Lounais-Häme Forssa

Chris Paton järkyttyi suomalaisesta grillaamisesta ja halusi paikata vajeen – Kattoterassilta saa pian BBQ-ruokaa

Chris Paton haluaa opettaa suomalaiset amerikkalaiseen grillauskulttuuriin, jossa makkaraa ei hiillosteta mustaksi liian kuumassa lämmössä.
Bar Mainion yrittäjä Sanna Lehtinen ja Pit Stop BBQ -ravintoloiden isä Chris Paton juttelivat amerikkalaistyylisen ravintolan tuomisesta kattoterassille pari tuntia, minkä jälkeen homma oli selvä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Bar Mainion yrittäjä Sanna Lehtinen ja Pit Stop BBQ -ravintoloiden isä Chris Paton juttelivat amerikkalaistyylisen ravintolan tuomisesta kattoterassille pari tuntia, minkä jälkeen homma oli selvä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Chris Paton sattui noin kuukausi sitten ajelemaan pitkin Forssan Kartanonkatua. Hänen katseensa osui lasitettuun kattoterassiin Bar Mainion yhteydessä.

– Ajoin pihaan ja menin juttelemaan Sannan (Lehtinen) kanssa. Parin tunnin keskustelun jälkeen sovimme, että Pit Stop BBQ avautuu katolle elokuussa, Paton muistelee.

Sanna Lehtinen on toiminut Bar Mainion ja kattoterassin yrittäjänä alkuvuodesta saakka. Paton taas on pitänyt amerikkalaista grilliruokaa tarjoavaa Pit Stop BBQ -ravintolaa muun muassa Loimaalla. Forssan lisäksi muitakin uusia ravintoloita on suunnitteilla.

– Chrisin ruoka vakuutti minut nopeasti, Lehtinen kertoo nopeasta päätöksestä.

Pit Stop BBQ Kattoterassi avautuu 8. elokuuta. Kesän ajan kattoterassilla toiminut Alanya Adam’s muuttaa suunnitellusti takaisin tuttuun paikkaansa Rautatienkadulle.

Suomen ruokatarjonta tylsistytti

Kanadalainen Chris Paton tuli Suomeen aikanaan rakkauden perässä ja kiersi maata 18 vuotta muusikkona.

– Ruoka on aika samanlaista kaikkialla: pitsaa, kebabia ja hampurilaisia. Halusin tuoda jotain uutta, Paton sanoo.

Hänellä ei ole ravintola-alan tutkintoa, mutta hän koulutti itseään BBQ-ruoan huippujen parissa, minkä lisäksi hänellä on sen parista pitkät juuret.

– Grillaaminen on valtava juttu myös Kanadassa. Ensimmäisen kerran grillasin 10-vuotiaana, jolloin poltin kanan. Seuraavana päivänä en enää polttanutkaan, Paton nauraa.

Loimaan Pit Stop BBQ -ravintolan avattuaan Paton järjesti myös omia barbeque-koulutuksia Suomessa ja pyrki juurruttamaan amerikkalaista grillauskulttuuria Suomeen.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Ensimmäisen grillaamansa kanan Chris Paton poltti 10-vuotiaana, mutta seuraavana päivänä homma sujui jo paremmin.

Ensimmäinen juhannus oli pettymys

Miten amerikkalainen barbeque-kulttuuri eroaa suomalaisesta grillaamisesta?

Paton aloittaa erojen avaamisen muistolla.

– Olin innoissani, kun olin viettämässä ensimmäistä juhannusta Suomessa ja kuulin, että grillaamme. Odotin kuitenkin jotain muuta kuin kännien vetämistä ja makkaran käristämistä mustaksi.

Suomessa Patonin havaintojen mukaan grillaamisen pitää tapahtua mahdollisimman nopeasti. Amerikkalaisessa grillikulttuurissa taas kypsennysajat ovat pitkiä ja lämpötilat matalia.

– Kattoterassin menussa esimerkiksi brisketin – eli naudan eturinnan – kypsennysaika on jopa 20 tuntia. Kaikki ruokamme tehdään käsin ja hitaasti kypsentäen.

Ruokalistalta löytyy myös muun muassa ribsejä eli porsaan kylkiluita, pulled porkia, pastramia eli suolalihaa sekä ”kanatikkareita”, jollaisia ei Patonin mukaan Suomessa tarjoa kukaan muu. Lisukkeina on esimerkiksi amerikkalaistyylisiä coleslaw- ja perunasalaatteja. FL

Pit Stop BBQ Kattoterassin avajaisia vietetään 8.8., esiintymässä Block Buster.

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic