Lounais-Häme

Cannesissa voittaneen suomalaiselokuvan päänäyttelijä otti turpiin roolin vuoksi

Juho Kuosmasen Hymyilevä mies -elokuva palkittiin lauantai-iltana pääpalkinnolla Cannesin elokuvajuhlien toiseksi arvostetuimpana pidetyssä Un certain regard -kilpasarjassa.

Lännen Median lehdissä kerrottiin alkuvuonna 2015 laajasti miespääosan esittäjän Jarkko Lahden valmistautumisesta Olli Mäen rooliin. Lahti otti rooliaan varten oikean nyrkkeilymatsin.

Juttu julkaistiin Lännen Median lehdissä 11. tammikuuta 2015.

Elokuvapalkinnon kunniaksi julkaisemme jutun kokonaisuudessaan verkossa.

Pienessä pukuhuoneessa haisee hiki ja vanha talo. 168-senttinen mies mustan hupun alla alkaa olla niin keskittynyt, että kysymyksiin saa vain väkinäiset vastaukset.

Jarkko Lahti hyppii siksak-liikettä ja puuskuttaa vähän.

Hän on loukannut viikko sitten rystysensä. Pehmeäkin tömäys toista kättä vasten säteilee hermokipuna. Ortopedi on antanut kuitenkin otteluluvan. Lahti on päättänyt otella, koska tähän päivään hän on viimeiset puoli vuotta tähdännyt.

Hän tietää, että tositilanteessa kipu unohtuu. Se palaa entistä pistävämpänä vasta jälkeenpäin.

Jarkko Lahti on Tuntematon sotilas -radiokuunnelmassa ja Taivaan tulet -tv-sarjassa esiintynyt ammattinäyttelijä.

Kun hän hetken päästä astuu Kokkolan Ykspihlajan toimitalon lavalle rakennettuun kehään, hän on nyrkkeilijä.

Vuuh vuuh.

Rytmikäs hengitys puskee syvältä kyljistä ja kantaa harjoitussalin perälle asti. Tum tum. Nahkahanska tömähtelee kumeasti toista vasten. Salin takaseinän julisteessa patsastelee Rocky Balboa käsi pystyssä. Ykspihlajan Reiman kansallisiin nyrkkeilykilpailuihin on kaksi viikkoa aikaa.

Jarkko Lahti sparraa eli simuloi ottelua valmentajansa Mikko Esselin kanssa Kokkolan jäähallilla. Hikipisarat lentävät köysien yli. Kolmen minuutin erän jälkeen sekä valmennettava että valmentaja puuskuttavat köysiä vasten.

– Mitä kovemmin treenaa, sitä paremmassa turvassa on kehässä, huohottaa Essel.

Lahden silmien välissä on punainen railo. Välillä harjoituksissa on auennut huuli, välillä silmä on ollut mustana. Lahti on kertonut lasten päiväkodissa harrastuksestaan. Että kotona kaikki on hyvin.

Toistoa ja toistoa, jotta muistaisi. Sitä vaatii nyrkkeily, mutta myös näytteleminen. Nyrkkeilyssä opetetaan kehoa, näyttämöllä pelataan tunteilla.

Lahti ottelee työnsä vuoksi. Hän esittää nyrkkeilylegenda Olli Mäkeä Juho Kuosmasen tulevassa elokuvassa.

Kolme vuotta sitten Lahti kokeili elämänsä ensimmäisen kerran kuntonyrkkeilyä. Hän innostui lajista niin tosissaan, että otteli ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten Oulussa.

Vastustaja oli 15 senttiä pidempi ja 16 vuotta nuorempi. Hän oli voittanut A-junioreiden SM-hopeaa ja otellut 88 kertaa. Valmentaja Essel soitti koko automatkan Ouluun Chris Rean Road to Helliä.

Se oli huumoria, mutta ottelun Lahti hävisi 3–0. Kehässä tiesi vain, että köniin tulee. Kipua ei tuntenut adrenaliinin alta.

Yksi kaikkien aikojen suomalaisnyrkkeilijöistä. Sellainen on Olli Mäki, jonka nahkoihin Lahti pyrkii. Mäellä oli aikoinaan periaate: hän ei halunnut koskaan tyrmätä vastustajaansa. Lisäksi hän on ihminen, joka hymyilee paljon. Hymy yritettiin kitkeä häneltä pois.

– Koettiin, että hymyily vetää maton alta ammattinyrkkeilybisnekseltä, jonka koko kuvasto perustuu kahden soturin vastakkainasetteluun. Yleisö tahtoo nähdä verta, hymyilyä pidetään loukkaavana, kertoo ohjaaja Juho Kuosmanen.

Mäki ei tyylistään ja persoonastaan kuitenkaan luopunut.

Kuosmasen elokuva keskittyy siihen, kun Mäki valmistautuu kuuluisaan MM-otteluunsa. 23 463 katsojaa todisti olympiastadionilla, kun Mäki kohtasi amerikkalaisen Davey Mooren 17. elokuuta 1962.

Kun Mäki asteli kehään, kuului huuto: ”Mäki, peittoa se murjaani!” Ottelun aikana Mäen mielessä pyörivät samana päivänä vaihdetut kihlat.

Sen vuoksi hän on kuvaillut päivää elämänsä onnellisimmaksi. Siitä huolimatta, että Moore tyrmäsi Mäen toisessa erässä.

Jarkko Lahti haluaa kokea nyrkkeilijän valmistautumisen ja paineet.

Huhtikuusta asti hän on kuntonyrkkeillyt ja lenkkeillyt säännöllisesti toista otteluaan varten. Elokuusta Lahti on ollut mukana nykyisen asuinkaupunkinsa Porvoon nyrkkeilyseuran kilparyhmässä. Viimeisen kuukauden ajan Lahti on treenannut 8–10 kertaa viikossa.

Koskaan ennen hän ei ole urheillut näin kovaa. Lahti korostaa, ettei silti kuvittele itseään urheilijaksi.

– En tietenkään voi muuttua maailman huippunyrkkeilijäksi. Kun roolihahmon erityisosaaminen on tuolla tasolla, se antaa minulle tekijänä kuitenkin velvoitteen ja vastuun tehdä paljon työtä sen eteen, että henkilöstä luomani kehollinen mielikuva on mahdollisimman oikea.

Nyrkkeilijän roolista pitää tulla ”kehollinen olosuhde”, jotta ei tarvitse näytellä nyrkkeilijää. Sen on oltava kaikessa: rutiineissa ja tavassa olla.

Elokuvan tekijät ovat tavanneet Olli ja Raija Mäen ja saaneet käyttöönsä esimerkiksi kotialbumikuvia.

Lahden mukaan kyse ei ole plagioinnista vaan roolityöstä. On tavoitettava ihmisen perusasenne elämään. Tapa olla maailmassa ja reagoida. Kun mielikuvan löytää, ei tarvitse peilin edessä harjoitella, miten Olli Mäki pitää kättään. Sillä ei ole väliä.

Mikä on Olli Mäen perusasenne elämään?

– Ollissa hyvin keskeistä on leikkisyys ja hymy. Se kontrastina lajiin on kiinnostava asetelma.

Olli Mäki on aina ollut absolutisti. Jarkko Lahti laittoi korkin kiinni elokuun alussa. Sitä ei avata ennen kuin kuvaukset ovat lopussa.

Rockyt, Kuin raivo härkä, Million Dollar Baby.

Ei ole sattumaa, että nyrkkeilystä on tehty paljon menestyselokuvia.

Nyrkkeily tarjoaa draamaa ja ihmisyyden ydintilanteen: mies miestä vastaan rajatussa paikassa juuri sillä hetkellä.

– Siinä on rituaalimaisia piirteitä. Ihmisiä tulee todistajiksi, kun heidän silmiensä edessä kaksi ottaa yhteen. Se on jonkinlainen järjestäytyneen yhteiskunnan simulaatio soturirituaalista, luonnehtii Lahti.

Nyrkkeilyyn liittyy pelkojen voittamista, epävarmuutta ja valmistautumista suureen koitokseen. Lisäksi laji näyttää hyvältä kamerassa.

Ohjaaja Kuosmasen mukaan monia asioita voi ajatella nyrkkeilynä. Elämänkin voi nähdä nyrkkeilynä, mutta nyrkkeily sinällään on vain nyrkkeilyä. Mitään Rocky-elokuvaa Olli Mäestä ei ollakaan tekemässä.

– Kyseessä on poikkeuksellinen nyrkkeilijä, joten elokuvan on oltava poikkeuksellinen nyrkkeilyelokuva. Kun yleensä nyrkkeily esitetään vakavahenkisenä sankaritoimintana, tässä on päinvastoin, kertoo Kuosmanen.

Kuuluisin elokuvanyrkkeilijä Rocky Balboa nousi nyrkeillään ryysyistä rikkauksiin. Taustalla pauhasi elokuvahistorian sankarillisin musiikki.

Olli Mäki aloitti nyrkkeilyn, koska hän oli pienikokoinen poika, jota kiusattiin kansakoulussa. 165-senttisellä Mäellä oli unelma. Kun hän meni lapsena nukkumaan, hän haaveili pääsevänsä joskus isoihin kehiin, joista astuu ulos mestarina.

Jarkko Lahti oli pelokas ja herkkä nuorukainen siinä iässä, jolloin nyrkkeilyn tosiharrastaminen olisi pitänyt aloittaa. Hän pelasi jalkapalloa 13-vuotiaaksi, mutta sen jälkeen tulivat grunge, murrosikä ja tytöt. Ennen kaikkea kuitenkin teatteri.

Nyrkkeilykehässä ja teatterinäyttämössä on paljon yhteistä. Ollaan katseen alla tässä ja nyt. Hetken takana on paljon työtä. Mitä rennompi on ja mitä enemmän nauttii, sitä parempi jälki.

Ratkaiseva ero on se, että näyttämöllä ei ole vastustajia. Näytteleminen on joukkuelaji silloinkin, kun tekee monologia.

– Silloin dialogi on rakennettava yleisön kanssa, huomauttaa Lahti.

Auttaako näyttelijän tausta kehässä? Lahden mielestä lähinnä siinä, että on tottunut käsittelemään paineita.

– Vahvemmalla pohjalla olisin, jos olisin käynyt läpi junnurumban. 36-vuotiaana on auttamattomasti takamatkalla. Julkista tilannetta kohti meneminen on minulle kuitenkin arkea.

Olli Mäki

tietää, miltä tuntuu joutua kanveesiin.

– Ei se miltään tunnu. Kaikki käy niin nopeasti, että ihmettelee vain, että mitenkäs tässä näin kävi, ei kun jatkamaan, hän kertoo Erkki Jänkän elämäkertakirjassa Olli Mäki – Nyrkkeilijä.

Jarkko Lahteakaan ei pelota. Tunnelmat eivät juuri eroa niistä, jotka hänellä on ennen isoa ensi-iltaa. Silloin häntä jännittää odottavalla ja myönteisellä tavalla.

Tyrmäystäkään Lahti ei pelkää.

– En tiedä, mitä se on. En pelkää kuolemaakaan, koska en tiedä, mitä se on. Voisin pelätä, jos minut olisi tyrmätty tai jos olisin käynyt lähellä kuolemaa. Jollain lailla pelkääminen on asenne.

Olli Mäen mielestä kadulla kulkeminen on vaarallisempaa kuin nyrkkeily. Silti kehä on köysillä rajattu neliö, josta vain toinen poistuu voittajana. Lajin ydin on se, että lyödään nyrkillä päähän ja pyritään suojaamaan itseä. Niin sanoo Jarkko Lahtikin. Hän lisää, että veri lentää jalkapallossakin. Väkivallan ja urheilun ero on siinä, että urheilussa kaikki kunnioittavat sääntöjä.

– Väkivalta tapahtuu ilman sääntöjä ja pyrkii toisten loukkaamiseen. En siedä esimerkiksi jääkiekkoon liittyviä tappeluita.

Myös Olli Mäelle nyrkkeilyn ja tappelun välillä on vissi ero.

– Moni sanoo Ollin ja ranskalaisen Aissa Hashasin ottelua parhaaksi, mikä Suomessa on nähty. Olli on sanonut, että se meni vähän tappeluksi, kertoo ohjaaja Kuosmanen.

Suomessa kohistaan, kun Samuli Edelmann lihottaa rooliaan varten. Jarkko Lahden nyrkkeilytreenissä on hollywoodia. Siellä tosin treenattaisiin rahasta.

Daniel Day-Lewisille maksettiin täyttää palkkaa siitä, kun hän harjoitteli The Boxer -elokuvan pääroolia varten puolitoista vuotta.

Jarkko Lahti valmistautuu muun työn ohessa.

Niin tekevät amatöörinyrkkeilijät. Niin teki myös Olli Mäki, joka kuskasi vanhempiensa leipomosta pullaa, kävi koulua ja treenasi.

Sylvester Stallone on sanonut melkein kuolleensa Rocky-elokuvan kuvauksissa. Lahden mielestä itsensä asettaminen alttiiksi vaaralle on narsistista. Hän haluaa mennä niin pitkälle kuin on mahdollista ja turvallista.

– Jos näyttelet nyrkkeilijää, onko pakko otella? Ei. Ei tarvitse tappaa ihmistä näytelläkseen murhaajaa. Vaikka Mäki tyrmättiin, niin en pyydä ohjaajaa pestaamaan ammattinyrkkeilijää tyrmäämään minua. Kyse on kuitenkin vain elokuvasta.

Lahdelle rooli on ensimmäinen ison draamaelokuvan päärooli.

Hän on tottunut uppoutumaan syvälle hahmoihinsa. Lahti opetteli saamea teatteriryhmä Ruska Ensemblen esitykseen, jossa hän näyttelee Nils-Aslak Valkeapäätä. Roolityöstä noin puolet on pohjoissaameksi, puolet suomeksi. Työ oli valtava, mutta se piti tehdä.

– Tämä on aineeton käsityöläisammatti. Jos otat haasteet tosissaan ja pistät itsesi likoon, pystyt synnyttämään katsojalle mielikuvan, jonka hän ostaa. Nyrkkeily tai vieras kieli pitää ottaa tosissaan. Toisaalta realismia on se, että ei 36-vuotiaasta näyttelijästä tule kahdessa kuukaudessa joikumestaria.

Palataan Jarkko Lahden suuren ottelun aamuun. Hetkiin, jolloin hän näyttää valmentajalleen turvonneen rystysensä.

Punnituksiin, jolloin päivän kisaajat asettautuvat pelkät kalsarit ja sukat jalassa vaa’alle.

– Vähän rupeaa olemaan höntsää mahassa. Eilen jännitti aika paljon, mutta yllättävän hyvin nukuin, myöntää Lahti.

Vasta aamupäivällä varmistuu, että Lahti saa vastustajan. Nyrkkeilyssä sitä pitää usein jännätä viime hetkiin. Turhia kisareissuja voi tulla.

Matsi päätetään ottaa, vaikka vastustaja on Lahtea painavampi ja pitempi. Hänellä on kahdeksan ottelun kokemus.

Hieltä ja vanhalta talolta haisevassa pukuhuoneessa nyrkkeilijälle on esitettävä yksi kysymys. Mitä hän ajattelee juuri ennen kehään astumista?

– Aivan hiljaista on, vastaa Lahti.

Olli Mäki vietti viimeiset päivät ennen MM-otteluaan piilopaikassaan koira seuranaan. Ennen kehään astumista Mäki nukkui, kävi kahvilla ja kultasepänliikkeessä kihlaostoksilla. Samaan aikaan Suomi odotti suurta ottelua.

Yli 50 vuotta Mäen ottelua myöhemmin hanskat lyödään yhteen Ykspihlajan toimitalolla. Kehässä, jonka Olli Mäki on synnyinkaupunkiinsa lahjoittanut.

Vuuh vuuh.Jarkko Lahden syvä puuskutus kantaa kauas penkkiriveille.

Ponnahtelua ja välillä syleilyä. Muks töms muks. Toisessa erässä Lahtea osuu vatsaan, päähän ja tömähtää kasvoihin.

Lahti pystyy pistämään hyvin kampoihin, mutta tamperelainen Stephen Wani voittaa 3–0. Molemmat hymyilevät jälkeen päin valokuvaajille.

Jarkko Lahti on helpottunut. Stressi on lauennut. Tähän oli tähdätty. Käsivaivaa ei edes huomannut. Hiki virtaa, mutta ainoa näkyvä merkki ottelusta on pieni ruhje ohimolla.

– Hapenotosta jäi eniten kiinni, viimeisessä erässä jalat sippasivat, analysoi Lahti.

Perustavanlaatuinen ydinkokemus.

Sitä kehään meno on näyttelijälle, jolla ei ole juniorinyrkkeilijän rutiinia.

Niin Jarkko Lahti miettii kuukausi matsin jälkeen.

Enää Lahti ei erottele sitä, milloin hän on nyrkkeilijänä ja milloin näyttelijänä. Tuntuu, että on vain Jarkko, joka on välillä näyttämöllä ja välillä kehässä.

Ottelun jälkeen Lahti ei ole näyttämöllä tuntenut paineita, vaikka olisi ollut miten paljon yleisöä.

– Se, että mennään lavalle yhdessä leikkimään, tuntuu aika mukavalta suhteessa siihen, että joku tulee lyömään nyrkillä päähän.

Entä kipeä käsi? Sitä särki muutaman tunnin ottelun jälkeen, mutta Lahti ei turvautunut tablettiin.

– Kun Ollin rooliin valmistautumisen myötä kemiallinen osasto on jäänyt pois, niin lääkkeitäkään ei herkästi halua syödä. Pelottavalla tavalla vaikuttaa siltä, että tästä on tullut elämänmuutos.

Niin sanoo Lahti ja hymyilee.

Tausta: Jarkko Lahti

– Vuonna 1978 syntynyt, Porvoossa asuva freelance-näyttelijä.

– Esiintynyt elokuvissa ja teatterissa. Johtanut Kokkolan kaupunginteatteria yhdessä serkkunsa Ari-Pekka Lahden kanssa.

Juho Kuosmanen

– Vuonna 1979 syntynyt elokuvaohjaaja, jonka ohjaama Taulukauppiaat voitti ykköspalkinnon Cannesissa Cinéfondationin nuorten elokuvantekijöiden sarjassa vuonna 2010.

– Ohjannut elokuvien lisäksi myös teatteria ja tehnyt yhteistyötä Kokkolan oopperan kanssa. Kuosmanen on ohjannut Silbersee-oopperan Anu Komsin kanssa. Elokuvan maailman ensi-ilta on Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa 2016.

Olli Mäki

– Vuonna 1936 syntynyt, ”Kokkolan leipuri” -lempinimellä tunnettu entinen huippunyrkkeilijä, joka asuu nykyisin Kirkkonummella.

– Voittanut nyrkkeilyn Euroopan mestaruuden sekä amatöörinä että ammattilaisena. Pidettiin vahvana mitalisuosikkina myös Rooman olympialaisiin, mutta TUL:n seuraa edustanutta Mäkeä ei valittu olympialaisiin poliittisista syistä. Mäki siirtyi ammattilaiseksi vuonna 1960.

– Poika nyrkkeilyvalmentaja ja -promoottori Pekka Mäki.

Jarkko Lahti, Juho Kuosmanen ja Olli Mäki ovat kaikki kotoisin Kokkolasta.

Uusimmat

Fingerpori

comic