Lounais-Häme

"Canal Granden" ranta täynnä muikun maistajia

-Sieltä nuoripari maistamaan muikkua! Ja herra peililaseissa voi suunnata piilossa olevan katseensa tänne päin, kaikuivat lauantaina huudot Kehräämöllä Forssan Kalamarkkinoiden aikana.

Huutajana oli Nordic Gourmet’n kojussa muikkuja myynyt Eetu Valmela, joka omien sanojensa mukaan haluaa pitää hengissä perinteitä.

-Nykyään tätä huutelua ei ole enää paljon, Valmela harmitteli.

-Ennen kojut olivat vieri vieressä, ja huusimme kilpaa, muikkuja vieressä pyöritellyt Joonas Inha naureskeli vieressä.

Tamperelaiskaksikon mukaan markkinakulttuuri on muuttunut myös siinä mielessä, että asiakkaat eivät tule enää markkinoille hakemaan jotain tiettyä asiaa yhtä määrätietoisesti kuin ennen.

-Nykyään jengi tykkää hengailla, katsella ympärilleen ja vain nauttia olostaan, Valmela sanoi.

Kalamarkkinat ovat muuttuneet muutenkin, kun vuodet ovat vierineet. Esimerkiksi pienemmät kojut ovat jääneet lähes kokonaan.

Paljon on tullut myös muuta kuin kalaa tarjoavia kojuja.

-On täällä vieläkin kalaa aika paljon, mutta aiemmin nämä olivat nimenomaan kalamarkkinat. Nyt täällä myydään monenlaista, hameita ja ruohonleikkureita, joka vuosi Forssan Kalamarkkinoilla käyvä Pekka Ukkonen hymähti laittaessaan muikkuja suuhun.

Tapahtuman järjestäjänä toimivan Lions Club Forssan Jari Kanteluksen mukaan osa jotain muuta kuin kalaa tarjoavista myyjistä tuli tapahtumaan ikään kuin sponsorin roolissa. Lisäksi Kantelus näkee, että esimerkiksi esillä olleet pienet traktorit ja ruohonleikkurit kiinnostivat lapsia.

LC Forssa on nyt järjestänyt tapahtuman yhdeksän kertaa. Kala on Kantuksen mukaan edelleen vahvasti keskiössä.

-Ilman muuta. Markkinoiden perusluonne ei ole muuttunut mihinkään vuosien varrella. Kalaruoka on edelleen vahvasti pääosassa, Kantelus sanoi.

Kala on tärkeintä myös Ukkosen mielestä, onhan nimenomaan muikku houkutellut hänet joka vuosi markkinoille jo vuosien ajan.

-Muikut eivät ole muuttuneet mihinkään, Ukkonen hymyili.

Mihinkään ei ole myöskään muuttunut tapahtuman luonne siinä suhteessa, että etenkin myyjien ja järjestäjien näkökulmasta Forssan Kalamarkkinoissa tärkeä ja hyvin säilynyt piirre on tyytyväinen markkinakansa.

Nordic Gourmet kiertää paljon isoja festareita, eikä Forssan Kalamarkkinat ole yritykselle taloudellisesti iso tapahtuma. Silti yritys on löytänyt Forssaan jo vuosien ajan.

-Meille tämä on tärkeä tapahtuma tämän fiiliksen vuoksi. Täällä on iloisia ihmisiä, ja täällä heidän kanssaan myös pääsee ihan eri tavalla kontaktiin kuin festareilla. Lisäksi miljöö on upea, Inha hehkutti.

-Melkein kuin Venetsiassa olisi, kun tuo Canal Grande virtaa tuossa. Vielä kun pääsisi lähemmäksi jokea jotenkin, Valmela virnisti.

Tänä vuonna iloisia ihmisiä myös riitti. Useamman vuoden Forssan Kalamarkkinoiden kävijämäärä hiipui, mutta nyt kävijöitä oli viime vuotta huomattavasti enemmän.

-Jokaisella kojulla riitti jonoa, välillä oli jopa ruuhkaa, Kantelus kertoi.

Luonnollisesti kauniilla säällä oli vaikutusta kävijämäärään, mutta ei homma keleistä ollut kiinni viime vuosinakaan. Järjestäjät epäilivät, että ainakin osasyynä ihmisten kiinnostukselle oli perisuomalainen ämpäreiden jako.

Tasatunnein markkinapaikalla jaettiin ämpäreitä, joista osassa oli sisällä lahjakortti markkina-alueelle.

-Tämä oli mahtava vuosi, kun väki löysi paikalle näin sankoin joukoin, Kantelus iloitsi. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic