Lounais-Häme

DA-Group ja Elbit Systems tarjoavat yhteistyössä ratkaisun GNSS-paikkatiedon häirinnän ongelmaan

DA-Groupin toimitusjohtaja Sami Kotiniemi on iloinen israelilaisen Elbit Systems EW & SIGINT – Elisran kanssa solmitusta yhteistyösopimuksesta. Kuva: Seppo Pessinen
DA-Groupin toimitusjohtaja Sami Kotiniemi on iloinen israelilaisen Elbit Systems EW & SIGINT – Elisran kanssa solmitusta yhteistyösopimuksesta. Kuva: Seppo Pessinen

Forssalainen DA-Group ja Elbit Systems EW & SIGINT – Elisra ovat solmineet yhteistyösopimuksen häiriönsuojaratkaisusta globaaleihin satelliittipaikannusjärjestelmiin. DA-Group tulee valmistamaan ja markkinoimaan Elbit Systemsin Immune Satellite Navigation System (iSNS) –järjestelmää. iSNS on antennijärjestelmä, joka pyrkii poistamaan paikkatietosignaaleista häirintälähetteen.

Globaalista satelliittipaikannusjärjestelmästä käytetään lyhennettä GNSS (Global Navigation Satellite System) ja näitä ovat mm. GPS ja Galileo. GNSS-järjestelmän lähettämiä paikkatieto- ja aikasignaaleja voidaan häiritä tai väärentää. Satelliittinavigointiin kohdistuva häirintä (jamming, spoofing) tarkoittaa tahallista radiolähetystä, joka peittää navigaatiosatelliittien lähettämän signaalin.

– Elbit Systems on puolustussektorin markkinajohtajia ja olemme tyytyväisiä yhteistyöstä merkittävän toimijan kanssa”, DA-Groupin toimitusjohtaja Sami Kotiniemi sanoo.

– Häiriösuojatuilla satelliittinavigaatiojärjestelmillä, kuten iSNS-järjestelmällä, on käyttöä GNSS-häirinnän aiheuttamien uhkien lisääntyessä. Suomen lähiympäristössä on viime aikoina havaittu GNSS-häirintää. Uutisissa on kerrottu muun muassa siviili-ilmailussa Pohjois-Norjassa GNSS-paikannusjärjestelmän häirinnästä ja toiminnanestosta, joka vaikutti myös Suomessa. iSNS-järjestelmän suorituskyky tarjoaa tehokkaan ratkaisun näihin lisääntyviin ongelmatilanteisiin, Kotiniemi jatkaa.

Elbit Systemsin johtaja Edgar Maimon sanoo Euroopan olevan heille tärkeä markkina-alue.

– DA-Group on tunnettu teknologiakonserni, ja olemme ylpeitä yhteistyöstä DA-Groupin kanssa tarjotaksemme järeän ja tosi toimissa käytetyn häiriösuojalaitteen kasvavaan kysyntään, Maimon lisää.

iSNS tuottaa GNSS-paikannukseen tehokkaan häiriön suodatuksen, tai immuniteetin, laajalla alueella monille satelliittikanaville selviten useista samanaikaisista häirintälähetteistä rinnakkaisilla taajuuksilla. iSNS-järjestelmä on yhteensopiva kaikkien GPS-järjestelmien kanssa. Modulaarinen ja kustomoitava iSNS-järjestelmä on suunniteltu puolustus- ja siviilikäyttöön maa-, meri- ja ilmasovelluksissa. Järjestelmän pieni koko mahdollistaa käytön kompakteissa alustoissa ja laite voidaan myös asentaa lisävarusteena olemassa olevaan kalustoon.

– Teknologiakonserni DA-Groupin tärkeä liiketoiminta-alue on puolustus- ja turvallisuussektori, ja jatkuvasti etsimmekin alan huippuratkaisuja asiakkaillemme kotimaassa ja ulkomailla, lisää DA-Groupin puolustussektorin liiketoiminnan kehitysjohtaja Kristian Tornivaara.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic