Lounais-Häme

DA-tiimi tähtää kohti ääretöntä ja vaikka sen yli

DA:n uusin virstanpylväs on laitteistovalmistusta Euroopan avaruusjärjestön (ESA) Sentinel-1B -tutkasatelliittiin, joka on määrä laukaista Sojuz-raketilla avaruuteen ESA:n avaruuskeskuksesta Ranskan Guayanasta perjantain ja lauantain välisenä yönä.
1B-satelliitti sijoittuu samalle radalle kuin kaksi vuotta sitten laukaistu Sentinel-1A -sisarsatelliitti, johon DA-Design suunnitteli, valmisti ja testasi samaiset neljä alijärjestelmää: suodattimen, tehonjakojärjestelmän, kaapelointeja ja pulssivahvistimen. Setinel-1A on toiminut ongelmitta ja tuottanut massamäärin kaukokartoitusdataa.
Sentinel-1A ja 1B teettivät DA-laisille työtä lähes 30 henkilötyövuotta.
Tutkasatelliitit pysyvät maapallon vastakkaisilla puolilla ja kattavat maapalloa kiertäessään koko maan- ja merenpinnan.
– Käytännössä SAR-tutka on kuin radioaalloilla toimiva viipalekuvausta tekevä kamera, joka kuvaa kolmiulotteisesti, selittää DA:n liiketoimintajohtaja Petri Jukkala. 700 kilometrin korkeudelta satelliitin tutkan erotuskyky on muutaman metrin luokkaa. Perättäisten ylitysten vertailulla paljastuvat pienetkin erot.
Kaukokartoitussatelliitit ovat tärkeä osa ympäristönvalvontaa ja tuottavat dataa mm. Ilmatieteen laitokselle. Tutkasatelliitilla saa tarkkaa tietoa esimerkiksi maankäytöstä, jäätilanteesta, lumipeitteen laajuudesta, tulvista, maanjäristyksistä ja muista isoista katastrofeista.
Viranomaiset pystyivät hyödyntämään Sentinel-1A:n dataa esimerkiksi Nepalin maanjäristyksessä vuosi sitten. Data auttoi kartoittamaan infrastruktuurille aiheutuneita vahinkoja ja ohjaamaan pelastustoimintaa. Tutkatietovertailu osoitti, miten osa vuoristosta oli siirtynyt paikoin jopa kahden metrin verran.
Radiotaajuuksisen signaalin käsittelyssä komponenttien laadun täytyy olla äärimmäisen korkea. Tutkasatelliitin toimintaiäksi on suunniteltu avaruuden karuissa oloissa 7 vuotta, mutta sen ratakorjauksiin on varattu polttoainetta 12 vuodeksi.
Sentinel-projektin tarjousvaihe oli vuonna 2007. DA-Design aloitti suunnittelun 2008. Yritys luovutti onnistuneesti ensimmäisen satelliitin valmiit komponentit 2013 asiakkainaan toimiville Euroopan avaruusalan suuryhtiöille.
Asiakkaiden tyytyväisyydestä kertoo se, että parhaillaan DA-Design valmistelee vastaavia mutta hiukan modifioituja osia Sentinel-1C ja 1D -satelliitteihin. Sopimus allekirjoitettiin tämän vuoden helmikuussa. Yhtiö on mukana kehittämässä jo seuraavankin sukupolven SAR-tutkasatelliitteja, jotka näkevät päivänvalon aikaisintaan 10 vuoden päästä
Suomen mittakaavassa DA-Designilta löytyy poikkeuksellisen kokonaisvaltaista osaamista ja panostusta huipputeknologian suunnittelu- ja laiteratkaisuissa. Yritys pystyy hoitamaan avaruuslaitteen pitkän prosessin laitteiden suunnittelusta testaukseen asti lähes kokonaan talon sisällä.
– Meillä ulkoistetaan vain joitakin prosesseja, kuten piirilevypohjien valmistus ja kultapinnoitukset. Muuten valmistus on omissa käsissämme. Onhan se joissakin asioissa raskasta, mutta itse projektien kannalta se on huomattavasti helpompaa talon sisällä, toteaa liiketoimintajohtaja Jukkala. Laadunvalvonta ja luotettavuus pysyy näin omissa käsissä.
DA-Groupin toimitusjohtaja Sami Kotiniemi huomauttaa, että avaruusteknologia on vain osa yhtiön osaamista ja kasvua haetaan avaruusteknologiassakin etenkin kaupalliselta puolelta.
– ESA:n hankkeet toimivat tärkeänä ponnahduslautana ja näyttävät kykymme ja taitomme teknologian kehittäjänä.
– Avaruusalalla mahdollisuudet ovat suuret, sillä asiakkaina ovat miljardien, kymmenien miljardien tai satojen miljardien eurojen arvoiset yritykset.
– Olemme pystyneet lunastamaan lupauksemme ja nostaneet valmiutta päästä isompiin hankkeisiin käsiksi. Olen erittäin ylpeä osaavasta huipputiimistämme.
DA:lla on näyttää ansioita pitkäjänteisestä toiminnasta jo 1980-luvulta saakka, mikä on etu varovaisen konservatiivisen liiketoiminnan piirissä. Suomi on Kotiniemen mukaan otollinen maa avaruusteknologian kaltaiselle alalle, koska saatavilla on korkeasti koulutettua työvoimaa uusimpien teknologioiden hyödyntämiseen.
DA-Groupin liiketoiminta nojaa avaruusteknologian lisäksi kahteen muuhun tukijalkaan eli puolustusteollisuuteen sekä perinteisempiin asiakkuuksiin Suomen teknologia- ja teollisuusyrityksissä. Tukijalkojen ansiosta toiminta kaadu yksittäisen liiketoimintasektorin markkinoiden taantumiseen. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti