Lounais-Häme Ypäjä

Caissaniemi ei mennyt vielä kaupaksi – Talousarvio sukeltaa jos Ypäjän taikatemppu ei onnistu

Ypäjän rohkea talousarvio on murenemassa, sillä Caissaniemi ei käy kaupaksi. Kunnanjohtaja Riihimäki: Tilanne on vakava.
Ypäjän kunta yrittää päästä eroon vähällä käytöllä olevasta Caissaniemen virkistysalueesta. 530 000 euron kauppahinta ei ole houkutellut ostajia. Seuraavaksi myyntiä yritetään kiinteistönvälittäjän kautta. Caissaniemi sijaitsee Tammelassa, Saaren kylässä. Kuva: Tapio Tuomela
Ypäjän kunta yrittää päästä eroon vähällä käytöllä olevasta Caissaniemen virkistysalueesta. 530 000 euron kauppahinta ei ole houkutellut ostajia. Seuraavaksi myyntiä yritetään kiinteistönvälittäjän kautta. Caissaniemi sijaitsee Tammelassa, Saaren kylässä. Kuva: Tapio Tuomela

Ypäjän kunta käytti hokkuspokkustemppua saadakseen tämän vuoden talousarvion tasapainoon. Budjetti kääntyi jopa 23 200 euroa ylijäämäiseksi, sillä Caissaniemen myynnistä arveltiin saatavan 600 000 euroa myyntitulot.

Caissaniemen myyntihintaa on hilattu vuoden aikana alaspäin 530 000 euroon. Sekään ei auttanut. Myyntiaika huutokaupat.com-sivustolla päättyi maanantaina klo 15, eikä Caissaniemestä jätetty ainuttakaan tarjousta.

Seuraavaksi Caissaniemeä yritetään myydä kiinteistönvälittäjän kautta. Samalla kauppahinta arvioidaan uusiksi.

Mikäli Caissaniemeä ei loppuvuoden aikana saada kaupaksi, tarkoittaa se yli puolen miljoonan euron alijäämää vuoden 2019 tilinpäätökseen – korvaavia tuloja ei nimittäin löydy.

– Tilanne on vakava, Ypäjän kunnanjohtaja Riikka Riihimäki tiivistää.

Riihimäki aloitti Ypäjän kunnanjohtajana tämän vuoden huhtikuussa.

Ypäjä budjetoi tälle vuodelle verotulojen kasvua 274 000 euroa, vaikka naapurikunnissa arviot olivat huomattavasti maltillisempia. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Ypäjän arvio osuu lähelle oikeaa.

– Kuntaliiton veroennusteen mukaan Ypäjän verotulokertymä on pysymässä hyvin lähellä budjetoitua, Ypäjän talouspäällikkö Pirjo-Maarit Hellman toteaa.

Sosiaali- ja terveyspuolen menoihin Ypäjä budjetoi 118 000 euron kasvun. Hellman ei tässä vaiheessa lähde ennustamaan toteumaa, sillä varsinkin sosiaalihuolto voi aiheuttaa yllättäviä, äkillisiä ja merkittäviä menoja.

– Tämän hetken tilanne sote-menojen osalta ei kuitenkaan ole hälyttävä.

Vuonna 2018 Ypäjän kunnan tilinpäätös jäi 966 000 euroa miinukselle.

– Ypäjän tilannetta helpottaa se, että taseessamme on 900 000 euron ylijäämä edellisvuosien tilikausilta. Se ei kuitenkaan paljoa lämmitä, jos tämän vuoden alijäämä kasvaa suureksi, Hellman sanoo.

Riihimäki ei lähde spekuloimaan, mitä toimia Ypäjällä on luvassa talouden tasapainottamiseksi.

– Seuraavaksi arvioidaan tilannekuva vuoden 2019 osalta uudelleen ja tehdään se, mitä voidaan. Olemme yhteydessä myös tilintarkastajan suuntaan ja kunnanhallitus käsittelee asiaa loppukuusta.

– Ensi kuun alussa on enemmän kerrottavaa, Riihimäki toteaa.

Riihimäki korostaa, että haastava taloustilanne on tiedostettu ja esimerkiksi taloustyöryhmä on pohtinut asiaa. Taloustyöryhmä on perustettu tasapainottamaan Ypäjän kunnan taloutta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic