Lounais-Häme

Derbyrata sai päivityksen Ypäjällä

Perinteikäs Finnderby ratsastetaan jo 45. kerran 8.–10. kesäkuuta Ypäjällä. Viikonloppuna kisataan kuulun derbyluokan lisäksi muun muassa esteratsastuksen GP-sarjan osakilpailu, kenttäratsastuksen SM-kisa ja Mannerheimin kenttäratsastuskilpailu. Kouluratsastajat kisaavat Finnderby Dressage tourin, jossa on luokkia GP-tasoon asti.

Pitkään palvellut derbyrata on kokenut melkoisen muodonmuutoksen. Rataa on päivitetty vastaamaan tämän päivän tarpeita. Rataa on lyhennetty ja hankalina pidettyjä kiintoesteitä poistettu. Harvinaista nurmipintaa ei sentään vaihdettu.

Uudistusten uskotaan houkuttelevan perinteiseen luokkaan lisää ratsastajia. Derbyluokka ei ole viime vuosina houkutellut enää osallistujia toivottuun tapaan, sillä monet ratsastajat ovat karsastaneet pitkää ja erikoislaatuisia esteitä sisältänyttä rataa.

– Toiveissa olisi, että derbyluokassa olisi tänä vuonna ainakin 20 ratsukkoa, kertoo valmennuskeskuksen johtaja Pirkko Herd Ypäjän hevospistolta.

Poissa on monille ratsukoille vaikeuksia tuonut notkoeste pullverman, samoin kukkulamainen banketti. Orapihlajaesteen – tai paremminkin tuijaesteen – monttu on tasattu.

Herdin mukaan derbyrata säilyttää omaleimaisuutensa, vaikka rataa on lyhennetty ja hankalimpia esteitä poistettu. Tarvittavaa teknisyyttä saadaan nyt aikaan siirrettävillä esteillä.

Derbyluokassa parhaimmillaan toiseksi sijoittunut somerolainen Janna Jensen piti vanhasta, pitkästä radasta, mutta toivottaa uudistukset tervetulleiksi.

– Muutokset olivat ehdottomasti tärkeitä. Updeittaus tämän päivän urheilullisia vaatimuksia vastaaviksi oli tarpeen, vanha rata oli aikansa elänyt, Jensen sanoo.

Jensen osallistuu derbyviikonloppuun useammalla hevosella. Hän pitää viikonlopun pääkisanaan sunnuntaista 150 sentin GP-luokkaa. Derbyratakin kiinnostaa, sillä somerolaisella on luokasta takavuosilta hallussaan kakkos-, kolmos- nelos- ja vitossijat, mutta osallistumisensa luokkaan hän ratkaisee vasta kisan alla.

Ypäjän derbyviikonloppua hän pitää yhtenä kesän kohokohdista.

– Finnderbyllä on iso merkitys koko seudulle, alue täyttyy ratsastuksesta pitävistä ihmisistä.

Herd odottaa Ypäjälle jälleen runsaasti yleisöä, onhan tarjolla uusitun radan ohella monipuolinen kattaus este-, koulu- ja kenttäratsastusta. Kenttäratsastajat kisaavat senioreiden ja nuorten Suomen mestaruuksista, koulupuolella ja esteissä kilpaillaan GP-tasolla saakka.

Oheisohjelmaa on moneen makuun, tekemistä löytyy koko perheelle. Derbykentällä nähdään orikavalkadi ja Börje-alpakka, kaneille järjestetään taas omat mestaruuskilpailut, eikä keppihevosiakaan unohdeta.

– Suosittelen tapahtumaa niillekin, jotka eivät ole hevosihmisiä, täältä löytyy monenlaista seurattavaa, Herd kehuu. FL

 

GP-luokkia, 
SM-kisaa ja 
uusittu derby
Valittuja paloja Ypäjän Finnderby-viikonlopusta:Esteratsastus:Lauantaina 9. kesäkuuta derbyradalla 45. Finnderby 135 cm klo 15.Sunnuntaina 10. kesäkuuta derbyradalla Grand Prix 150 cm klo 14.Kenttäratsastus:Perjantaina 8. kesäkuuta nuorten ratsastajien SM-koulukoe, seniorien SM-koulukoe ja Mannerheimin kenttäratsastuskilpailun koulukoe.Lauantaina 9. kesäkuuta seniorien ja nuorten SM-kisan sekä Mannerheimin kenttäkilpailun estekokeet aikaisintaan klo 17.Sunnuntaina 10. kesäkuuta seniorien ja nuorten sekä Mannerheimin kenttäkilpailun maastokoe klo 11.30.Kouluratsastus:Lauantaina klo 9 alkaen juhlakentällä mm. kür poneille ja junioreille ja Grand Prix, vaativa A ja Prix St Georges, 2009.Sunnuntaina klo 9 alkaen juhlakentällä mm. kür nuorille ratsastajille, Small tourin osakilpailu ja Grand Prix kür.

Uusimmat

Fingerpori

comic