Lounais-Häme

CNN: Asiantuntijat epäilevät väitteitä sauditoimittajan kuoleman nauhoittamisesta älykellolla

Washington
14.10.2018, 03:00

Ulkomaat

Asiantuntijat suhtautuvat epäilevästi turkkilaislehden väitteisiin, joiden mukaan kadonnut sauditoimittaja on saattanut nauhoittaa älykellolla kuolemansa. Asiasta kertoo uutiskanava CNN.
Turkkilainen Sabah-lehti kertoi eilen, että toimittaja Jamal Khashoggi laittoi älykellonsa äänitystoiminnon päälle mennessään Istanbulissa Saudi-Arabian konsulaattiin lokakuun 2. päivänä. Saudi-Arabian hallinnosta kriittisesti kirjoittanut Khashoggi meni konsulaattiin hoitamaan tuleviin häihinsä liittyviä asioita, eikä häntä ole nähty sen koommin.
Saudien epäillään tappaneen Khashoggin konsulaatissa. Saudi-Arabia on kiistänyt syytökset.
Väitteitä siitä, että toimittajan älykello olisi taltioinut mahdollisen murhan konsulaatissa ja välittänyt nauhoituksen konsulaatin ulkopuolelle jätettyyn puhelimeen, pidetään epätodennäköisinä. Asiasta kertoi CNN:lle tapauksen tutkintaa tunteva lähde.
CNN:n selvitysten mukaan nauhoituksen välittyminen puhelimeen on teoriassa mahdollista bluetooth-yhteydellä. Turvallisuus- ja teknologia-asiantuntijat pitävät tätä kuitenkin epätodennäköisenä, koska bluetooth-yhteys toimii vain lyhyen matkan päähän.

”Hölmö harhautus”

CNN:n tiedusteluun perehtynyt asiantuntija sanoi kanavan haastattelussa uskovansa, että konsulaatin sisältä mahdollisesti saadut ääninauhat ovat peräisin turkkilaisten sinne asentamista laitteista.
– Turkkilaiset eivät luota diplomaatteihin ja kuuntelevat, mitä lähetystöissä tapahtuu. Jos murhan todistavia nauhoituksia on, arvelen että tämän vuoksi he tietävät, tiedusteluasiantuntija Robert Baer sanoi.
Entinen turkkilaisdiplomaatti, joka tuntee Turkin turvallisuusoperaatioita, kertoi olevansa samaa mieltä Baerin kanssa. Hän sanoi olevansa yllättynyt, jos Turkilla ei ole nauhoituslaitteita Saudi-Arabian konsulaatissa ja muissa tärkeissä lähetystöissä.
– Älykellojuttu on hölmö harhautus, hän sanoi.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi eilen Saudi-Arabiaa ankaralla rangaistuksella, jos käy ilmi, että maa on surmannut Khashoggin.
– Me aiomme selvittää tämän juuriaan myöten, ja seurauksena on ankara rangaistus, Trump sanoi CBS-televisioyhtiön haastattelussa.

https://edition.cnn.com/2018/10/13/middleeast/khashoggi-apple-watch-analysis-intl/index.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti