Lounais-Häme

Deffa pelasti Aimon hengen

 

Humppilalainen 77-vuotias Aimo Ali-Rantala sai ensimmäisen sydäninfarktin 1985. Sen jälkeen sydän on oireillut tasaisin väliajoin.

-Vielä 40 vuotta sitten sydänsairaus oli kuin syöpä. Nykyisin ohitusleikkaukset ovat niin yleisiä, että sairaus on lähes normaalia.

Hän toteaa, että tekniikka on kehittynyt huimasti kymmenessä vuodessa, puhumattakaan 40 vuodesta.

Defibrillaattori pelasti Ali-Rantalan hengen neljä vuotta sitten ja sen jälkeen hän on puhunut laitteen puolesta aina kun se on mahdollista.

-Sydänsairaus oli tuttu jo ennen sitä, mutta elvyttää ei ole ennen tarvinnut, Ali-Rantala sanoo.

Hän kuuluu kolmen kunnan, Jokioisten, Ypäjän ja Humppilan alueiden yhteiseen Jokiläänin sydänyhdistykseen, joka puolestaan lahjoitti uuden defibrillaattorin Kauppakeskus Humppilan Lasille.

-Liikkeenharjoittajat ovat mukana hankkeessa. Osa heistä on käynyt laitteen käyttökoulutuksen, yhdistyksen puheenjohtaja Riikka Seppälä kertoo ja lisää, että koneen käyttö on helppoa, sillä kone kertoo, mitä käyttäjän täytyy tehdä.

-Ensiaputaitoja kannattaa pitää yllä, Ali-Rantala kuitenkin huomauttaa.

Yhdistyksen tarkoituksena on, että myös Jokioisille ja Ypäjälle saadaan defibrillaattorit.

-Paikoissa, jotka houkuttelevat paljon ihmisiä, pitäisi olla oma laite ja henkilöitä, jotka osaavat käyttää sitä, Seppälä sanoo.

Ali-Rantala ei juuri muista viimeisimmästä sydänkohtauksestaan mitään muuta kuin sen, kun hän sanoi vaimolleen isäinpäivän aamuna, että hänellä on huono olo. Hän lähti suihkuun, mutta kaatuikin kylpyhuoneen lattialle.

Ali-Rantalan vaimo soitti 112:een, koska ei saanut miestään virkoamaan. Puhelun aikana sydän pysähtyi.

-Hän oli saanut hätäkeskuksesta ohjeita, mitä hänen pitää tehdä. Paloasemalle on matkaa kaksi kilometriä ja ensivasteyksikkö oli paikalla kuudessa minuutissa.

Defibrillaattorin avulla ensivastehoitajat saivat sydämen ruotuun ja Ali-Rantala vietiin Tampereelle sairaalaan.

-Olin kuulemma tiedottomana seuraavaan aamuun asti.

Jatkohoito oli Hämeenlinnan keskussairaalassa.

-Tapahtumasta ei jäänyt mitään sen kummempaa haittaa; olen yhtä hullu kuin ennenkin, mies virnistää.

Kolmisen vuotta ensimmäisten sydäninfarktien jälkeen Ali-Rantalalle tehtiin ohitusleikkaus. Sen jälkeen sydän löi tasaiseen tahtiin pitkän aikaa, kunnes vuosituhannen vaihteessa infarktit iskivät uudestaan.

Ensimmäisen tahdistimen hän sai 2003.

-Jos sydän varoittaa, sitä täytyy totella. Vaikka toisaalta olen pyrkinyt elämään normaalia elämää. Pelätä ei kannata.

Ali-Rantala sanoo, ettei hän harrasta mitään muuta kuin hyötyliikuntaa. Hän käy esimerkiksi joka aamu katsomassa katiskat Vehkajärvellä. Matka rannalle kulkee ison mäen kautta, ja siitä sydän tykkää.

-Joskus ennen pelasimme lentopalloa joka ikinen maanantai, mutta iän myötä se jäi pois.

Hänen mielestään parasta on, kun kuuntelee omaa kroppaansa ja elää sen mukaan. Kohtuullisesti.

Ali-Rantala toteaa, että suurin syy hänen sydänoireisiinsa löytyy stressistä. Hän oli nimittäin reilut parikymmentä vuotta Humppilan Osuuspankin toimitusjohtajana.

-Tosin tein ensimmäisen infarktin jälkeen päätöksen, että asiat täytyy laittaa tärkeysjärjestykseen ja yritin hidastaa tahtia.

-Aimo on tunnettu siitä, että hän on helposti lähestyttävä, leppoisa mies, Seppälä kehuu. FL

Sydänviikkoa vietetään 17.-24. huhtikuuta. Viikon teemana on verenpaine.Tiistaina 19. huhtikuuta Forssan Seudun Sydänyhdistyksen juhla Forssan seurakuntatalolla alkaen kello 17. Juhla on kaikille avoin.

 

Sähköisku herättää sydämen
Kun sydän joutuu rytmihäiriöön, niin ainoa sydämen käynnistävä hoito on defibrillaattorilla annettava sähköisku eli defibrillaatio.Defibrillaatio pitäisi tehdä viiden minuutin sisällä sydänpysähdyksen alusta, jotta toipuminen olisi todennäköisintä.Painelu-puhalluselvytys lisää selviämismahdollisuutta, jos defibrillaatio viivästyy, mutta painelu-puhalluselevytys ei yleensä yksin käynnistä sydäntä.Äkillinen sydämen rytmihäiriö johtuu sepelvaltimotaudista tai muista sydänsairauksista.Sydänpysähdys voi olla sydänsairauden ensimmäinen oire.Myös maallikko voi käyttää defibrillaattoria.Puoliautomaattiset laitteet tunnistavat kammiovärinän ja ohjaavat käyttäjää defibrilloimaan ääni-, kuva- ja valo-ohjeiden avulla.Laite ei anna sähköiskua, ellei autettavalla ole kammiovärinää.Tietoa defibrillaattoreiden sijainnista saa laitteen nettisivulla olevasta rekisteristä (defi.fi).

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti