Lounais-Häme

Crystal palaa bändikehiin

Elettiin vuosien 1967–68 vaihteen tienoille ajoittuneita kuukausia. Crystal-bändi otti ensituntumaansa yhteismusisoinnin kiehtovaan maailmaan. Alkajaisiksi sointia viriteltiin treenipaikkana palvelleen Forssan yhteislyseon salissa parinkympin ikäpaalua lähestyvien innolla.

Oman hienosäätönsä vaati myös kokoonpano ennen vakiintumistaan myöhäissyksyllä -68 muotoon, jota mukaan jääneet ajattelevat vaiheineen vieläkin kaiholla. Asiasta on tarjolla varmimmanlaatuista todistetta: Crystal on koossa taas miehityksellä Vesa-Pekka Hiukkanen, koskettimet, Masina tunnettava Mauri Sallinen, kitara, Hannu Lahtonen, huilu ja Mikinä tunnettava Markku Enqvist, basso.

 

Sallinen ja Enqvist pitävät jälleen huolen siitä, että sekä laulu- että tekstipuolikin on vahvoissa kantimissa – riimittelystä on alun alkaen vastannut myös Lahtonen. Vaihdosta sitten 1960-luvun lopun edustaa Osmo Mansukoski. Hän korvaa rumpalina bändin ensiaskeleet yhdessä Hiukkasen kanssa ottaneen Ilppo Aaltosen, joka jäi pois bändistä terveydellisistä syistä.

-Ei tässä varsinaisesti jäähdytellä, vaan liikkeellä ollaan tosissaan, pukee Miki Enqvist sanoiksi ajatuksen, johon muilta ei tunnu löytyvän huomautettavaa.

Soraääniä ei tunnu bändistä löytyvän myöskään nostalgialle hommassa kuuluvasta osuudesta. Tuoreet harjoitussessiot muistuttavat omalla tavallaan menneistä.

-Ei se näköjään ihan itsestään lähde. Vanhat kappaleet menevät helpommin, mutta uudet teettävät enemmän töitä, kuuluu riidattomalta vaikuttava päätelmä.

 

Mutta mikä tärkeintä, joukko vakuuttaa musisoimisen tuntuvan yksinkertaisesti hyvältä. Aivan kuten silloin, jokseenkin vuosisadan puolikas sitten. Niin siivillä kuin väliin jäänyt ajanjakso on vierinytkin, siihen mahtuu yhtä toista.

Miki Enqvistin ja Masi Sallisen bändi-CV:t kattavat kunnioitettavan listan nimiä, alan kuuluisimmista tekijöistä lähtien. Miki on tullut vuosien varrella tutuksi muun muassa Lea Lavenin ja Frederikin taustakokoonpanoissa vaikuttamisensa lisäksi myös omalla seudullamme niin erilaisista tanssi- kuin rokahtavistakin kuvioista.

Masi Sallinen omistautui vuodesta -99 lähtien omaa nimeään kantaneelle kvartetille sekä duolle Sallinen&Kettunen.

-Lähes kaikilla Etelä-Suomen bluesfestareilla ja clubeilla tuli esiinnyttyä, unohtamatta monia pizzerioiden nurkkia ja muita vastaavia paikkoja, joihin tosin ei olisi pitänyt koskaan mennä.

 

Vuonna 2012 Masi Sallinen katsoi saaneensa täysin palvelleena tarpeekseen aktiivisesta keikkailusta. Samaan ratkaisuun päätyi muutama vuosi sitten tahollaan Miki Enqvist. Sitten tuli esiin ajatus Crystal-yhtyeen paluusta.

-Totta kai tähän piti suostua, kun asia tuli pohdittavaksi, bändin basisti ja kitaristi viestittävät.

Vaikuttavaa bänditaustaa ei puutu Vesa-Pekka Hiukkaseltakaan. Mukaan mahtuu muiden mukana Karmaa ja Pepe & Paradisea, joka siirtyi kiertämään aikanaan Danny-show’n mukana. Joukkoon kuului siinä vaiheessa myös Armi Aavikko ja kansanedustajaksikin myöhemmin noussut rumpali Lyly Rajala.

-Lyly soitti niin lujaa, että rumpukalvot rikkoutuivat usein, Hiukkanen muistelee.

Hän toteaa lopetelleensa keikkamuusikon uransa vuoden 1980 vaiheilla. Valmistuttuaan Turun yliopistosta hän opiskeli vuoden stipendiaattina Brysselin kuninkaallisessa konservatoriossa. Sitten seurasi vuosi rehtorina Käpylän musiikkiopistossa.

Vuodesta -84 lähtien Vesa-Pekka Hiukkanen on toiminut Loimaan seudun musiikkiopiston rehtorina. Lisäksi hän on johtanut kamariorkestereita sekä big bandeja ja soittanut viime vuodet myös jazzkvintetissään.

 

Huilunsoiton Forssan musiikkiopistossa 60-puolivälissä aloittanut Hannu Lahtonen kuuluu varsinaisen ammattiuransa lehtimiehenä tehneisiin.

Toiselta tilanne näytti vielä syksyllä 1969, kun hän jätti Crystalin, saatuaan kutsun Jyväskylän kaupunginorkesterin huilistiksi.

Hannu palasi takaisin Forssaan 70-luvun puolivälissä, mutta jatkoi leipätyön perässä pääkaupunkiseudulle. Samalla huilunsoitto jäi vähemmälle.

-Kymmenisen vuotta sitten olin pääkaupunkiseudulla jonkin aikaa mukana yhtyeessä, joka soitti lähinnä lattarimusiikkia. Olen muutenkin pitänyt kaiken aikaa epäsäännöllisen säännöllisesti yllä edes kohtuullista soittokuntoa.

Crystaliin Hannu Lahtonen lupaa tuoda lisäulottuvuutta Jethro Tull -ohjelmiston muodossa. Siltä osin hän oli hullu huilumies Ian Andersson -stemmansa opetellut jo bändissä 60-luvun lopulla vaikuttaessaan.

 

Bändin tuore rumpali Osmo Mansukoski on hankkinut musiikin parissa kannuksia muun muassa Kylli-setä-yhtyeessä. Forssan yhteislyseolla musiikin lehtorina toimineen Juhani Kähkösen johtama kokoonpano julkaisi myös muutaman albumin, joiden kappaleista osa on Mansukosken sanoittamia.

Musiikilliselta yleissuuntautumiseltaan Crystal luottaa 1960-luvun loppuvuosien tapaan bluesin, soulin ja rockin voimaan eri vivahteissaan – Fleetwood Macia tai J.J. Calea unohtamatta. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic