Lounais-Häme

Dharmakeskus muuttaa Jokioisille

Sällin tila Jokioisilla saa aivan uudenlaisia asukkaita. Aiemmin pääkaupunkiseudulla toiminut suomalainen buddhalaisyhteisö Danakosha on ostanut tilan ja siirtää keskuksensa sinne.

Tila on ollut Sällin suvun omistuksessa useiden sukupolvien ajan.

-Edelliset asukkaat olivat sisarukset Tuukka ja Leena Sälli, jotka korkean ikänsä vuoksi päättivät muuttaa Forssaan, kertoo Danakosha Finlandin varapuheenjohtaja Maira Lindeberg.

Tällä hetkellä yhteisö kunnostaa tilaa. Sillä välin Dharmakeskus toimii Helsingissä. Toiminta siirtyy Jokioisille vähitellen.

-Kunnostamme parhaillaan talon kahta asuntoa. Ne vaativat pientä pintaremonttia. Toimisto muuttaa loka-marraskuun vaihteessa.

Lindeberg kertoo, että tilan rakennukset on pidetty erittäin hyvässä kunnossa.

-Mitään suuria remontteja ei tarvita välittömästi. Myös puutarha ja arboretum ovat huikean hienot. Niiden ylläpitoon vaaditaan nyt reilusti talkooväkeä.

Danakosha-yhteisö aikoo lisätä tilan toimintoja.

-Haluamme muuttaa tilan suuren konesuojan viihtyisäksi ja inspiroivaksi yhteistilaksi, jossa voimme meditoida ja myöhemmin pitää luentoja ja kursseja.

Tavoitteena olisi myös remontoida navettarakennus tilaksi, jossa on keittiö, ruokasali ja sosiaalitilat.

Danakosha Finland on Suomessa rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta.

-Varsinaisille jäsenilleen se tarjoaa uskonnollisia palveluita, jotka liittyvät syntymään ja kuolemaan, elämän tärkeisiin siirtymävaiheisiin. Se huolehtii jäsenten hengellisistä tarpeista ja ohjauksesta, varapuheenjohtaja kertoo.

Yhteisö järjestää jäsenistölleen esimerkiksi meditaatioita ja tapaamisia. Maira Lindeberg kertoo yhteisön toimivan myös laajemmin vapaan sivistystyön parissa.

-Ylläpidämme opintopiirejä ja järjestämme kursseja, jotka liittyvät buddhalaiseen filosofiaan ja meditaatioon. Kesällä 2016 alkoi viisivuotinen kesäkurssi ”Mielen luonnossa lepääminen”, joka perustuu 1300-luvulla eläneen buddhalaisen filosofin Rabjam Longchenpan teokseen. Se on filosofia- ja meditaatiokurssi.

Yhteisö pyrkii edistämään buddhalaisen ja erityisesti tiibetinbuddhalaisen kulttuurin ja taiteen tunnettuutta sekä järjestää aiheeseen liittyviä näyttelyitä, tapahtumia ja luentotilaisuuksia.

Sällin tila tuntui Danakoshan väestä heti oikealta.

-Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Olemme kiertäneet Etelä-Suomea tuhansia kilometrejä jo kolmatta vuotta ja etsineet sopivaa paikkaa, johon voisimme juurruttaa toimintamme ja kehittää sitä. Toivomme että voisimme luoda tänne jotakin pysyvää tuleville sukupolville. Olemme toimineet Helsingissä jo alun toistakymmentä vuotta, mutta vuokratiloissa. Nyt tuntuu hyvältä maksella lainaa mieluummin kuin korkeata vuokraa Helsingin keskustassa.

Jokioisten Dharmakeskukseen suunnitellaan monenlaisia toimintoja. Keskus ei aio sulkea oviaan yleisöltä.

-Haluamme kehittää sitä buddhalaisen kurssikeskuksen suuntaan. Uskon myös, että tiibetinbuddhalaiset rituaalimusiikki- ja tanssiesitykset kiehtoisivat yleisöä laajemminkin. Täällä meillä on tilaa sellaisellekin, Maira Lindeberg toteaa.

Seudun asukkaat toivotetaan tervetulleeksi tutustumaan toimintaan, kunhan tilat saadaan kuntoon.

-Aloitamme varmaan avoimilla ovilla heti, kun meillä on jotakin näytettävää. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti