Lounais-Häme Forssa

Citypyörät värittävät taas Forssan katukuvaa – Koronan vuoksi uudet kiiturit saataneen liikenteeseen vasta heinäkuussa

Elokuussa liikkeelle laskettuja fillareita näkyy yhä liikenteessä. Triplaamo avaa ovensa kuun vaihteessa ja uusia pyöriä saataneen käyttöön heinäkuun alussa.
Triplaamon Tarja Salko-Simola mallaa kaupunkipyörään uutta infolappua. Citypyörien kunnostus aloitetaan kesäkuun alussa ja käyttöön ne on tarkoitus saada heinäkuun alussa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Triplaamon Tarja Salko-Simola mallaa kaupunkipyörään uutta infolappua. Citypyörien kunnostus aloitetaan kesäkuun alussa ja käyttöön ne on tarkoitus saada heinäkuun alussa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kaupunkipyörät eivät jää Forssassa yhden kesän ihmeeksi. Korona sulki fillarit kunnostaneen Triplaamon ovet maaliskuun puolivälissä, joten uudet pyörät saadaan liikenteeseen kuitenkin aiottua myöhemmin.

– Kaupunkipyöriä ollaan taas kentälle laskemassa. Väki tulee meille sisään 1. kesäkuuta ja heinäkuun alkuun tähtäämme. Yksi herrahenkilö tuli viime viikolla minua citypyörällä vastaan, Triplaamon vastaava työvalmentaja Tarja Salko-Simola kertoo.

Viime elokuussa käyttöön otettuja seitsemää citypyörää ei missään vaiheessa kerätty talviteloille, vaan ne ovat olleet liikenteessä koko ajan. Sesonkiaikana pyörät säilyivät hyvin kunnossa, eikä niihin kohdistunut ilkivaltaa.

– Muutaman kerran pyöristä tuli soittoja ja niitä tuotiin meille. Tyhjiä renkaita korjattiin ja pikkuhuoltoa tehtiin. Nytkin meillä on nurkissa varmaan 20 pyörää, joten vähintään se seitsemän kunnostetaan ja ehkä enemmän.

Citypyörät koettiin tärkeiksi

Citypyörien saama vastaanotto oli myönteinen yllätys. Pyörät olivat heti ahkerassa käytössä. Mitään negatiivista ei Salko-Simolan korviin ole kantautunut. Facebookissa toki epäiltiin pyörien olevan päreinä heti.

– Citypyörille oli selkeästi tilausta. Niitä käytettiin ja niillä oli myös arvo, kun rikkinäiset haluttiin korjattavan ja tuotiin meille. Ihan alussa meidän väki siirteli pyöriä pikkumatkoja, jotta saatiin heti kuva, että pyörät liikkuvat. Meillä päivittäinen keskustelunaihe oli, kuka oli pyöriä nähnyt. Tällainen osallistava toiminta on meille todella tärkeää.

Mikäli reissussa rähjääntyneitä kaupunkipyöriä tulee kaupungilla vastaan, ne voi toimittaa Triplaamolle korjattavaksi.

– Seitsemän on niin pieni määrä, että se soljahtaa helposti katukuvaan. Sitähän me ei tiedetä, moniko pyörä on päätynyt Loimijokeen. Jokioisilla asti on citypyörä nähty.

Pelisäännöt säilyvät jatkossa täysin samoina. Pyörät ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Citypyöriä ei saa lukita, viedä omaan pihaan tai pyörävarastoon, eikä tietenkään hajottaa. Kuka tahansa voi hypätä pyörän selkään milloin tahansa ja palauttaa fillarin mihin tahansa keskustan pyörätelineeseen. Varikkona säilyy jatkossakin linjuriaseman kiinteistössä toimiva Triplaamo.

Korona ei lopettanut toimintaa

Tripla-hankkeen kirjoilla on noin 20 ihmistä. Kuntouttava työtoimintaa tarjotaan kunkin voimien mukaan. Tavoitteena on motivoida, vahvistaa valmiuksia ja auttaa ihmisiä takaisin työelämään. Korona teki arjesta haastavaa, mutta seitsemälle osallistujalle on järjestetty nyt etäkuntoutusta.

– He ovat halunneet säilyttää tietyn rytmin päivissään. Olemme keskustelleet etäyhteydellä, tavanneet ja sopineet yhteistä tekemistä. Kävelemässä on käyty ja kuulumisia vaihdettu. Emme unohda ihmisiä kotiin, vaan haluamme olla läsnä ja saavutettavissa, Tarja Salko-Simola muistuttaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic