Lounais-Häme

Diplomaattilähde: Turkin viranomaiset aikovat tänään tutkia Saudi-Arabian konsulaatin Istanbulissa - konsulaattikäynnin yhteydessä kadonneen toimittajan kohtalosta tarjolla vain spekulaatioita

Washington
15.10.2018, 14:29

Ulkomaat

Turkin viranomaiset aikovat tänään käydä tutkimassa Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatin, turkkilainen diplomaattilähde kertoo uutistoimisto AFP:lle. Konsulaatti käydään läpi osana tutkintaa, jonka tarkoituksena on selvittää sauditoimittaja Jamal Khashoggin katoaminen.
– Konsulaatin tutkimisen arvioidaan tapahtuvan illansuussa, AFP:n lähde sanoo.
Lähteen mukaan konsulaatti tutkitaan yhteistyössä saudiviranomaisten kanssa. Saudi-Arabia antoi Turkille luvan konsulaatin tutkimiseen viime viikolla.
Washington Postiin kriittisesti Saudi-Arabian politiikasta kirjoittanut Khashoggi meni Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa 2. lokakuuta hoitamaan häihinsä liittyviä asioita, eikä häntä ole nähty sen koommin.
Turkkilaiset viranomaiset ovat sanoneet uskovansa, että Khashoggi tapettiin konsulaatissa. Saudi-Arabia kuitenkin vakuuttaa, että Khashoggi lähti konsulaatista.
Median lähdetietojen mukaan Turkilla olisi hallussaan video- ja ääninauhoitteita, jotka todistavat, että sauditoimittaja tapettiin ja hänen ruumiinsa paloiteltiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa.
Turkkilainen Sabah-lehti kertoi lauantaina, että Khashoggi laittoi älykellonsa äänitystoiminnon päälle konsulaattiin mennessään ja mahdollisesti nauhoitti kuolemansa.
Asiantuntijat kuitenkin suhtautuvat epäilevästi turkkilaislehden väitteisiin, kertoo uutiskanava CNN.
CNN:n tiedusteluun perehtynyt asiantuntija uskoo, että konsulaatin sisältä mahdollisesti saadut ääninauhat ovat peräisin turkkilaisten sinne asentamista laitteista.

Ongelmat kasaantuvat

Khashoggin katoaminen on aiheuttanut jo monia kielteisiä seurauksia Saudi-Arabialle. Suurpankki JP Morganin johtaja ja autovalmistaja Fordin johtaja eivät osallistu Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa järjestettävään investointikonferenssiin katoamistapauksen takia, kertoo uutiskanava CNBC.
Aavikko-Davosiksi kutsutusta konferenssista on jäänyt jo useampi osallistuja pois saman syyn takia. Tähän mennessä konferenssista ovat jättäytyneet pois muun muassa Uberin toimitusjohtaja Dara Khosrowshahi ja Maailmanpankin pääjohtaja Jim Yong Kim, jonka piti puhua konferenssissa.
Myös Financial Times, New York Times, talousuutistoimisto Bloomberg ja CNBC ovat vetäytyneet mediasponsoreiden joukosta, samoin televisioyhtiö Viacom.
Kansainvälisen diplomatian puolella Saksan, Britannian ja Ranskan ulkoministerit esittivät sunnuntaina vaateen siitä, että katoamistapauksen selvittämiseksi pitää järjestää ”uskottava tutkinta”. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump taas on uhannut Saudi-Arabiaa rangaistuksella, jos selviää, että se on surmannut Khashoggin.
Katoamiskohu on myös tuntunut maan osakemarkkinoilla, jotka sukelsivat hetkellisesti sunnuntaina.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti