Lounais-Häme

Britannian uudeksi brexit-ministeriksi Dominic Raab

Lontoo
09.07.2018, 13:42

Ulkomaat

Dominic Raab on nimetty Britannian uudeksi EU-erosta vastaavaksi ministeriksi, kertovat uutistoimisto AFP sekä brittimediat. Raab on toiminut asuntoasioista vastaavana ministerinä, ja hänet tunnetaan EU-eron kannattajana.
Raab korvaa David Davisin, joka ilmoitti erostaan myöhään sunnuntaina. Davis nimettiin EU-erosta vastaavan ministerin tehtävään toissa vuonna.
Britannian pääministeri Theresa May hyväksyi Davisin ilmoituksen. Kirjeessä May kiitti Davisia tämän työstä Britannian EU-eron edesauttamiseksi.
Davisin eroilmoitus tuli vain muutama päivä sen jälkeen, kun May onnistui varmistamaan hallituksensa tuen brexit-suunnitelmalleen. Brexitin kannattajat olivat pitäneet suunnitelmaa liian ”pehmeänä”. Davis oli toistuvasti uhannut eroavansa Mayn asenteen takia.

Eron taustalla erimielisyydet brexitin toteutuksesta

BBC:n mukaan Davis kirjoitti erokirjeessään, että ”politiikan ja taktiikoiden nykytrendi” saa Britannian eron tulliliitosta ja yhteismarkkinoista ”näyttämään yhä vähemmän todennäköiseltä”.
Vastauksessaan May kirjoitti, ettei hän ole samaa mieltä Davisin luonnehdinnasta politiikasta, josta hallituksessa sovittiin perjantaina.
Muun muassa Telegraphin mukaan myös toinen brexit-ministeri, Steve Baker, on eronnut protestina Mayn suunnitelmalle.
Maanantaina Mayn on määrä kohdata alahuoneen kansanedustajia keskustellakseen brexit-suunnitelmastaan.
Mayn odotetaan kertovan kansanedustajille, että hallituksen perjantaina sopima strategia on ”oikea brexit” Britannialle.
Twitterissä työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn kirjoitti, ettei Maylla ole auktoriteettia jäljellä ja hän on ”kykenemätön ajamaan brexitiä läpi”.

EU suhtautuu maltilla

Davisin ero ei ole ongelma Euroopan unionille, sanoo komission tiedottaja Margaritis Schinas.
EU:n 27 jäljelle jäävää maata odottavat, että Britannia esittelee linjapaperinsa, josta hallitus sopi viime viikolla. EU tavoittelee komission tiedottajan mukaan sopimusta, ja on valmis neuvotteluihin koska tahansa.
Komissio on tyytyväinen siihen, että Britannia on käynyt perusteellisen keskustelun kannastaan. Puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin kerrottiin puhuneen pääministeri Mayn kanssa sunnuntaina alkuillasta.

https://www.theguardian.com/politics/2018/jul/09/dominic-raab-appointed-new-brexit-secretary-in-uk-cabinet-reshuffle?CMP=twt_gu
https://www.telegraph.co.uk/politics/2018/07/08/david-davis-resigns-brexit-secretary/

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic