Lounais-Häme

Drone-asetus voimaan vuoden lopussa – "Kun aloitimme toimintamme ei ollut mitään sääntöjä"

Ammattilainen pitää uusia määräyksiä hyvänä asiana. Jatkossa lennättäjä ei voi vedota tietämättömyyteen.
Uudet drone-määräykset tulevat voimaan asteittain vasta 31. joulukuuta alkaen. Alun perin EU-asetuksen piti tulla voimaan heinäkuun alussa. Kuvassa Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen drone. Kuva: Pekka Rautiainen
Uudet drone-määräykset tulevat voimaan asteittain vasta 31. joulukuuta alkaen. Alun perin EU-asetuksen piti tulla voimaan heinäkuun alussa. Kuvassa Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen drone. Kuva: Pekka Rautiainen

Dronejen lennättämiseen piti tulla keskiviikkona tiukennuksia, mutta korona siirsi uusien drone-määräysten voimaantuloa. Pitkään valmistelussa ollut EU-asetus julkaistiin viime kesänä ja sitä oli tarkoitus alkaa soveltaa Suomessa heinäkuun alusta alkaen asteittain.

Euroopan komissio päätti siirtää voimaantuloa koronapandemian takia. Asetusta aletaan soveltaa asteittain vasta 31. joulukuuta alkaen.

Tavalliselle harrastajalle näkyvä muutos on ainakin se, että asetuksen voimaantulon myötä kaikkien, jotka käyttävät yli 250 gramman painoista dronea, pitää suorittaa vähintään online-testi sekä rekisteröityä toimijaksi.

Lisäksi kaikkien EU-markkinoilla myytävien dronejen on vastattava asetuksen CE-merkintöjen vaatimuksia. Ennen tätä päivämäärää ostettuja vanhoja droneja voi käyttää tämänkin jälkeen, mutta kaikkien uusien myytävien dronejen tulee täyttää vaatimukset.

Muutoksen myötä Suomessa ollut jako harrastajiin ja lentotyötä tekeviin katoaa.

Lue myös: Drone-bisnekselle ennustetaan miljardikasvua – Suomessa pidettiin jo ensimmäinen drone-turnaus: video (FL 6.9.2019)

Välipitämättömyys lisääntynyt

Vuodesta 2013 droneja ammatikseen lennättänyt, hämeenlinnalaisen Cinepic oy:n yrittäjä Sami Peltokangas pitää pakollista testiä hyvänä asiana.

– Kun aloitimme toimintamme, ei ollut mitään sääntöjä. Ei toisaalta ollut syytäkään säännöille. Laitteiden halpeneminen ja harrastajakunnan laajeneminen on tuonut mukana välinpitämättömyyttä.

Miehen mukana aika paljon on havaittavissa sitä, että kun laite on haettu kaupasta, halutaan heti kokeilla sen rajoja: lennetään liian korkealle tai liian kauas.

Tosin harrastusta säädellään harrastajakunnan sisälläkin, sillä harrastajien toiveena on, ettei uusia rajoituksia tulisi jatkuvasti lisää. Esimerkiksi Facebook-ryhmissä herkästi huomautetaan, jos joku sinne erehtyy laittamaan sääntöjen vastaisesti kuvattua materiaalia.

Perussäännöt selviksi kaikille

Drone-asetuksen niin sanotussa avoimessa kategoriassa lennättämisen on aina tapahduttava näköyhteydessä, alle 120 metrin korkeudella ja alle 25 kg:n dronella. Tarkemmat säännöt eripainoisille droneille ja lennätyspaikoille on esitetty kolmessa eri alakategoriassa.

Asetuksen myötä dronen lennättäjien on suoritettava vähintään verkkotentti. Peltokankaan mukaan verkkotentti tuskin muodostuu kenellekään kynnyskysymykseksi harrastuksen aloittamiseksi

– Se riittää jo pitkälle, että tentissä käydään läpi perussäännöt. Kaikki tulevat ne tietämään, eivätkä voi jatkossa vedota, etten tiennyt siitä säännöstä.

Mainosvideoita yrityksille tekevä Peltokangas ei näe siinäkään ongelmaa, että dronen lennättämisen maksimikorkeus laskee 150 metristä 120 metriin.

– Töistämme noin 90 prosenttia kuvista tehdään alle sadassa metrissä. Toki voi olla tilanteita, joissa suurempi maksimikorkeus on tärkeää.

Siirtymäajat ulottuvat 2023 alkuun saakka. Uusien määräysten voimaantuloon saakka toimitaan nykymääräysten mukaisesti. STT-FL

 

Lue myös: Drone joululahjaksi? – Lennättämisessä on muistettava lentoturvallisuus ja yksityisyydensuoja (FL 16.12.2019)

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic