Lounais-Häme

Digiverkko jäänyt kouluasian jalkoihin

Opettajisto on Tammelassa turhautunut, kun kouluverkkoratkaisusta ei ole varmuutta.

-Opettajat toivovat nähdäkseni lähes yksimielisesti, että tilanne ratkeaisi, sanoo Tammelan julkisalan koulutettujen JUKOn pääluottamusmies Jasu Markkanen.

Hän toimii Tammelan koulukeskuksessa matematiikan, fysiikan ja kemian lehtorina.

Markkanen sanoo, että häntä käyvät sääliksi oppilaat, opettajat ja välillisesti oppilaiden vanhemmat.

-Tarttis tunnustaa tosiasiat ja tarttis tehrä jotain silloin, kun niille jotain voidaan tehdä.

 

Harmillisena Markkanen pitää sitä, että pikkukyläkoulujen puolustajien sinänsä hyvä aie tuottaa harmia paljon suuremmalle joukolle, kun kaikki kouluverkkoratkaisut seisovat.

-Ymmärrän heidän ajatuksensa, mutta voisimme taata kaikille paljon laadukkaamman ja tasaveroisen opetuksen sillä, että saisimme kouluverkon sen kokoisiksi, mitä oppilasmäärä nyt ja tulevaisuudessa edellyttää.

Markkanen ottaa esimerkeiksi koulukeskuksen odottavan peruskorjauksen ja takkuavan langattoman verkon. Yhden luokan oppilaiden 20 laitteesta ehkä 10–15 onnistuu kytkeytymään langattomaan tukiasemaan.

-Sama tukiasemaongelma on Myllykylässä ja käsittääkseni Riihivalkamassa.

-Ongelma johtuu yksinkertaisesti siitä, ettemme saa kilpailuttaa langatonta verkkoa loppuun, kun odotamme kouluverkkoratkaisun selviämistä. Että onko kyse kolmesta, seitsemästä vai kuinka monesta koulusta, johon se tarjous pyydetään.

– Se, ettei langaton verkkomme toimi, on tällä hetkellä suurin ongelma koko digitalisaatiossa. Se kuormittaa satoja oppilaita ja kymmeniä opettajia kunnassa.

 

Kyläkoulujen puolustaja, kunnanvaltuutettu ja sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Katariina Suutela (MeTa) ei pistäisi monimutkaisessa asiassa vastakkain kouluverkon kehittämistä ja kyläkouluja.

Asioiden seisominen johtuu siitä, että valitusten ratkaisu kestää hallinto-oikeudessa.

-Niitä silmälläpitäen on aika vaikea tehdä investointeja.

-Ymmärrän täysin etenkin opettajien turhautumisen tilanteeseen, kun ei uskalleta tehdä mitään suurempia päätöksiä investoinneista, mutta ei niitä missään nimessä ole unohdettu.

 

Kouluratkaisu jakaa Suutelan mukaan ihmisiä.

-Toiset ovat sitä mieltä, että kyläkoulut vievät rahaa keskustasta parilta suuremmalta koululta ja sitten toisten mukaan se rahasumma, joka kyläkouluihin menee, ei ole pois niiltä parilta muulta koululta.

Hän tähdentää, että kyläkoulujen sulkeminen lisää kuljetuskustannuksia.

Sivistyslautakunta on Suutelan mukaan tiedostanut digiverkko-ongelman. Hän pitää tärkeänä digitalisaation viemistä kaikkiin kouluihin ja kaikille oppilaille.

Hän toivoo kouluasian rauhoittuvan niin, että jokainen lapsi ja jokainen perhe tietää, missä lapset koulunsa käyvät, ja valtaosa väestöstä voi olla tyytyväistä. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/43432-menetteliko-tammelan-valtuusto-virheellisesti

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/43380-kylakoulut-kiinni-tammelassa-fain-tilat-kayttoon

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti