CNN: Ihmisoikeusjärjestöt epäilevät Saudi-Arabian kiduttaneen useita ihmisoikeusaktivisteja

Washington
22.11.2018, 02:03

Ulkomaat

Saudi-Arabia on kiduttanut, ahdistellut seksuaalisesti ja kohdellut kaltoin useita pidätettyjä ihmisoikeusaktivisteja, kertoo kaksi ihmisoikeusjärjestöä. Asiasta uutisoi CNN. Ihmisoikeusaktivistit pidätettiin toukokuussa.
Amnesty Internationalin mukaan aktivisteja on toistuvasti kidutettu sähkötuolilla ja heitä on ruoskittu. Amnestyn kolmen erillisen todistajan mukaan kiduttaminen jätti kidutettujen kehoon jälkiä ja heidän kätensä alkoivat täristä hallitsemattomasti.
Todistajien mukaan yksi aktivisteista yritti vankilassa itsemurhaa useita kertoja.
Human Rights Watch raportoi erillisessä tiedotteessa samankaltaisista asioista. Human Rights Watchin asiasta perillä olevien lähteiden mukaan kuulustelijat ovat kiduttaneet ainakin kolmea naisaktivistia, jotka pidätettiin toukokuussa.
Human Rights Watchin mukaan epäiltyyn kidutukseen on sisältynyt sähköshokkien antamista, ruoskimista sekä halailuun ja suuteluun pakottamista. Human Rights Watchin lähteen mukaan naisilla oli kuulusteluiden jälkeen muun muassa vaikeuksia kävellä, he tärisivät hallitsemattomasti ja heillä oli käsissään, naamassaan ja kaulassaan punaisia jälkiä ja naarmuja.

Saudi-Arabian mukaan maa ei salli kiduttamista

Saudi-Arabian hallitus kiistää CNN:lle lähetetyssä tiedotteessa epäilyt.
– Saudi-Arabian kuningaskunnan oikeusjärjestys ei hyväksy, kannata tai salli kidutusta, Saudi-Arabian viranomaiset sanovat.
Viranomaiset sanovat tiedotteessa, että kaikki tutkittavat tutkitaan aina norminmukaisen juridisen prosessin mukaisesti. Prosessia johtavat tiedotteen mukaan julkiset syyttäjät, eikä kuulustelu nojaa psyykkiseen, seksuaaliseen tai psykologiseen kiduttamiseen.
Amnestyn mukaan useat aktivistit pidätettiin umpimähkään toukokuussa ilman syytteitä ja he ovat olleet siitä lähtien Dhahbanin vankilassa Jeddassa.
Human Rights Watchin mukaan Saudi-Arabian viranomaiset pidättivät useita naisaktivisteja toukokuussa vain viikkoja ennen kuin naisten ajokielto kumottiin kesäkuun 24. päivänä.
Kiinniotettuja syytettiin muun muassa laittomista yhteyksistä ulkomaihin.

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat pidätettyjen vapautamista

Human Rights Watch ei kerro lähteiden henkilöllisyyttä, sillä uhkana on, että heille kostettaisiin. Amnestyn mukaan vankilaviranomaiset ovat varoittaneet pidätettyjä aktivisteja kertomasta kaltoin kohtelusta.
Molemmat ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Saudi-Arabiaa välittömästi vapauttamaan aktivistit, jotka ovat järjestöjen mukaan vain rauhanomaisesti puhuneet ihmisoikeusuudistusten puolesta.
Saudi-Arabia on lisäksi viimeisten viikkojen aikana ollut kansainvälisen huomion kohteena, sillä sauditoimittaja Jamal Khashoggi tapettiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa viime kuussa. Khashoggi kirjoitti kriittisesti Saudi-Arabian hallinnosta Washington Postiin.
Khashoggin taposta epäiltyjen joukossa on Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin lähipiiriä. Kruununprinssi on kiistänyt osallisuutensa toimittajan kuolemaan.
– Vain muutama viikko Jamal Khashoggin säälimättömän tappamisen jälkeen nämä shokeeraavat raportit kiduttamisesta, seksuaalisesta ahdistelusta ja muusta kaltoinkohtelusta paljastavat lisää Saudi-Arabian viranomaisten järkyttävistä ihmisoikeusloukkauksista, sanoo Amnestyn Lähi-idän tutkimuksen johtaja Lynn Maalouf.
Molemmat ihmisoikeusjärjestöt ova vaatineet Saudi-Arabian länsimaisia liittolaisia vaatimaan aktivistien vapauttamista ja tutkimaan hyväksikäyttöepäilyt.

https://edition.cnn.com/2018/11/21/middleeast/saudi-arabia-detainee-abuse-claim-intl/index.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic