Brysselin-kone on pakattu tänään ministereillä

Bryssel
19.11.2018, 08:08

Ulkomaat

Euromaiden valtiovarainministerit ovat tänään koolla ylimääräisessä kokouksessa pohtimassa euroalueen uudistuksia. Brysselissä on Suomesta paikalla valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).
Tämä on välietappi matkalla kohti joulukuun eurohuippukokousta, josta odotetaan päätöksiä.
Ranska on tiettävästi pitänyt esillä ajatusta euroalueen budjetista, minkä odotetaan nousevan esiin myös tänään. Muita esiin nousevia asioita ovat muun muassa Euroopan vakausmekanismin kehittäminen ja pankkien riskien vähentäminen.
Eri kokouksiin Brysseliin suuntaa maanantaina useampi suomalaisministeri.
Ulkoministeri Timo Soini (sin.) on mukana ulko- ja puolustusministerien kokouksessa ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) osallistuu maatalousneuvostoon. Lisäksi Brysselissä järjestetään brexit-asioita käsittelevä yleisten asioiden neuvosto, jossa on paikalla eurooppaministeri Sampo Terho (sin.).
Tiistaina puolustusministerien kokouksessa on Jussi Niinistö (sin.).
Ulkoministerien kokouksessa ministerit keskustelevat Jemenin hälyttävästä tilanteesta.
Punaisen ristin mukaan noin 70 prosenttia jemeniläisistä tarvitsee humanitaarista apua. Konfliktin lisäksi maata on koetellut kuivuus.
EU on etsinyt vuoropuhelua osallisten kanssa ja tukee YK:ta konfliktin ratkaisussa. EU hakee myös tapoja saada humanitaarista apua paikan päälle ja vetoaa Iraniin, jotta se käyttäisi vaikutusvaltaansa.
Kokouksessa keskustellaan myös EU:n reaktiosta sauditoimittaja Jamal Khashoggin paloittelumurhaan.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic