Lounais-Häme

Britannian May uskoo yhä brexit-sopuun

Bryssel
15.10.2018, 18:42

Ulkomaat

Sopu brexit-sopimuksesta on yhä saavutettavissa, uskoo Britannian pääministeri Theresa May. Britannian parlamentin alahuoneelle puhunut May sanoi uskovansa edelleen, että neuvoteltu sopimus on paras lopputulos.
Haitallisimpana sekä Britannialle itselleen että koko EU:lle on pidetty vaihtoehtoa, jossa Britannia jättää EU:n hallitsemattomasti ilman sopimusta.
Mayn mukaan neuvotteluissa on edistytty viime viikkoina niin Britannian eron kuin EU:n ja Britannian tulevien suhteiden tiimoilta. May sanoi edistystä tulleen myös vaikeana kysymyksenä pidetyn Pohjois-Irlannin rajan suhteen.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron uskoo, että brexit-neuvotteluissa voidaan edetä. Macron aikoo keskustella Britannian pääministerin Theresa Mayn kanssa myöhemmin tänään.
Macronin mukaan EU on kuitenkin valmistautunut kaikkiin vaihtoehtoihin, myös Britannian sopimuksettomaan eroon.
Irlannin pääministeri Leo Varadkar puolestaan arvioi, että brexit-sopimuksesta saadaan sopu luultavasti marraskuussa tai joulukuussa. Pääministerin mukaan jotkut ovat optimistisia sen suhteen, että sopu saataisiin tällä viikolla EU-johtajien huippukokouksessa, mutta hän itse epäilee asiaa.
Varadkar huomauttaa silti neuvottelutilanteen kehittyvän koko ajan.
Esimerkiksi EU:n pääneuvottelija Michel Barnier kertoi eilen Twitterissä, että erosopimuksen avainkysymyksiä on yhä auki.

Jatko ratkeaa ylihuomenna

Brexit-neuvotteluiden jatko on EU-johtajien käsissä keskiviikkona alkavassa huippukokouksessa. Komissio vahvisti tänään, että ennen keskiviikon huippukokousillallista ei ole suunniteltu neuvotteluita Britannian ja EU:n välillä.
EU-komission tiedottajan Margaritis Schinasin mukaan tiiviistä neuvotteluista huolimatta useita avainkysymyksiä on ratkaisematta.
27 EU-johtajaa päättävät keskiviikkona, onko marraskuussa syytä kutsua koolle ylimääräinen brexit-huippukokous.
Komissiosta ei kommentoitu neuvotteluiden yksityiskohtia tai sitä, miksi viime hetken neuvottelut sunnuntaina kariutuivat.
– Seuraava vaihe on EU-johtajien tapaaminen keskiviikkoiltana. He arvioivat yhdessä tähänastista edistystä pääneuvottelija (Michel Barnierin) esittelyn pohjalta, Schinas sanoi tiedotustilaisuudessa Brysselissä.
Jäsenmaiden korkeiden EU-virkamiesten piti tänään valmistella huippukokousta, mutta kokous on peruttu, koska erosopimusta ei ole.

Tästä kriisi johtuu
Useat lähteet kertoivat sunnuntaina, että Irlannin rajakysymys oli yksi viimeisistä auki jääneistä asioista.
Kiistaa on ainakin siitä, onko rajasta sovittava hätäratkaisu pysyvä vai väliaikainen.
EU ja Britannia ovat yrittäneet neuvotella hätäratkaisusta, jolla varmistettaisiin poliittisesti hyvin herkän Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisen rajan pysyminen avoimena. Alueelle ei siis haluta rajavartijoita, poliiseja tai esteitä muistuttamaan väkivallasta.
Hätäratkaisu otettaisiin käyttöön, jos Britannian ja EU:n neuvottelut tulevasta kauppasuhteesta lähivuosina epäonnistuvat. Rajalle tulee väistämättä esteitä tullien perinnän ja tarkastusten takia, jos Britannia ja EU eivät jää tiiviiseen suhteeseen.
Irlannin ulkoministeri Simon Coveneyn mukaan Britannian pitäisi noudattaa periaatteita, joihin se on jo sitoutunut. Erosopimuksen luonnoksesta sovittiin jo viime vuoden joulukuussa.
Britannia sitoutui tuolloin siihen, että jos järkevämpää mallia ei sovita, Britannia tai vain Pohjois-Irlanti noudattaisi EU:n tulliliiton ja sisämarkkinoiden sääntöjä tarpeellisilta osin.
Pohjois-Irlanti vastustaa jyrkästi sitä, että sillä olisi erilainen asema muuhun Britanniaan verrattuna, minkä takia vararatkaisuksi on tarjottu koko Britannian väliaikaista tulliliittoa.
– Kukaan ei halua, että vararatkaisua (backstop) otettaisiin koskaan käyttöön, mutta se tarvitaan mielien rauhoittamiseksi, vakuutuksena siitä, että kovaa rajaa ei muodostu, Coveney sanoi maanantaina.
Financial Timesin mukaan Britanniassa konservatiivien hallitusryhmä on hyvin tiukka siitä, että ”väliaikaisen tulliliiton” on todella oltava väliaikainen.
Irlanti on taas tiukasti sitä mieltä, että hätäratkaisulle ei voi sopia päättymispäivää. Sen pitää olla maan mukaan voimassa niin kauan kunnes rajan pysyminen avoimena on varmistettu.

https://www.ft.com/content/e5ecd62a-cfcc-11e8-a9f2-7574db66bcd5

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic