Brysselissä tavanneet May ja Juncker asettuivat kuviin hymyssä suin

Bryssel
24.11.2018, 20:16

Ulkomaat

Britannian pääministeri Theresa May askelsi lauantai-iltana sisään EU-komissioon puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin käsi olkapäällään.
– Hei taas, Juncker huikkasi kuvaajille, mikä sai Mayn nauramaan. He olivat tavanneet Brysselissä viimeksi kolme päivää aiemmin.
Lauantai-illan keskusteluissa ei tiettävästi ollut enää ratkottavaa. Keskustelu kesti vain vajaan tunnin, sillä myös Italian pääministeri Giuseppe Conte oli odottamassa vuoroaan Junckerin luokse.
Huippukokouksia johtava Donald Tusk kertoi lauantaina, että hän suosittaa erosopimuksen hyväksymistä seuraavana päivänä Brysselissä kokoontuville EU-johtajille. Jäsenmaiden kerrottiin olevan yksimielisiä.
Myös Espanjan pääministeri Pedro Sanchez kertoi äänestävänsä brexit-sopimuksen puolesta.
Pitkään vaalittu EU-maiden yhtenäisyys joutui koetukselle viime metreillä, kun Espanja uhkasi boikotoida sunnuntain huippukokousta Gibraltaria koskeneen epäselvyyden takia.
Espanja halusi varmistaa, että sillä on erityisasema Gibraltaria koskevissa neuvotteluissa.
Lauantaina iltapäivällä Britannian hallitus julkaisi lausunnon, jossa se kertoi tulkintansa Gibraltarista. Hallituksen tiedottajan mukaan maa on valmis jatkamaan kahdenvälisiä keskusteluita Espanjan kanssa.
Myös EU-komission ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajat antoivat omat lausuntonsa.
Espanjan vastustus ei olisi kaatanut erosopimusta, mutta olisi ollut paha takaisku yhtenäisyyttä vaalineelle EU:lle.
Lyhyen lausunnon Brysselissä antanut pääministeri May kertoi olevansa ylpeä siitä, että Gibraltar kuuluu Britannialle.
– Tulemme aina käymään neuvotteluita koko Yhdistyneen kuningaskunnan perheen puolesta mukaan lukien Gibraltarin.

Erosopimus varmistaisi siirtymäajan

Huominen huippukokous käynnistää erosopimuksen virallisen hyväksymisprosessin. Sopimus vaatii sinetin Britannian parlamentilta ja EU-parlamentilta.
Erosopimuksen rinnalla hyväksytään poliittinen julistus tulevasta suhteesta. Se linjaa toiveita ja periaatteita tulevan suhteen neuvotteluille, jotka alkavat Britannian eron jälkeen maaliskuun lopussa.
– Uskon, että olemme viimein löytäneet parhaan mahdollisen kompromissin. — Vaikka kenelläkään ei ole syytä olla onnellinen, haluan korostaa, että tällä kriittisellä hetkellä EU:n 27 maata ovat läpäisseet yhtenäisyyden ja solidaarisuuden testin, Tusk kirjoitti kutsukirjeessään EU-johtajille.
Jos erosopimus hyväksytään, Britannia saa vähintään vajaan kahden vuoden siirtymäajan.
Siirtymäaika päättyisi vuoden 2020 lopussa. Sitä voidaan pidentää korkeintaan kahdella vuodella, jos neuvottelut tulevasta suhteesta ovat kesken.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic