään.
Barnier esitteli sopimusta keskiviikkoiltana Brysselissä sen jälkeen kun Britannian hallitukselta oli tullut vihreää valoa.
Neuvotteluita luotsannut Barnier suosittaa EU-maiden johtajille, että ne päättäisivät eroneuvotteluiden päättymisestä ja siirtymisestä eteenpäin.
Irlannin rajakysymystä arvioidaan hänen mukaansa heinäkuussa 2020. Silloin voidaan päättää siirtymäajan pidentämisestä, jos EU ja Britannia eivät vielä ole neuvotelleet sellaisesta kauppasuhteesta, joka takaisi rajan pysymisen avoimena.
Ilman pidennystä siirtymäaika olisi päättymässä saman vuoden lopussa.
Irlannin raja oli neuvotteluiden viimeinen vaikea kysymys. Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille ei haluta näkyviä rajaesteitä historiallisen painolastin takia.
Britannian päätös jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliitto tarkoittaa kuitenkin sitä, että tuotteilta perittäisiin tulleja ja niihin kohdistuisi erilaisia tarkastuksia kuin unionin sisällä.

Hätäratkaisu pitäisi Britannian tulliliitossa

Varasuunnitelmana on, että Britannia ja EU perustavat tullialueen, jos neuvottelut tulevasta suhteesta epäonnistuvat. Britannia sitoutuisi lisäksi siihen, että Pohjois-Irlannissa noudatetaan tiettyjä EU:n sisämarkkinoiden sääntöjä muun muassa maataloustuotteiden osalta.
Barnier painotti, ettei suunnitelmaa ole tarkoitus toteuttaa. Varasuunnitelma otettaisiin käyttöön vain, jos siirtymäaika on käytetty loppuun, eikä tulevasta suhteesta ole sovittu riittävän kattavasti.
Britanniassa kovimmat brexitin kannattajat ovat arvostelleet suunnitelmia hätäratkaisusta. Heidän pelkonsa on ollut, että sen varjolla Britannia jää ikuisesti kiinni EU:hun.
Erosopimuksessa sovitaan myös kansalaisten oikeuksista. Kansalaiset, jotka ovat sijoittuneet maahan ennen siirtymäajan päättymistä voivat Barnierin mukaan jatkaa asumista, opiskelua ja työskentelyä sekä elämistä perheensä kanssa maassa koko elämänsä ajan.
Osana erosopimusta sovittiin myös taloudellisista vastuista, joista Britannian pitää huolehtia.

Orpo: Tämä on iso askel eteenpäin

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) otti tyytyväisenä vastaan Britannian pääministerin ilmoituksen, jonka mukaan Britannian hallitus on hyväksynyt brexit-sopimusluonnoksen.
– Tämä on iso askel eteenpäin ja toivottavasti siinä ovat edellytykset sovulle ja ratkaisulle, Orpo sanoi keskiviikkoiltana STT:lle.
Brexit on Orpon mukaan hänelle edelleen surullinen asia, mutta että se pystytään hoitamaan sovussa ja sopimalla, on Suomen ja Euroopan kannalta kaikki kaikessa.
Orpo tapasi brexit-neuvottelija Barnierin viime viikolla Helsingissä. Orpon mukaan on ollut tärkeää, että EU:n 27 jäsenmaata on yhtenä rintamana tukenut komission linjaa ja Barnierin työtä.
Orpo muistutti, että Britannia on Suomen neljänneksi tärkein vientimaa ja tärkeä kumppani monessa asiassa, muun muassa turvallisuuden saralla.
– Jotta se (ero) saataisiin sopimalla, eikä tulisi niin sanottua kovaa brexitiä, niin tämä on tosi tärkeä juttu.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic