Lounais-Häme

Dekkarit ovat kesän suosituinta luettavaa

Dekkarikirjallisuus eli rikoskirjallisuus on pitänyt pintansa suomalaisten yhtenä suosituimmista kirjallisuudenlajeista jo vuosikausia. Vuoden 2017 käännetyn kaunokirjallisuuden top 10 -listalla oli peräti yhdeksän dekkaria ja kotimaisen kaunokirjallisuuden top 10:ssä dekkareita oli kolme.

Suosituimpia dekkareita tänä vuonna ovat olleet muun muassa Ilkka Remeksen Vapauden Risti, Reijo Mäen Kakolan kalpea sekä A.J. Finnin Nainen ikkunassa.

Suomen kirjakauppaliitto huomioi rikoskirjallisuuden menestystä järjestämällä valtakunnallisen Dekkariviikon 11.–17. kesäkuuta. Ensimmäisen kerran Dekkariviikko järjestettiin viisi vuotta sitten ja tapa on jatkunut vuosittain aina viikolla 24.

Viikon tarkoituksena on houkutella lukijat kirjakauppoihin lomien lähestyessä.

-Dekkareita ostetaan läpi vuoden ja ne ovat erittäin suosittuja. Dekkareita luetaan kesällä lomalukemisina ja ehkä kesäisin sitä ehtii lukea enemmän kirjoja, jotka on jäänyt talvella lukematta, Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson pohti.

Ylipäätään minkä tahansa kirjallisuuden lukeminen on monelle irtiottoa arjesta.

-Tutkimusten mukaan tärkeimmät syyt lukemiselle ovat rentoutuminen, ajanviete ja arjesta irrottautuminen, Karlsson jatkoi.

 

Dekkariviikolla kirjakaupat tuovat myymälöissään esille kevään uutuuksia ja jo pokkareiksi käännettyjä suosikkeja. Kirjakaupoissa järjestetään myös Ratkaise rikos kirjakaupassa -kilpailu, jossa vastataan uutuuskirjoja koskeviin kysymyksiin.

Kilpailuun voi osallistua täyttämällä kilpailukupongin kirjakaupassa. Kilpailun palkintona on 500 euron matkalahjakortti.

-Dekkariviikko herättää huomioita asiakkaissa ja ihmiset tulevat uteliaiksi, että mitä muuta olisi tarjolla sen oman suosikkikirjailijan lisäksi, Forssan Suomalaisen Kirjakaupan Timo Takovaara sanoi.

Takovaara myös vahvistaa, että kesä on dekkareiden aikaa.

-Moni lukee kesälomalla ja kirjaa haetaan loman ajaksi. Toki myös talvella hyvä dekkari lämmittää yhtä lailla kuin kesähelteillä.

 

Kirjakauppaliiton teettämän tutkimuksen mukaan jännityskirjallisuus on etenkin naisten suosiossa.

Suomalaisessa Kirjakaupassa eroja sukupuolten välillä ei ole kuitenkaan huomattu.

-Aika tasan se menee miesten ja naisten välillä. Kirjailijoissa on myös tasaista, vaikka äskettäin uutisoitiin, että mieskirjailijoita olisi enemmän. Naiset ovat kuitenkin tulleet hyvin esille ja ovat saaneet arvostusta, joten siinä suhteessa ei voi missään nimessä puhua mistään sorrosta, Takovaara lisäsi.

Aivan kaikki naiset eivät kuitenkaan lukeudu dekkareiden ystäviksi.

-En lue juurikaan dekkareita vaan pikemminkin muuta kaunokirjallisuutta ja esseekokoelmia.

-Dekkarit tuntuvat vain liian samanlaisilta. En ehkä ole lukenut niitä tarpeeksi, että osaisin sanoa, Suomalaisessa Kirjakaupassa poikennut Tiina Törmänen naurahti. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic