Lounais-Häme

Britannia kehottaa Yhdysvaltoja noudattamaan G7-kokouksen linjauksia - Merkel: Trumpin päätös "vakavoittava ja masentava"

Frankfurt am Main/Lontoo
11.06.2018, 20:04

Talous

Yhdysvaltain vetäytyminen G7-maiden yhteisestä lausunnosta ei horjuttanut syntynyttä yhteisymmärrystä. Esimerkiksi Britannian pääministerin Theresa Mayn tiedottaja totesi maanantaina, että kaikki osapuolet hyväksyivät päätöslauselman sisällön ja että Britannia aikoo noudattaa sitä.
– Kaikki G7-kokouksen osanottajat hyväksyivät päätöslauselman ja me aiomme noudattaa sitä. Toivoisimme, että myös Yhdysvallat kunnioittaa antamiaan sitoumuksia, Mayn tiedottaja sanoi.
Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi myöhään sunnuntai-iltana Saksan yleisradion ARD:n tv-haastattelussa, että presidentti Donald Trumpin päätös vetää maansa pois G7-ryhmän yhteisen päätöslauselman takaa on ”vakavoittava ja masentava”.
Merkelin mukaan tämä ei silti ole G7-ryhmän loppu.

Trump irtisanoutui lausunnosta ja haukkui Kanadan pääministerin

Viikonlopun huippukokous muuttui farssiksi, kun Trump irtisanoutui tviitillään kokouksen päätöksistä matkallaan kohti Singaporen huippukokousta. Trump ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun Kanadan pääministeri Justin Trudeau oli kertonut G7-maiden sopineen yhteisestä lausunnosta.
Trudeau kritisoi lehdistötilaisuudessa Yhdysvaltain tuontitulleja. Hän kertoi varoittaneensa Trumpia siitä, että Kanada on valmis asettamaan Yhdysvalloille vastatulleja, jotka astuvat voimaan 1. heinäkuuta.
Trump vastasi moittimalla Kanadan pääministeriä epärehelliseksi ja heikoksi. Trump syytti Twitterissä ”Justinia” valheellisista väitteistä ja Kanadaa valtavien tullimaksujen perimisestä yhdysvaltalaisilta viljelijöiltä, työntekijöiltä ja yhtiöiltä. Kanada suojaa omaa maitotuotantoaan korkeilla tuontitulleilla amerikkalaisille maitotuotteille.
Valkoisen talon talousneuvonantaja Larry Kudlow väitti, että Trudeau puukotti kokouksessa Yhdysvaltoja selkään ja teki G7-ryhmälle ”karhunpalveluksen”.
G7-kokouksen myräkkä ei tarttunut markkinoille. Helsingissä sekä Euroopan suurissa maissa pörssit sulkeutuivat pienessä nousussa. Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi oli Suomen aikaan illalla hieman plussalla.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic