Lounais-Häme

Diagnoosin jälkeen tarvitaan tukea arkeen – Uniapnea on nyt valitettavan ajankohtainen sairaus

Kanta-Hämeen Hengitys toimii hengitysterveyden puolestapuhujana. Uusi toiminnanjohtaja korostaa vertaistuen ja ennaltaehkäisyn merkitystä.
Aulis Veteläinen siirtyi vuoden vaihteessa Kanta-Hämeen Hengityksen toiminnanjohtajaksi. Kuva: Pekka Rautiainen

Uniapneasta on viime viikkoina keskusteltu paljon, varsinkin laulaja Olli Lindholmin äkillisen kuoleman jälkeen. Lindholmin tiedettiin sairastaneen uniapneaa ja kärsineen pitkistä hengityskatkoksista.

– Moni sairastaa uniapneaa tietämättään. Pelkkä kuorsaaminen ei välttämättä kerro uniapneasta, mutta hengityskatkokset ovat huolestuttava merkki, sanoo Kanta-Hämeen Hengitys ry:n tuore toiminnanjohtaja Aulis Veteläinen.

Uniapneaa sairastavat on vain osa yhdistyksen työsarkaa, mutta tällä hetkellä yksi toiminnan painopisteistä.

– Uniapneaa on pidetty keski-ikäisten miesten sairautena, mutta yhä nuoremmat saavat diagnoosin ja yhtä lailla naiset siinä missä miehetkin, kertovat Veteläinen ja yhdistyksen viestintäsuunnittelija Matleena Aitasalo.

Vertaistuki on uniapneaa sairastaville tärkeää, sillä esimerkiksi hengitysmaskin käyttö vaatii usein kokeilua ja opettelua.

– Ei siitä tarvitse tykätä, mutta sitä pitää silti käyttää. Kokeilemalla löytyy useimmiten sopiva malli, Aulis Veteläinen sanoo.

Veteläisellä on itsellään kokemusta maskista. Hän korostaa, ettei sitä pitäisi ottaa yöllä pois esimerkiksi wc-käynnin ajaksi.

– Itse kävin norsuna vessassa. Maski muotoutuu kasvoihin, ja jos sen ottaa yöllä pois ja laittaa takaisin, se tuntuu ikävältä, Veteläinen kertoo.

Hän pääsi maskeista eroon nielurisaleikkauksen ansiosta, mutta kaikilla tämä ei ole mahdollista. Uniapneaa sairastaville naisille ja miehille on yhdistyksessä omat pienvalmennusryhmät, sillä tuen tarve on erilaista eri sukupuolilla.

– Miehillä sairauden hyväksyminen on usein vaikeampaa kuin naisilla. Perheen merkitys korostuu silloin, Aulis Veteläinen sanoo.

Veteläinen on ollut Kanta-Hämeen Hengityksen toiminnassa mukana reilut kymmenen vuotta ja sitä ennen muualla vastaavissa yhdistyksissä.

Hän on 53-vuotias ja työskennellyt aiemmin insinöörinä ja opettajana. Toiminnanjohtajana hän on kokopäivätoimisesti yhdistyksen palkkalistoilla.

– Kauhajoella silloisessa työpaikassani oli sisäilmaongelmia, ja jouduin esimiehenä tekemään ratkaisun toiminnan siirtämisestä muihin tiloihin. Siitä alkoi kiinnostus hengitysterveyttä kohtaan, hän kertoo.

Kanta-Hämeen yhdistyksessä hän pitää hyvänä toiminnan laaja-alaisuutta.

Yhdistyksessä on omat ryhmät uniapneaa sairastavien lisäksi astmaatikoille, keuhkoahtaumatautia sairastaville, sisäilmasta sairastuneille ja oireileville, asbestialtistuneille sekä harvinaisia keuhkosairauksia sairastaville.

– Tavoitteena on olla vuoteen 2025 mennessä Suomen paras paikallisyhdistys eli paras hengitysterveyden edistäjä, hän sanoo.

– Meidän tehtävämme on tsempata ihmisiä heidän arjessaan ja antaa neuvoja esimerkiksi hoitopolusta. Myös ennaltaehkäisy ja valistus ovat tärkeitä. Siitä esimerkiksi tuore nuuskakampanja on hyvä esimerkki.

Yhdistys on kampanjoinut myös tuoksuttomuuden puolesta. Esimerkiksi tuoksuttomia elokuvanäytöksiä on jo järjestetty, ja toiveena on saada myös vastaavia teatteriesityksiä. FL

Kanta-Hämeen Hengitys ry

Peruistettu vuonna 1945, toiminut nykyisellä nimellä vuodesta 2001 alkaen.

Toimialueena Hämeenlinna, Hattula, Janakkala, Hausjärvi ja Loppi.

Jäsenmäärä

1 215henkilöä vuoden 2018 lopussa.

Yksi Hengitysliiton 83 paikallisyhdistyksestä.

Yhdistys järjestää luentoja, retkiä ja liikuntatapahtumia sekä pitää liikunta- ja vertaistukiryhmiä.

Kesänviettopaikka Suviranta Hattulan Takajärvellä.

Yhdistys julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Katukiikari-lehteä, joka on luettavissa myös verkossa.

Vertaisryhmät

Vertaisryhmät kokoontuvat yhdistyksen toimistolla osoitteessa Birger Jaarlin katu 4 B, Hämeenlinna.

Ryhmiä on astmaatikoille, keuhkoahtaumaa sairastaville, uniapneaa sairastaville, sisäilmasta sairastuneille ja oireileville, asbestialtistuneille sekä harvinaisille keuhkosairauksille.

Lisäksi yhdistys järjestää sekä kaikille avoimia, maksuttomia liikuntaryhmiä että maksullisia, ilmoittautumista vaativia ryhmiä.

Luentoja

Yhdistys järjestää säännöllisesti luento- ja keskustelutilaisuuksia.

Kevään aikana on vielä tulossa ainakin useita tilaisuuksia uniapneasta, lääkehoidosta sekä esimerkiksi pitkäaikaissairaan hoitoväsymyksestä.

Ryhmistä ja luennoista on lisää tietoa yhdistyksen nettisivuilla osoitteessa www.kanta-hameen-hengitys.fi.

Uusimmat

Fingerpori

comic