Lounais-Häme

DNA-sukututkimuksia kaupanneelle naiselle tuomio yli 50 petoksesta – Uhreina myös kantahämäläisiä

Oletko löytänyt kaukaisia sukulaisia kaukaisista maista? Saatat olla DNA-turisti.
Oletko löytänyt kaukaisia sukulaisia kaukaisista maista? Saatat olla DNA-turisti.

DNA-sukututkimuksia kaupannut nainen on tuomittu oikeudessa vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen yhteensä yli 50 petoksesta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi DNA-tutkimuksia koskevassa petosjutussa tuomionsa tiistaina.

Vuonna 1963 syntynyt nainen todettiin oikeudessa syyllistyneen kaikkiin 56 petossyytteeseen, jotka syyttäjä häntä vastaan nosti. Petoksen uhrien joukossa on Forssan Lehden tietojen mukaan ollut myös kantahämäläisiä.

Ehdollisen vankeuden ohella hänelle tuomittiin 90 tuntia yhdyskuntapalvelua. Lisäksi nainen määrättiin maksamaan petoksen uhreiksi joutuneille vahingonkorvauksia.

Petokset ajoittuivat loppuvuoden 2015 ja alkuvuoden 2017 välille. Kokonaisuus käsiteltiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkuvuoden aikana, koska nainen asui tekoaikana Uudellamaalla.

Nainen tunnusti oikeudessa kaikkiaan 40 petossyytettä, mutta 16 hän kiisti.

21 todistajaa

Oikeudessa kuultiin kaikkiaan todistajina 21 asianomistajaa, ja valtaosassa tapauksista teonkuvaukset olivat pitkälti samankaltaisia.

Petoksen uhreiksi joutuneet olivat pääosin osallistuneet naisen pitämille sukututkimusluennoille. Luentojen yhteydessä ihmiset olivat tilanneet naiselta DNA-sukututkimuspaketin, ja osallistujat olivat maksaneet naiselle korkeamman hinnan kuin mitä amerikkalaisen yhtiön DNA-testi maksoi.

Nainen perusteli hintaeroa sillä, että hän möi mukaan erillisen, 350 euron hintaisen tulkintaraportin asiakkailleen. Testin tilanneet osasivat itse huonosti englantia, ja heidän it-taitonsa olivat heikot.

 


”Yhteenlaskettuna vahingonkorvauksia lankesi naisen maksettavaksi noin 29000 euroa.”


 

Tilanneet eivät kuitenkaan olleet koskaan saaneet kaikkia maksamiaan palveluja. Jotkut olivat ottaneet yhteyttä amerikkalaisyhtiöön suoraan. Yhtiöstä kerrottiin, ettei heidän tilaamiaan testejä ollut toimitettu perille. Nainen ei ollut lopulta vastannut asiakkaidensa yhteydenottopyyntöihin, he kertoivat oikeudessa.

Käräjäoikeudessa nainen kertoi, että hänen toimintatapanaan oli tilata amerikkalaisyhtiöltä yhden asiakkaansa pyytämän tutkimuksen kerrallaan, vaikka asiakas olisi maksanut useammasta eri sukulinjan tutkimuksesta. Tämän hän kertoi tehneensä hallitakseen omaa ajankäyttöään paremmin. Hänen mukaansa asiakkaat eivät olleet ymmärtäneet tätä hänen toimintatapaansa.

Käytti yhtiön varoja omiin kuluihinsa

Oikeudessa kävi myös ilmi, että nainen oli käyttänyt yhtiönsä varoja maksaakseen omia elinkustannuksiaan. Tutkinnassa aikana tuli ilmi, että naisella oli oman henkilökohtaisen taloudenhallintansa kanssa ollut vaikeuksia.

Nainen itse tunnusti tämän sekä esitutkinnassa että oikeudessa, mutta lisäsi, että oli aikonut maksaa ottamansa rahat takaisin yrityksensä tilille.

Oikeus: yhtäjaksoista

Uhrien menettämät rahat olivat valtaosin joitain satoja euroja, muutamassa tapauksessa yli tuhat euroa. Käräjäoikeus katsoi, että koska teko oli yhdenmukainen ja kesti pitkään ja osoitti suunnitelmallisuutta, rikosnimikkeinä ei voinut tulla kyseeseen lievä petos.

Oikeus määräsi naisen maksamaan erilaisia vahingonkorvauksia useille eri uhreille. Yhteenlaskettuna vahingonkorvauksia lankesi naisen maksettavaksi noin 29000 euroa. Nainen vastusti osaa vahingonkorvausvaatimuksista.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti