Lounais-Häme

Britanniassa hallituksen hätätilaryhmä kokoontuu uuden hermomyrkkytapauksen takia - Venäjä vaatii anteeksipyyntöä

Moskova/Lontoo
05.07.2018, 17:15

Ulkomaat

Venäjä vaatii Britannialta anteeksipyyntöä hermomyrkkysyytösten takia. Britannia on perännyt Venäjältä vastauksia, kun Salisburyn lähellä on ilmennyt toinen Novitshok-tapaus.
Venäjän ulkoministeriön tiedottaja sanoo, että Britannian pääministerin Theresa Mayn hallitus joutuu lopulta pyytämään anteeksi myös kansainväliseltä yhteisöltä. Zaharovan mukaan Britannia pelaa likaista poliittista peliä.
Britannian poliisin mukaan kaksi ihmistä on altistunut hermomyrkky Novitshokille Salisburyn lähellä. Heidät löydettiin tiedottomina viime lauantaina. Salisburyssa myrkytettiin myös entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä viime maaliskuussa.

Hätätilaryhmä koolla

Britanniassa hallituksen hätätilaryhmä Cobra kokoontuu tänään sisäministeri Sajid Javidin johdolla käsittelemään uutta hermomyrkkytapausta.
Britannia on syyttänyt aiemmasta, Skripaleihin kohdistetusta myrkkyiskusta Venäjän hallitusta. Tapaus johti diplomaattiseen kriisiin ja useiden diplomaattien karkotuksiin.
Britannian poliisin terrorisminvastaisen yksikön päällikkö Neil Basu on vahvistanut tiedon, jonka mukaan myös Amesburyn kylän tapauksessa kyse oli Novitshokista.
– Tutkijoiden tärkeimpänä tavoitteena on selvittää, miten nämä kaksi ihmistä ovat joutuneet kosketuksiin hermomyrkyn kanssa, Basu sanoi keskiviikkoiltana.
Basun mukaan ei voida vahvistaa, onko myrkky samasta erästä kuin Skripalien tapauksessa. Tämä mahdollisuus on hänen mukaansa yksi tutkintalinja.
Poliisin mukaan myrkylle altistunut pari ei ole vieraillut puhdistetuissa kohteissa, jotka liittyivät Skripalien myrkytykseen.

Pariskunta kriittisessä tilassa sairaalassa

Uusi myrkytystapaus paljastui hieman kello kymmenen jälkeen lauantaiaamuna paikallista aikaa, kun Amesburyn kylässä sijainneeseen taloon kutsuttiin ambulanssi 44-vuotiaan naisen alettua oireilla. Nainen toimitettiin sairaalaan. Muutamaa tuntia myöhemmin samassa osoitteessa 45-vuotiaalla miehellä alkoivat samankaltaiset oireet.
Pariskunnan ystävä SamHobson kertoi nähneensä miehen oireilun.
– Hän hikoili runsaasti, kuolasi eikä kyennyt puhumaan minulle. Hän äänteli kummallisesti ja huojui edestakaisin, Hobson sanoi.
– Tuntui kuin hän olisi ollut muissa maailmoissa, hän lisäsi.
Molemmat uhrit ovat kriittisessä tilassa sairaalassa.
Varotoimenpiteenä poliisi on eristänyt useita kohteita, joissa altistuneet mies ja nainen ovat vierailleet juuri ennen sairastumistaan.
Poliisin mukaan asukkaiden on syytä varautua siihen, että alueella liikkuu lähipäivinä suojapukuihin sonnustautuneita poliiseja.

BBC:n toimittaja: ”Todennäköisesti Skripaleihin kohdistuneen iskun tähteitä”

BBC:n turvallisuusasioiden toimittaja Gordon Corera pitää yhteyttä maaliskuun iskuun todennäköisenä.
– Todennäköisin hypoteesi on se, että nämä ovat Novitshokin tähteitä, joita on jäänyt jäljelle Skripaleihin kohdistuneesta hyökkäyksestä maaliskuussa, Corera sanoo.
Brittiviranomaiset ovat kehottaneet paikallisia varomaan poimimasta tuntemattomia esineitä. Terveysviranomainen SallyDavies korostaa BBC:lle sitä, että tapahtuma ei muodosta huomattavaa vaaraa yleisölle.
– Kuten aikaisemmin, neuvon ihmisiä pesemään vaatteensa ja pyyhkimään henkilökohtaiset esineensä, Davies neuvoo.

https://www.bbc.com/news/uk-44719639

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic