Lounais-Häme

Brysselin kupla on sakeanaan huhuja, sanoo Katainen - muun muassa Merkeliä huhutaan esitettävän komission johtoon

Helsinki
09.10.2018, 17:44

Kotimaa

Alexander Stubbin lähtö kisaamaan kärkiehdokkuudesta on muuttanut tilannetta Euroopan kansanpuolueen (EPP) sisällä merkittävästi, ehkä enemmän kuin moni uskalsi ajatella. Näin arvioi Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.
– Stubbin kampanja on herättänyt todella paljon mielenkiintoa eurooppalaisessa lehdistössä, mutta myös EPP:n sisällä. Nähtäväksi jää, kuinka pitkälle se lentää, Katainen pohti lounastaessaan politiikan toimittajien kanssa.
EPP:n kärkiehdokkaaksi nousevalla henkilöllä on hyvät saumat komission puheenjohtajaksi. Vaalien jälkeiset asetelmat voivat tosin tasata tietä myös kompromissiehdokkaalle.
– Brysselin kupla on sakeanaan erilaisia huhuja, muun muassa että Saksan nykyistä liittokansleria Angela Merkeliä saatettaisiin esittää komission puheenjohtajan tehtävään, Katainen sanoi.
Hän huomautti, että vaalien jälkeen on jaossa useita muitakin keskeisiä tehtäviä komission puheenjohtajuuden lisäksi, kuten Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuus, korkea edustaja ja parlamentin puhemies.
– Alexin kampanja lisättynä siihen, että kaikki tuntevat hänet, edistää myös vaalien jälkeisen tuolileikin onnistumista Suomen kannalta positiivisesti, Katainen ennakoi Stubbin mahdollisuuksia, jos kärkiehdokkuus ja komission puheenjohtajuus eivät tärppää.
Stubbin lisäksi EPP:n ryhmää johtava saksalainen Manfred Weber on ilmoittanut tavoittelevansa sekä puolueen kärkiehdokkuutta että EU-komission puheenjohtajuutta.

Katainen luonnehtii Italian tilannetta hyvin haavoittuvaiseksi

Katainen luonnehtii Italian tilannetta hyvin haavoittuvaiseksi johtuen maan poliittisesta tilanteesta ja suuresta valtion velasta.
Hänen mukaansa komissio odottaa Italialta nyt yksityiskohtaisia lukuja siitä, miten he aikovat seuraavien vuosien budjetin rakentaa.
– Kyllä meillä huoli on siitä, että Italia esittää täysin epärealistia taloustavoitteita tai että kasvuoletukset ovat epärealistisella tasolla, ja että neuvotteluista tulee erittäin vaikeita, hän sanoi lounastaessaan politiikan toimittajien kanssa tiistaina.
Kataisen mukaan komissio yrittää vakuuttaa Italian hallituksen siitä, että poliittisella ajattelemattomuudella ei kannata riehaannuttaa markkinavoimia, joita ei pysty pysäyttämään.
Italia on jälleen viime aikoina ollut markkinoiden tikunnokassa. Varoitusmerkkinä on ollut muun muassa Italian valtionlainojen korkojen nousu toukokuusta lähtien.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti