Lounais-Häme

CNN:n toimitus evakuoitu New Yorkissa - salainen palvelu: mahdollisia räjähteitä lähetetty Clintonille ja Obamalle mutta ei Valkoiseen taloon

Helsinki/New York
24.10.2018, 21:41

Ulkomaat

Yhdysvaltain viranomaiset tutkivat useisiin kohteisiin lähetettyjä räjähdekirjeitä. Toistaiseksi viranomaiset eivät ole arvioineet, kuka kirjeet on voinut lähettää.
Epäilyttäviä paketteja ovat viime päivinä vastaanottaneet useat näkyvät poliitikot ja muut tunnetut henkilöt.
Uutiskanava CNN:n New Yorkin -toimitus evakuoitiin, koska rakennuksesta löydettiin epäilyttävä esine. Viranomaisten mukaan esine on nyt poistettu Time Warner -rakennuksesta, jossa toimitus sijaitsee.
CNN:n mukaan toimitukseen lähetetty räjähde oli osoitettu tiedustelupalvelu CIA:n entiselle johtajalle John Brennanille. Asiasta kertovat CNN:n mukaan paikalliset viranomaiset.
Brennan työskenteli CIA:n johtajana entisen presidentin Barack Obaman virkakaudella. Hän on toistuvasti kritisoinut julkisuudessa presidentti Donald Trumpia.
Myös demokraattipoliitikko Hillary Clintonille ja Obamalle lähetetyn postin joukosta on löytynyt mahdollinen räjähde. Asian vahvisti Yhdysvaltain salainen palvelu, joka kertoi pysäyttäneensä kirjeet ennen kuin ne toimitettiin perille.
Epäilyttävä paketti on löytynyt myös postinkäsittelylaitoksesta, jossa käsitellään edustajainhuoneen jäsenten postia, kertoo CNN. Paikalle on lähetetty pommiryhmä.
Senaattoreiden postit käsitellään CNN:n mukaan eri laitoksessa.
Lisäksi floridalaisen demokraattipoliitikon Debbie Wasserman Schultzin toimisto evakuoitiin, kun sieltä löydettiin epäilyttävä paketti. Schultz ryvettyi demokraattipuolueen kansallisen komitean vuodetuista sähköposteista nousseessa kohussa toissa vuonna. Hän toimi komitean puheenjohtajana juuri ennen puoluekokousta, jossa Clinton valittiin puolueen presidenttiehdokkaaksi.
CNN:lle puhuneen viranomaislähteen mukaan Valkoiseen taloon, Clintonille ja Obamalle lähetetyt räjähteet ovat samanlaisia kuin miljardööri George Sorosin kotona New Yorkissa maanantaina löydetty räjähde. Kyseessä on viranomaisten mukaan putkipommi.

Valkoinen talo tuomitsee
Valkoinen talo on tuominnut teon.
– Nämä terrorisoivat teot ovat tuomittavia, ja tekijät joutuvat vastuuseen, Valkoisen talon lehdistöedustaja Sarah Sanders sanoi.
Presidentti Donald Trump on luvannut kommentoida asiaa myöhemmin. Varapresidentti Mike Pence on tuominnut teot ja kutsunut niitä pelkurimaisiksi. Trump lainasi Pencen tviittiä ja kertoi olevansa samaa mieltä.
Myöhemmin hän lupasi hallintonsa tekevän kaikkensa saadakseen räjähdepakettien lähettäjät oikeuden eteen.
Trump kehotti yhdysvaltalaisia pitämään yhtä ja lähettämään selvän viestin, ettei Yhdysvalloissa ole sijaa minkäänlaisille väkivallanteoille. Hän korostaa kummankin puolueen edustajien olevan yhtä mieltä siitä, että tällainen hirvittävä käytös sotii kaikkea sitä vastaan mikä amerikkalaisille on tärkeää.

Aaltola: Epäillyt pommipaketit tulehduttavat välivaalien ilmapiiriä entisestään

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että eturivin poliitikoille ja vaikuttajille lähetetyt epäillyt pommipaketit tulevat entisestään kärjistämään jo kiihkeää tunnelmaa ennen marraskuun alun välivaaleja.
Vastaanottajiksi valikoitui henkilöitä ja tahoja, jotka ovat olleet erityisesti presidentti Trumpin hampaissa. CNN:n ja Hillary Clintonin haukkuminen on ollut Trumpin puheissa toistuva elementti.
– Profiili sopii henkilöön tai tahoon, joka vihaa Yhdysvaltojen liberaalia osaa ja sen kärkihahmoja.
Vaalikeskustelu Yhdysvalloissa on viime päivinä pyörinyt suureksi osaksi Yhdysvaltoihin pyrkivän tuhansien ihmisten siirtolaiskaravaanin ympärillä. Aaltola arvioi, että pommilähetykset ottavat jatkossa hallitsevan paikan julkisuudessa.
– Vaarana on, että tämä stimuloi kopioivaa käytöstä.
Sama ilmiö nähtiin myös vuoden 2001 iskujen jälkeen, kun Yhdysvalloissa lähetettiin pernaruttokirjeitä. Oikeita kirjeitä oli kymmenkunta, mutta niiden lisäksi erilaisia jauhekirjeitä lähetettiin satoja.

https://www.cnn.com/politics/live-news/clintons-obama-suspicious-packages/index.html
https://www.secretservice.gov/data/press/releases/2018/18-OCT/CMR_58_18_Secret_Service_Statement_Regarding_Interception_of_Suspicious_Packages.pdf
https://www.cnn.com/politics/live-news/clintons-obama-suspicious-packages/index.html
https://edition.cnn.com/2018/10/24/politics/bill-clinton-hillary-clinton-chappaqua/index.html?adkey=bn

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic