Lounais-Häme

D-vitamiinilisien käyttösuositukset vauvoille muuttuvat

Vastasyntynyt käyttää elimistönsä D-vitamiinivaraston loppuun nopeasti.
Arkistokuva: Esko Tuovinen

Äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan uusien EU-säädösten mukaisesti Siksi Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat päivittäneet käyttösuositukset D-vitamiinilisistä vauvoille. Uusi suositus tulee voimaan heti.

Euroopan komission asetuksen (2016/127) mukaan D-vitamiinipitoisuudet nousevat 1,5–2,5 mikrogrammasta /100 kilokaloria välille 2,0–2,5 (enintään 3) mikrogrammaa/100 kilokaloria.

Uuden annosteluohjeen mukaan vauvoille annetaan D-vitamiinilisää yksilöllisesti sen mukaan, onko vauva täysimetetty vai saako hän ravinnokseen äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta.

Vauvoille suositellaan annettavaksi nestemäistä D-vitamiinivalmistetta. Suihkeita ei suositella niiden epätarkan annostuksen takia.

THL:n mukaan D-vitamiinin saanti on tärkeää, mutta sitä ei tule saada liikaa. D-vitamiinilisän suositusta suuremmalla käytöllä ei ole osoitettu olevan terveyshyötyjä lapsille.

Vastasyntyneellä on elimistössään D-vitamiinivarasto, johon vaikuttaa äidin raskauden aikainen D-vitamiinin saanti. Vastasyntynyt kuitenkin käyttää elimistönsä D-vitamiinivaraston loppuun nopeasti ja rintamaidossa ei ole D-vitamiinia juuri lainkaan. Siksi THL suosittaa lapsille D-vitamiinivalmistetta 2 viikon iästä lähtien. FL

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic