Lounais-Häme

Derbykentälle toivottu päivitys Ypäjällä

Mikään ei ole pysyvää, ei edes Ypäjän kuulu Finnderbyrata.

Perinteikäs Finnderbyluokka on kärsinyt vuosia osallistujakadosta, ja ratsastajilta on tullut toiveita radan uudistamista. Hevospisto päätti ryhtyä tuumasta toimeen ja aloitti derbykentän nykyaikaistamisen.

Kentälle on tehty jo syksyn aikana mittavat toimenpiteet. Töitä jatketaan keväällä ja uusitun radan on tarkoitus olla käytössä ensi kesän Finnderbytapahtumassa sekä elokuussa järjestettävissä kenttäratsastuksen PM-kisoissa.

Vuonna 1947 perustetulta ja 1990-luvulla uudelleen pinnoitetulta derbykentältä on poistettu kiinteitä esteitä. Muun muassa notkomainen pullverman on kadonnut, samoin kukkulaeste banketti.

Orapihlajaesteen, joka on jo pitkään ollut oikeastaan tuijaeste, monttu on tasattu. Vesihauta muutetaan myöhemmin molemmista suunnista hypättäväksi.

-Radasta tehdään aiempaa nykyaikaisempi ja monipuolisempi, kentälle tulee enemmän vaihtelun mahdollisuutta, kertoi radan suunnittelussa mukana oleva hevosopiston valmennuskeskuksen valmennusvastaava Pirkko Herd ensi vuoden PM-kisojen kick off -tilaisuudessa Ypäjällä.

Ypäjällä kunnostetaan myös maastorataa PM-kisoja varten. Pohjat ovat saaneet syksyllä uutta pintaa ja töitä jatketaan keväällä. Radalle tehdään myös uusia esteitä, joiden valmistukseen osallistuu Forssan ammatti-instituutti.

 

Kenttäratsastuksen PM-kisojen suojelijaksi lupautunut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen välitti Ypäjälle eilen iloisen uutisen. Hevospisto sai ministeriöltä luvan valmentajan ammattitutkintokoulutuksen järjestämiseen ensi vuodesta alkaen.

-Tämä päätös vahvistaa valtakunnallisen valmennuskeskusstatuksen kanssa Ypäjän asemaa hevosalan osaamiskeskittymänä, Grahn-Laasonen sanoi.

Ypäjällä päätös ammattitutkinnosta otettiin tyytyväisenä vastaan.

-Hevosopisto on ollut pitkään tärkeä toimija hevosalalla, mutta tämän tutkinnon myötä pääsemme samaan asemaan toisten lajien ja muun huippu-urheilun kanssa, hevosopiston rehtori ja Ypäjän Hevosopisto Oy:n toimitusjohtaja Pauliina Mansikkamäki totesi.

Valmentajan ammattitutkinnosta tulee noin 1,5 vuoden mittainen koulutus.

-Teemme koulutuksessa yhteistyötä Eerikkilän valmennuskeskuksen kanssa. Heillä on osaamista valmentajakoulutuksesta pidemmältä ajalta, kertoi valmennuskeskuksen projektijohtaja Eero Simojoki hevosopistolta.

Koulutuksessa aiotaan verkostoitua myös Keski-Euroopan suuntaan. Yhteistyöstä neuvotellaan saksalaisen Warendorfin hevosurheilukeskuksen kanssa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic