Lounais-Häme

Britannia yhtyy skeptikkojen kuoroon - saudien selitys toimittajan kuolemasta ei "uskottava"

Bryssel
21.10.2018, 14:56

Ulkomaat

Britannia sanoo, että Saudi-Arabian selitys toimittaja Jamal Khashoggin kuolemaan maan Istanbulin-konsulaatissa ei ole uskottava. Britannia vaatii, että syylliset on saatava vastuuseen.
Aiemmin tänään EU ja Kanada vaativat perusteellista tutkintaa Khashoggin kuolemasta.
– Jamal Khashoggin kuoleman olosuhteet ovat syvästi huolestuttavat ja rikkovat järkyttävällä tavalla vuoden 1963 konsulisuhteita koskevaa Wienin yleissopimusta, EU:n ulkosuhteiden edustaja Federica Mogherini sanoi tiedotteessa.
Hän vaati perusteellista, uskottavaa ja läpinäkyvää tutkintaa sekä kaikkien osallisten saattamista vastuuseen.
EU:n näkemys on samoilla linjoilla Ranskan ja Saksan esittämien vaatimusten kanssa. Nyt siis Britanniakin on liittynyt kuoroon.
– Mielestäni selitys ei ole uskottava. Koko kertomuksen yllä leijailee suuri kysymysmerkki, sanoi maan brexitministeri Dominic Raab BBC:lle.
Raab lisäsi, että Britannia tukee Turkin tutkintaa tapauksesta. Hänen mukaansa Britannia haluaa, että syylliset saatetaan vastuuseen teoistaan.

”Selitykset ovat epäjohdonmukaisia ja epäuskottavia”

Mogherinin mainitsemassa konsulisuhteita koskevassa Wienin yleissopimuksessa sanotaan muun muassa, että konsulaateissa täytyy kunnioittaa isäntämaan lakeja.
Saudi-Arabia ilmoitti perjantaina tutkimustensa osoittavan, että Khashoggi kuoli maan Istanbulin-konsulaatissa nyrkkitappelun seurauksena. Saudi-Arabia on pidättänyt tapaukseen liittyen 18 kansalaistaan ja antanut potkut muutamille korkeille virkamiehille.
Selitykseen on suhtauduttu lännessä varsin skeptisesti. EU:n lisäksi myös Kanada ilmoitti vaativansa perusteellista tutkintaa asiasta. Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland ilmoitti tuomitsevansa Khashoggin tappamisen.
– Tähän asti esitetyt selitykset ovat olleet epäjohdonmukaisia ja epäuskottavia, Freeland sanoi.
Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut, ettei ole täysin tyytyväinen Saudi-Arabian selitykseen. Hän on kuitenkin painottanut, että haluaa rajata Saudi-Arabian kanssa tehdyt satojen miljardien dollarien arvoiset asekaupat mahdollisten pakotteiden ulkopuolelle.
Turkki on ilmoittanut julkistavansa vielä kaikki Khashoggin kuolemaan liittyvät tietonsa. Julkisesti Turkki ei ole syyttänyt Saudi-Arabiaa suoraan toimittajan tappamisesta, mutta turkkilaisviranomaisten julkisuuteen vuotamien tietojen perusteella Turkilla olisi todisteita siitä, että Khashoggi murhattiin konsulaatissa tarkoituksella.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic