Lounais-Häme Ypäjä

Caissaniemen myymisestä vilkas keskustelu Ypäjällä – Valtuusto määräsi myyntihinnan alarajaksi 600 000 euroa

Ypäjän kunnanvaltuusto päätti, ettei Tammelassa sijaitsevaa virkistysaluetta myydä alle 600 000 eurolla.
Ypäjän valtuusto kuunteli vakavin ilmein, kun vt. kunnanjohtaja Sam Vuorinen kertoi ensi vuoden talousarvion tunnuslukuja. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ypäjällä pidettiin harvinaisen, ehkä historiallisen pitkä kunnanvaltuuston kokous, joka kesti lähes kolme tuntia.

Vt. kunnanjohtaja Sam Vuorinen piti pitkän alustuksen, jossa hän kävi kohta kohdalta läpi Ypäjän ensi vuoden talousarviota. Talousarvion vuosikatteeksi on tulossa 580 800 euroa ja sen ylijäämä on 23 200 euroa. Tämä tosin edellyttää paitsi tiukkaa talouskuria menojen osalta myös sitä, että verotulot kasvavat odotusten mukaisesti, ja Tammelassa sijaitseva kunnan omistama Caissaniemen virkistysalue saadaan myytyä.

Muilta osin talousarvio hyväksyttiin lähes sellaisenaan, mutta Caissaniemen myymisestä käytiin vilkasta ja paikoin kiivastakin keskustelua. Tosin kirjaston aukioloajat muutettiin vastaamaan muiden Lounakirjaston kirjastojen aukioloaikoja.

Caissaniemen myymisestä erimielisyyttä

Kunnanjohtajassa ja osassa valtuutetuista aiheutti hämmennystä ja jopa tuohtuneisuutta, kun keskustan valtuustoryhmä esitti Keijo Leppäsen suulla, että Caissaniemen myymisestä luovutaan ja sitä kehitetään niin, että aluetta voidaan käyttää ypäjäläisiltä puuttuvana leirikeskuksena sekä tapahtumien pitopaikkana.

Vuorinen muistutti, että kaikissa johtoryhmän ja kunnanhallituksen kokouksissa on tähän asti vallinnut yksimielisyys siitä, että Caissaniemi laitetaan myyntiin. Hän kuitenkin esitteli vaihtoehtoisen talousarvion, jossa Caissaniemeä ei myydä.

– Toimintakate on miinuksella yli 12 miljoonaa euroa, vuosikate 70 000 euroa ja talousarvio lähes 500 000 euroa alijäämäinen. Virkamiehenä en voi virkavastuulla esittää alijäämäistä talousarviota, jos vaihtoehtoja ylijäämäiseen talousarvioon esimerkiksi omaisuutta myymällä on. Eikä myöskään kunnanvaltuuston tulisi sellaista hyväksyä, Vuorinen muistutti.

Hän totesi, että alijäämää voidaan kattaa ottamalla summa ylijäämätililtä. Ypäjällä on tällä hetkellä ylijäämää 1,9 miljoonaa euroa, mutta se ei ole fyysistä rahaa. Vuorinen totesi, että kuntatalouden kehittyessä nykyistä rataa ylijäämävarasto on syöty muutamassa vuodessa.

– Jos alijäämää ei voida kattaa, yksi kriisikunnan reunaehdoista täyttyy. Veroprosentin osalta olemme jo täyttäneet sen: kriisikunnan raja on 21 prosenttia ja meillä tuloveroprosentti on 21,5, Vuorinen jatkoi madonlukujen latelemista valtuutetuille.

Leppälahti: Caissaniemen myynti lämmittää vain kerran

Tästä huolimatta kunnanhallituksessakin vaikuttava keskustan Markku Leppälahti näki, ettei Caissaniemeä tulisi myydä.

– Tilanne ei ole niin paha, Humppilakin tekee 700 000 euroa alijäämäisen talousarvion ja meillä on ylijäämää aiemmilta vuosilta. Jos Caissaniemi myydään, se lämmittää vain kerran. Olisi viisasta katsoa asiaa ensi syksynä uudelleen ja unohtaa myynti nyt.

– Caissaniemi on saamani palautteen perusteella monelle tärkeä paikka. Kunnanjohtajakin vaihtuu, olisi kiva nähdä hänen linjauksensa asiassa, Leppälahti totesi.

Vuorinen vastasi Leppälahdelle, ettei ensi vuoden talousarvio sisällä linjauksia, jotka ovat riippuvaisia kunnanjohtajan linjauksista.

– Caissaniemen myyntiä on käsitelty monessa yhteydessä ja siitä ollaan oltu yksimielisiä myös kunnanhallituksessa, jossa keskusta on edustettuna, Vuorinen huomautti.

Caissanimei on Ypäjän kunnan virkistyspaikka.

”Caissaniemeä ei myydä millä hinnalla hyvänsä”

Kunnanhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Markku Saastamoinenkin sanoi, että asiasta ollaan oltu yksimielisiä kunnanhallituksessa, jossa istuu Leppälahden lisäksi kaksi muuta keskustalaista. Hänen mielestään puskurirahaa olisi järkevää säästää tulevia vuosia varten.

– Palautetta tulee monenlaista. Minäkin kylillä jonkun verran liikun, enkä ole saanut ainuttakaan kommenttia, että Caissaniemen myyminen olisi virhe. Sitä käyttää muutama sata kuntalaista, noin 90 prosenttia ei käytä, Saastamoinen vastasi Leppälahdelle.

Saastamoinen totesi, ettei Caissaniemeä myydä millä hinnalla hyvänsä. Sen arvo on mittautettu kiinteistönvälittäjällä ja talousarvioon viedyssä hinnassa on käytetty välittäjän alarajaa. Hän ei myöskään ollut halukas vyöryttämään vastuuta asiasta uudelle kunnanjohtajalle.

Anni Vääri (kok.) oli Saastamoisen linjoilla.

– En voi käsittää, miten keskusta voi esittää tällaista. Kunnanhallitus ei voi kääntää takkiaan. Kunnalla on velvollisuus tuottaa lakisääteisiä palveluja, ja Caissaniemi ei niihin kuulu. Se on hieno paikka, mutta puolielitistinen, eikä ole autottomien kuntalaisten tavoitettavissa. Sen myymällä voimme panostaa kunnan omiin liikuntapaikkoihin, Vääri totesi.

Juha Lundström (vihr.) muistutti, että Caissaniemi aiheuttaa joka kuukausi kunnalle noin tuhannen euron kustannukset.

Aluetta voisi vuokrata ulkopuolisille

Vuositasolla Caissaniemellä on 200–250 käyttäjää, osa voi olla listalla useampaan kertaan. Vuorisen mukaan tuloja saadaan noin 1 000 euroa, kun menoja syntyy 13 000 euroa. Aluetta toki voidaan nykyisen järjestyssäännön puitteissa vuokrata ulkopuolisillekin. Teknisen johtajan Jouko Käkösen mukaan ulkopuolisia vuokralaisia ei ole isommin näkynyt.

Keskusta pyysi neuvottelutaukoa ja sellainen pidettiin. Tauon jälkeen keskusta esitti, että Caissaniemi voidaan myydä, mutta hinnan alarajaksi laitetaan 600 000 euroa. Valtuutetut vielä täsmensivät, että hinta koskee määräalaa, jossa kiinteistöt sijaitsevat. Viereinen, pienempi määräala voidaan myydä erikseen.

Keskustan esitys hyväksyttiin, joten valtuusto hyväksyi 23 200 euroa ylijäämäisen talousarvion ensi vuodelle. FL

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic