Lounais-Häme Hämeenlinna

Coxa voi saada moduulin keskussairaalan viereen

Yhtiölle kilpailutetaan ehkä sairaalamoduuli Ahvenistolle.

Jos suunnitelmat toteutuvat, Coxa oy ryhtyy leikkaamaan tekoniveliä Kanta-Hämeen keskussairaalassa vuoden kuluttua. Parhaillaan selvitetään liiketoimintakauppaa, jossa tekonivelortopedia siirtyisi kokonaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriltä tamperelaiselle Coxalle.

Se tarvitsee kuitenkin nykyistä laadukkaammat vuodeosaston tilat. Siksi kaavailuissa on rakennuttaa väliaikainen moduulivuodeosasto nykyisen vuodeosasto 1:n tuntumaan keskussairaalan viereen. Coxan brändi edellyttää mm. kahden hengen potilashuoneita, joiden yhteydessä on wc.

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti suunnittelun käynnistämistä tiistain kokouksessaan.

Johtajaylilääkäri Seppo Ranta arvioi yhteistyön tiivistämisen tuovan Hämeenlinnaan jonkin verran lisää lonkan ja polven tekonivelleikkauksia.

– Tällä hetkellä niitä tehdään Hämeenlinnassa noin 600. Jos Coxa-suunnitelma toteutuu, määrä todennäköisesti nousee jonkin verran. Noin 650 niitä olisi vähintäänkin.

Alustavasti kaavaillaan, että Coxa tekisi Hämeenlinnassa proteesien ensiasennukset suhteellisen hyväkuntoisille potilaille. Leikkauksen jälkeinen osastohoito ja kuntoutus tapahtuisi myös Hämeenlinnassa.

Sen sijaan uusintaleikkaukset ja yleistilaltaan huonokuntoisempien potilaiden operoiminen tehtäisiin Tampereella.

Coxan Hämeenlinnan poliklinikka on tarkoitus koordinoida Forssassa ja Riihimäellä vahvistettavan ortopedian poliklinikkatoiminnan kanssa.

Tekonivelkirurgiassa työskentelevälle henkilöstölle suunnitelman toteutuminen merkitsisi muutoksia.

Coxan toiminnan lasketaan vaativan noin 3-4 lääkäriä ja noin 26 hoitajaa. Yhtiö haluaa valita työntekijänsä avoimella haulla.

– Yhtiön tavoitteena on saada sen arvoihin sitoutunut henkilöstö. Tietenkin nykyinen henkilökuntamme voi paikkoja hakea. Olemme tosin laskeneet, että töitä heille riittäisi, vaikka he eivät Coxaan työllistyisikään, Ranta kertoo.

Erikseen on myös neuvoteltu siitä, että traumapäivystys saadaan pyörimään, vaikka Coxa-kuvio toteutuisikin.

– Siihen tarvitaan ainakin 10 ortopedin panosta. Tässäkin on tosin suunnitteilla yhteistyötä Taysin kanssa.

Hankkeen taustalla on se fakta, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä on vapaan valinnan myötä yhä enemmän hakeutunut ortopedian ja erityisesti tekonivelpotilaita Coxan asiakkaiksi.

Proteesien ensiasennuksissa Coxa ja keskussairaala ovat nyt kilpailijoita, vaikka Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri myös omistaa pienellä osuudella yhtiötä.

Nyt sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee ainoastaan moduulisairaalan suunnittelua ja hankintaa, koska siinä on järjestettävä tarjouskilpailu.

Varsinainen liiketoimintakauppa tulee vasta loppuvuodesta sairaanhoitopiirin hallituksen ja valtuuston käsittelyyn. HÄSA

14 paikan moduuli

Tekonivelsairaala Coxan pääomistajat ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Tampere.

Pienempiä siivuja on useilla muilla sairaanhoitopiireillä ja muutamilla kaupungeilla.

Alustavien suunnitelmien mukaan Coxa leikkaisi neljänä päivänä viikossa yhdessä Kanta-Hämeen keskussairaalan leikkaussaleista.

Päivittäin tehtäisiin 4-5 leikkausta. Toimintaa varten tarvitaan 14 vuodeosastopaikkaa.

Muuallakin

Useat yhtiöt tuottavat perusmoduuleja, jotka voi sisustaa tarvitsemaansa käyttötarkoitukseen.

Esimerkiksi Jyväskylässä moduulisairaalassa on toiminut mm. synnytysosasto.

Vuoden kuluttua

Tilavuokrien ja tukipalveluiden kokonaiskustannuksiksi arvioidaan 140 000–160 000 euroa vuodessa. Summa tarkentuu kilpailutuksessa.

Jos asia etenee, tekoniveltoiminta voisi siirtyä Coxaan syyskuun alussa 2019.

Uuteen Kantasairaalaan suunnitellaan tilat myös Coxalle.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic