Lounais-Häme

Coxa voi lohkaista osan Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysosastosta, tilojen riittäminen huolettaa – "Joudumme tiukkuutta jakamaan"

Tekonivelsairaala Coxalle saatetaan lohkaista tilat Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysosastolta.

-Se on vaihtoehto, jota on eniten tarkasteltu. Muitakin vaihtoehtoja on pöydällä, mutta synnytysosasto olisi tällä hetkellä todennäköisin ja luontevin, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Seppo Ranta.

Coxa tavoittelee omaa osastoa tekonivelpotilaille, ja käytännössä sille siirtyisi synnytysosaston vuodeosastolta 10–12 paikkaa.

Taustalla on Rannan mukaan se, että synnytysten määrä on laskenut ja laskee edelleen.

-Meillä Kanta-Hämeessä oli vielä muutama vuosi sitten noin 1 600 synnytystä vuodessa, muta nyt niitä on noin 1 350. Joka tapauksessa joudumme katsomaan synnytysosaston käyttöä myös muille potilasryhmille, vaikka Coxa ei tulisi Hämeenlinnaan, Ranta toteaa.

Leikkausosastolta Coxa käyttäisi noin yhden leikkaussalin kapasiteetin, joka on ollut suunnilleen sama nyt tekonivelkirurgialla.

Keskussairaalan henkilökuntaa huolestuttaa Hämeen Sanomien saamien tietojen mukaan tilojen riittäminen ja jo nyt vaivaava henkilökuntapula, koska synnytysosastolla on tilaa muutenkin liian vähän tai tilat ovat epäkäytännöllisiä.

Seppo Rannan mukaan osastotilanne keskussairaalassa on tällä hetkellä kaiken kaikkiaan niukka.

-Totta kai siitä täytyisi lähteä, että tila riittäisi. Molemmat potilasryhmät ovat tärkeitä. Joudumme vähän tiukkuutta jakamaan.

Jo nyt synnytysosaston vuodepakkoja on annettu muille potilasryhmille, koska ruuhkaa on ollut niin paljon. Rannan mukaan nimenomaan kirurgiset paikat ovat kiven alla. Keskittämistoimien takia lähes kaikki Riihimäen ja Forssan leikkaustoiminta on siirretty Hämeenlinnaan.

-Keskussairaalassa ovat aiemmin kolmeen paikkaan jaetut toiminnot. Joudumme tekemään kaikkialla kompromisseja ja osastoprofiileita pitää tarkastella. Kapasiteettia on Riihimäellä ja Forssassa, mutta Hämeenlinnassa on tiukkaa.

Ranta ymmärtää huolen synnytysosastolla.

-Henkilöstöä täytyy kouluttaa uudentyyppisten potilaiden hoitoon. Koko systeemi pitää saada toimimaan niin, että sinne menee ainoastaan suunniteltuja potilaita. Siinä on oma sisäänajovaiheensa ja haasteensa. Kokonaisuutta on silti pakko katsoa niin, että kaikkia potilasryhmiä kohdeltaisiin mahdollisimman tasavertaisesti.

Yhteistyösuunnitelmat Coxan kanssa ovat herättäneet kysymyksen ortopedisen päivystyksen onnistumisesta, koska Coxa ei velvoita omia kirurgejaan päivystykseen.

Ongelmaan on jo kehitetty ratkaisuja. Viime viikolla sairaanhoitopiiri päätti lisääntyneen leikkausmäärän takia kirurgin virkojen lisäämisestä, ja mukana oli kaksi osa-aikaista ortopedin virkaa. Lisäksi perusteilla on yksi puolikas virka yhdessä Taysin kanssa, josta päätetään Tampereella kesän aikana.

-Näillä päivystys pystyttäisiin turvaamaan. Vaikka ortopedejä siirtyisi Coxan palvelukseen, he saavat edelleen päivystää myös keskussairaalassa, vaikka Coxa ei halua velvoittaa siihen. Osa-aikaisia ortopedejä tarvitaan muutenkin, koska jonot ovat kasvussa, Seppo Ranta kertoo.

Tavoitteena on, että selvitykset Coxan ja sairaanhoitopiirin yhteistyöstä valmistuisivat syyskuun puolivälissä. Päätökset voitaisiin tehdä sairaanhoitopiirissä lokakuussa, ja Coxan toiminta Kanta-Hämeessä voisi alkaa aikaisintaan toukokuun 2019 alusta. HäSa

Lisää kirurgeja
Forssan anestesiaa ja leikkaussaliolosuhteita vaativan kirurgian siirtyminen Hämeenlinnaan on tuonut Kanta-Hämeen keskussairaalaan noin 900 leikkausta lisää vuodessa.Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallitus päätti viime viikolla perustaa heinäkuusta alkaen erikoislääkärin virkoja yhden plastiikkakirurgian, kaksi ortopedian ja kaksi gastrokirurgian yksiköihin.Lisäksi lisätään kolme hoitajaa leikkaus- ja toimenpideyksikköön ja yksi päivystykseen.CoxaTampereella toimiva Coxa on Suomen ainoa tekonivelkirurgiaan erikoistunut sairaala, josta Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri omistaa osan.Käynnissä on selvitys siitä, että Coxa tekisi myös Kanta-Hämeen keskussairaalan tekonivelleikkaukset . Tällöin noin 20–40 työntekijää siirtyisi Coxalle.

Uusimmat

Fingerpori

comic