Lounais-Häme

Dresden on "pakolaisen paratiisi" - pelkkä suunsoitto on parempi kuin nyrkki

Chemnitz/Dresden
19.10.2018, 02:50

Ulkomaat

Somalialainen Abdigani ei hätkähtele Itä-Saksan Saksissa Chemnitzin kaduilla. Hän on jo tottunut huutelijoihin, joiden mielestä hänen pitäisi painua ”takaisin kotiinsa”.
– En välitä huutelusta. Jos joku kysyy, miksen lähde pois, vastaan lähteväni heti, kun kotimaani on taas turvallinen, hän kertoo STT:lle vaimonsa asunnossa.
Abdigani ei halua sukunimeään ja kasvojaan julki. Dublin-järjestelmän mukaan hänen pitäisi oikeasti olla Italiassa, mutta hän on naimisissa Saksassa tapaamansa somalialaisnaisen kanssa ja pariskunnalla on lapsi. Vaimo ja lapsi asuvat Chemnitzissä, joten Chemnitzin ulkopuolella vastaanottokeskuksessa virallisesti asuva Abdigani viettää kaupungissa myös paljon aikaa.
Saksin osavaltion rasismi sai kansainvälistä huomiota elokuussa, kun Chemnitzin kaupungissa oli laajoja maahanmuuttovastaisia mielenosoituksia ja mellakointia. Mellakoinnin taustalla oli puukotus, josta epäillään syyrialaista ja irakilaista miestä.
Abdiganin mukaan tapahtumat eivät kuitenkaan juuri muuttaneet arkea. Vastaanottokeskuspaikkakunnalla hän joutuu pelkäämään väkivaltaa, kun Chemnitzissä rasismi rajoittuu yleensä sanoihin.
– On myös hyviä ihmisiä, jotka haluavat auttaa.
Sitä paitsi huutelevat rasistit ovat pieni murhe Abdiganin arjessa. Nyt pariskunta taistelee saadakseen vaimon kaksi lasta Saksaan, sillä Somaliassa tytärtä uhkaa sukuelinten silpominen ja poikaa päätyminen terroristijärjestö al-Shabaabin riveihin.

Ovisummeri surisi, mutta ulos ei ollut asiaa

Saksin osavaltion pääkaupunki Dresden tunnetaan äärioikeistolaisten kotipesänä. Joka maanantai keskustassa marssii Dresdenissä perustettu äärioikeistojärjestö Pegida. Lokakuisena maanantaina paikalla on satoja mielenosoittajia, kun taas vastamielenosoitukseen on tullut vain muutamia kymmeniä.
Dresdenissä asuva syyrialainen Fadi Azzam ei pelkää seistä torilla Pegidan pystyttäessä rekvisiittaansa. Hän on nähnyt pahempaakin.
– Freitaliin verrattuna Dresden on paratiisi, hän hymähtää.
Azzam asui kahdeksan kuukautta Dresdenin kyljessä Freitalin pikkukaupungissa. Iltaseitsemän jälkeen ulos ei ollut mitään asiaa väkivallan uhan vuoksi. Asunnon ovisummeri lauloi iltamyöhällä, kun paikalliset rasistit huomasivat ovessa ulkomaalaisia nimiä.
Azzam taittoi pitkän ja hengenvaarallisen matkan Syyriasta Saksiin vuonna 2015. Nyt hän on pakolainen, joka sekä opiskelee että tekee töitä ja puhuu sujuvaa saksaa. Edes töissä kaikki kollegat eivät suostu työskentelemään Azzamin kanssa, kaduilla joutuu kuuntelemaan huutelua ja poliisikin auttoi Azzamia vasta, kun hän sai saksalaisen ystävänsä puhumaan puolestaan.
Azzam tuomitsee Chemnitzin puukottajat, eikä hän halua tulla yhdistetyksi väkivaltaan millään tavalla.
– Lähdin Syyriasta väkivallan takia, ja minusta sodan joka ikinen osapuoli on väärässä. Sitten tulen tänne ja monet ajattelevat minun olevan kuten ne, joiden kanssa en halua olla missään tekemisissä.

Mobilisoitumisvauhti ”vaikuttavaa mutta pelottavaa”

Azzamin ja Abdiganin kokemukset eivät ole yllätys turvapaikanhakijoita ja pakolaisia auttavan Sächsischer Flüchtlingsrat -järjestön edustajalle Mark Gärtnerille. Dresdenissä syntynyt Gärtner on itsekin saanut vihapostia työnsä vuoksi.
– Saksissa on suuri vähemmistö, joka äänekkäästi vastustaa maahanmuuttoa, ja lisäksi valtava joukko ihmisiä, jotka hiljaa hyväksyvät rasismin. Järjestömme tekee työtään tietäen, että moni vastustaa sen toimintaa.
Vuosina 2015 ja 2016 Saksin tilanne oli erityisen huono. Rasistisia hyökkäyksiä monitoroivan RAA-Sachsen-järjestön tietoon tuli kumpanakin vuonna yli 400 hyökkäystä, kun viime vuonna niitä kirjattiin reilut 200. Tämän vuoden lukuja ei vielä ole tiedossa, ja Gärtner huomauttaa, ettei kaikkia myöskään raportoida.
Gärtnerin mukaan Chemnitzin tapahtumat osoittivat, että väkivallan riski on koko ajan olemassa. Tilaisuuden saatuaan äärioikeisto mobilisoituu nopeasti, ja seuraukset voivat olla karuja. Esimerkiksi toissa vuonna Bautzenissa poltettiin vastaanottokeskukseksi tarkoitettu rakennus ja ulkomaalaisia jahdattiin kaduilla.
– On vaikuttavaa, mutta myös pelottavaa, kuinka nopeasti uusnatsiverkostot kokosivat tuhansia ihmisiä Chemnitziin, Gärtner sanoo.
Osaltaan tilanteeseen vaikuttaa sekin, että uusnatseilla ja viranomaisilla on tunnetusti yhteyksiä. Esimerkiksi Chemnitzin puukotuksen pidätysmääräys vuoti julkisuuteen tiettävästi poliisilta. Alueen varapääministeri Martin Dulig on julkisuudessa todennut, että Saksin poliisien natsisympatiat ovat valtava ongelma.
Gärtner kertoo, että väkivaltaisten tapahtumien jälkeen viranomaiset järjestävät keskusteluja ja haluavat osoittaa kuuntelevansa ihmisten huolia. Hän ei usko, että menetelmä tehoaa uusnatsien kanssa.
– He ovat ihmisiä, jotka haluavat kumota Saksan laillisen järjestelmän ja poistaa tietyiltä ihmisiltä ihmisoikeudet. Ei heitä rauhoiteta pelkällä keskusteluareenalla.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic